Uhićenje potpredsjednice EP-a: bauk korupcije kruži Bruxellesom

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

U Europskom parlamentu vladaju bijes i šok zbog korupcijskog skandala, u vezi s kojim je uhićena i potpredsjednica tog tijela. Političari traže odlučne i stroge konzekvence. Grčkoj potpredsjednici Europskog parlamenta Evi Kaili, koja je uhićena zbog sumnje za korupciju, oduzete su sva ovlasti, odlučila je predsjednica parlamenta Roberta Metsola.

O tome hoće li Kaili biti smijenjena i s dužnosti potpredsjednice mora odlučiti sam parlament. Metsola je za ponedjeljak poslijepodne zakazala razgovor sa šefovima zastupničkih klubova u Europskom parlamentu.

Kaili je do sada bila jedna od 14 potpredsjednika. Ona i drugi uhićenici navodno su dobili novac od Katara kako bi utjecali na političke odluke u korist zemlje-domaćina aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu.

Stotine tisuća eura u gotovini

Bivša TV-voditeljica i članica grčkog Pasoka Evdokija Eva Kaili (44) privedena je u petak s još petoro osumnjičenih. Prema izvještajima medija, četvoro ih je zadržano u pritvoru, među njima i Kaili. U pretresima u Bruxellesu navodno su pronađene torbe pune novca – ukupno 600.000 eura u gotovini, a zaplijenjeni su i mobilni telefoni.

Belgijski list Le Soir piše da je novac pronađen i u stanu Eve Kaili. Pored nje, uhićeni su i bivši socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu iz Italije Antonio Panzeri, kao i Kailin partner, također Talijan, koji je u parlamentu radio kao savjetnik za vanjsku politiku i ljudska prava. U subotu navečer pretresena je kuća još jednog europarlamentarca. Prema pisanju medija, u pitanju je belgijski socijaldemokrat Mark Tarabella.

Eva Kaili
Eva Kaili, potpredsjednica Europskog parlamenta, privedena je u petak zbog sumnje u korupciju

Istraga treba pokazati jesu li Kaili i ostali nezakonito zastupali interese Katara. Kaili je u studenome privukla pažnju kada je Europski parlament raspravljao o rezoluciji koja je trebala kritizirati odluku o održavanju SP-a baš u Kataru. Ona je tada rekla da je Katar vodeća zemlja kada je riječ o pravima radnika. A aktualno Svjetsko prvenstvo je, prema njenom mišljenju, dokaz da „sportska diplomacija može donijeti povijesnu promjenu u zemlji čije su reforme inspirirale arapski svijet”.

Domaćin Svjetskog prvenstva godinama je kritiziran zbog stanja ljudskih prava i uvjeta za strane radnike. Brojni članovi bivšeg Izvršnog odbora FIFA-e, koji je Kataru 2010. dodijelio Svjetsko prvenstvo, do danas su osuđeni za korupciju. Katar je uvijek negirao navode o podmićivanju.

U Bruxellesu djeluje 25.000 lobista

Skandal sa hapšenjem Kaili i ostalih mogao bi nanijeti veliki udarac imidžu Europskog parlamenta, koji se rado prezentira kao lider u borbi protiv korupcije. Zastupnica iz redova njemačkog SPD-a i također potpredsjednica EP-a Katarina Barley zbog toga je i šokirana i razočarana: „Ne toleriramo korupciju. Korupcija je otrov za demokraciju”, rekla je Barley. Ona je ujedno podsjetila da Europski parlament u stvari ima stroga pravila kada je riječ o radu lobista, mnogo stroža od većine nacionalnih parlamenata.

„Europski parlament je zapravo jedan od najtransparentnijih u Europi”, naglašava i Daniel Freund, jedan od predsjednika radne grupe Europskog parlamenta za borbu protiv korupcije. I taj zastupnik njemačkih Zelenih je šokiran zbog istrage i traži da se optužbe u potpunosti razjasne.

Međutim, kako u svom komentaru ukazuje Klaus Rehme, stalni izvjestitelj njemačkog radija Deutschlandfunk iz Bruxellesa, mnoga od tih pravila o transparentnosti Europskog parlamenta su „dobrovoljna, njihov nadzor je neadekvatan, a činjenica da su treće zemlje izuzete od zahtijeva za objavom (podataka) stvara prazninu veliku kao vrata”.

„Oko 25.000 lobista luta Bruxellesom”, ukazuje Rehme i zaključuje da „pravila o transparentnosti moraju biti revidirana i poboljšana kako bi se zaštitila velika većina zastupnika koji svakodnevno nastoje da Europski parlament zaista učine kredibilnim glasom svih Europljana”.

 

https://www.dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori