Tursko testiranje balističke rakete “plaši” Grčku

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Ankara neće sjediti skrštenih ruku ako Grčka nastavi naoružavati egejske otoke, upozorava Recep Tayyip Erdogan, a prenosi agencija Anadolu. Tursko testiranje balističke rakete “plaši” Atenu, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ustvrdivši kako Ankara neće sjediti prekriženih ruku ako Grčka nastavi naoružavati otoke u Egejskom moru.

“Sada smo počeli graditi naše projektile. Naravno, ova proizvodnja plaši Grke. Kada kažete ‘Tayfun’, Grci su uplašeni. Oni (Grčka) kažu da će pogoditi Atenu. Naravno, pogodit će.“

“Ako pokušate kupiti nešto (za naoružavanje),…, od Amerike…, zemlja poput Turske neće biti promatrač. Mora nešto učiniti”, kazao je Erdogan.

Turska je u listopadu probno ispalila balističku raketu kratkog dometa Tayfun domaće proizvodnje iznad Crnog mora. Projektil može pogoditi cilj na udaljenosti od 561 kilometar (349 milja) za 456 sekundi, navodi turska državna agencija.

Turska, članica NATO saveza više od 70 godina, žalila se na opetovane provokativne radnje i retoriku Grčke u regiji posljednjih mjeseci, uključujući naoružavanje otoka u blizini turskih obala koji su demilitarizirani prema ugovornim obvezama. Kaže da takvi potezi frustriraju njezine napore u dobroj vjeri prema miru.

‘SAD nastavljaju podržavati terorističke grupe u sjevernoj Siriji’

Okrećući se drugom NATO savezniku, Erdogan je kritizirao SAD zbog davanja potpore i oružja terorističkim organizacijama u sjevernoj Siriji, piše dalje Anadolu.

“Amerika šalje 4000-5000 kamiona oružja i streljiva u sjevernu Siriju. Iako sam im to stalno govorio, nije ih briga“, kazao je Erdogan.

“Mi smo s vama u NATO-u. Iako smo zajedno, činite nam zlo i na strani ste terorističke organizacije… sami ćemo se izvući vlastitim čizmama”, dodao je.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula operaciju Claw-Sword u sjevernim područjima Iraka i Sirije – prekograničnu zračnu kampanju protiv terorističke skupine PKK, koja ima skrovišta preko iračke i sirijske granice odakle planiraju i ponekad izvode napade na tursko tlo.

Nakon što je zračna operacija pokrenuta, Erdogan je signalizirao i provedbu kopnene operacije u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se uklonila teroristička prijetnja, navodi Anadolu.

PKK je na popisu terorističkih organizacija od strane Turske, Europske unije i SAD-a, a odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG je sirijski ogranak terorističke PKK, zaključuje turski medij.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)