SESIJA “KRUGA 99” Izetbegović ponovno zaprijetio nebošnjacima, puna mu usta tzv. probosanstva

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da su posljednji Opći izbori u Bosni i Hercegovini potvrdili da, kako ga on zove, probosanski politički blok, odnosno one političke snage koje u svojim programskim načelima na prvo mjesto stavljaju interese države Bosne i Hercegovine, predstavlja dominantnu političku strukturu.

– S druge strane, neracionalni međusobni sukobi i podjele unutar tog bloka stranaka, uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturama vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama, i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarivanje punog potencijala tog političkog bloka – kazao je Izetbegović prije sesije Kruga 99 čiji je uvodničar o temi “Nužnost političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti”.

Po njegovim riječima, probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dobile su povjerenje od skoro 700.000 glasača i izabrani zastupnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma. Od ukupno 42 zastupnika, njih 25 pripada ovom političkom bloku.

Dodao je da je na nivou entiteta FBiH procentualno učešće probosanskih snaga u Zastupničkom domu još izraženije. Od ukupno 98 izabranih zastupnika, 78 mandata pripada probosanskim strankama.

– Usprkos toj dominantnoj poziciji, utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju važnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini bitno je reduciran. To je tako dijelom zbog specifičnog ustavnopravnog uređenja države, ali u značajnijoj mjeri zbog razjedinjenosti tog bloka, čak i u okolnostima u kojima ta razjedinjenost direktno ugrožava interese države BiH – naveo je lider SDA.

Kaže da razvoj događaja nakon posljednjih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse.

Istaknuo je da polariziranje tzv. probosanske političke scene na dva međusobno suprotstavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje interesa onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, zagovaraju produbljivanje etničkih podjela, provode blokade koje otežavaju funkcioniranje institucija i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama, koje posjeduju višestruko slabiji kapacitet u zakonodavnoj vlasti, da uvjetovanjem pri formiranju vlasti i njenom kasnijem funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti s interesima države Bosne i Hercegovine.

– Takvu poziciju najbolje ilustrira izjava predsjednika SNSD-a koji je najavio da će ‘blok Srbi — Hrvati odlučivati tko će u vlast, da to neće biti, kako on kaže, ‘muslimani ‘ – naveo je Izetbegović.

Naglasio je da probosanske stranke kao jedinstven politički blok s jasno zacrtanim crvenim linijama, principima, stavovima i smjernicama djelovanja posjeduje kapacitet ne samo da sebe lišava citiranog ponižavajućeg pristupa već da preuzme glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, te da postupno nadjača destruktivne političke snage i zaustavi negativne trendove.

– Stoga je neupitno da formiranje snažnog patriotskog bloka nema alternativu i treba biti nulti prioritet političkog djelovanja svih subjekata koji sebe smatraju državotvornim, podređujući tome u potpunosti partikularne stranačke interese, međusobne ideološke razlike, te osobne nesuglasice i ambicije. Svaki drugačiji pristup ne samo da je neodgovoran prema Bosni i Hercegovini, već direktno otvara prostor onim snagama koje su suprotstavljene interesima države i njenih građana – kazao je Izetbegović na pres-konferenciji prije početka sesije Kruga 99.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)