Featured Video Play Icon

Saborski zastupnici glasovali: Nije prošla odluka o obuci ukrajinskih vojnika

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Za izglasavanje odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, podsjetimo, bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora, odlučeno je da Hrvatska neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike. Za izglasavanje odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, podsjetimo, bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas. Za nju je u konačnici glasovalo 97 zastupnika, a deset ih je bilo protiv. Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine. Dok je Plenkovićeva Vlada snažno zagovarala sudjelovanje u misiji,  s time se nije složio predsjednik Republike Zoran Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, koji smatra da misija nije u skladu ni s hrvatskim ustavom niti s europskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu suglasnost. Vijeće EU-a usvojilo je 15. studenog odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM – European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Doznajemo tko su zastupnici koji su glasovali protiv obuke ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju. To su: Željko Sačić i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku), petorka iz Domovinskog poktreta – Ivan Penava, Stipo Mlinarić, Nikola Bartulica, Davor Dretar i Danijel Spajić, te Katarina Peović (Radnička fronta) i Krešo Beljak (HSS).

Zastupnici SDP-a, ZLB-a i Mosta nisu uopće glasali. Od Socijaldemokrata koji su bili u sabornicu svi su glasali “za”, osim Franka Vidovića koji se nije uključio u glasanje.

Sabor o obuci Ukrajinaca | Autor : Internet TV Hrvatskoga saboraFoto: Internet TV Hrvatskoga sabora

Uoči glasovanja, zaredali su se zahtjevi za stankama. Marijan Pavliček ustvrdio je kako se “Hrvatska ne treba petljati gdje joj nije mjesto”. Također, poručio je zastupnicima: “Pamet u glavu”. Dalija Orešković poručila je kako “ovo nije način donošenja odluke ovakve težine i posljedica”. Pozvala je da se točka povuče s glasovanja. Željko Lenart navodi kako se većina građana protivi ovoj odluci, a Nino Raspudić ističe kako “ovo nije smjelo doći u Sabor” te kako je “Sabor izložen najvećih pritiscima”.

Hrvoje Zekanović zatražio je povredu poslovnika te poručio dijelu zastupnika da se večeras pridruže slavlju u Moskvi. Pavliček je odgovorio kako Zekanović od Sabora radi “čisti cirkus”. Stanku je zatražio i Dario Hrebak koji je istaknuo kako je cijela sabornica pljeskala Ukrajincima. “Ovo je tema na kojoj trebamo vrlo jednostavno odlučiti. Ili smo za, ili smo protiv”. Predrag Štromar naglašava kako su Ukrajinci žrtva, a ne agresor.

Ante Bačić kazao je Miri Bulju da je “Milanovićev pasić”. “Lajte kako vas on navije. Vau, vau pasić, samo laj za Milanovića. Laj!”, kazao mu je. Nikola Grmoja uključio se i kazao da je žalosno da se jedan zastupnik tako obraća drugome, koji mu može biti otac. “Ovo je ispod svake razine, možete se sramiti”, rekao je Grmoja. Uključio se Gordan Jandroković i kazao kako ne misli da je između Bačića i Bulja tolika razlika u godinama. “Vrlo rano bi onda to morao Bulj operirat, ali dobro”, rekao je Jandroković, a u sabornici se čuo smijeh.

Vecernji.hr, Božena Matijević, Hina/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)