RADIKALNI PREDSJEDNIK SDA: Sarajlije i dalje hodaju ulicama suradnika fašizma, a Izetbegoviću smeta što je Mostar tek nedavno izmijenio nazive spornih ulica

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u svome je obraćanju na panelu koji je danas u Sarajevu organizirala udruga “Krug 99” održao radikalan govor u kojem se otvoreno založio za dominaciju većinskog bošnjačkog naroda nad nebošnjacima u BiH propagirajući pritom tzv. probosanstvo kojemu bi, navodno, trebalo težiti, piše Hrvatski Medijski Servis. 

Tom prilikom optužio je bošnjački politički blok “Osmorka” da “ide na koljena” predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku te predsjedniku HDZ-a BiH Dragan u Čoviću. Prema poimanju predsjednika SDA, predsjednici vodeće hrvatske odnosno srpske političke stranke baštine anticivilizacijske vrijednosti dok su predstavnici političkog Sarajeva zagovornici moderne, europske i civilizirane Bosne i Hercegovine.

SESIJA “KRUGA 99” Izetbegović ponovno zaprijetio nebošnjacima, puna mu usta tzv. probosanstva

U tom kontekstu Izetbegović je negodovao zbog toga što probošnjački blok Osmorka ide na sastanak s Čovićem u Mostar u kojemu su donedavno postojale ulice nazvane po ustaškim dužnosnicima.

-U ovoj zemlji je borba snaga koje su za proeuropsku, pronato, civiliziranu BiH, zemlju nediskriminacije, antifašističkih snaga s nekim drugim snagama, koji postavljaju murale Ratka Mladića, koji donose odluke udara na državu, koje organiziraju dvije škole pod jednim krovom, i koje su do nedavno držale imena ustaša u ulicama Mostara. Te snage postoje, to neće nestati, samo je pitanje tko će nadjačati, kojim trendom ćemo ići. Podjela probosanskog bloka na način da u njemu ostane vođa SDP-a, iz kojeg su otišli neki kadrovi koji znaju se baviti međunarodnim odnosima, i koji je okupio oko sebe lokalne stranke, sedam stranaka, a s izbacivanjem iskusnog DF-a i SDA, nije rješenje i pristati na jedan takav diktat Čovića. To ne može izaći na dobro, to je čista borba za vlast po svaku cijenu. Sami sebi zamazuju oči ulaskom u takvu koaliciju – rekao je između ostaloga Izetbegović na sesiji udruge “Krug 99”.

Zanimljivo, predsjednik SDA iznosi optužbe da je Mostar donedavno imao nekoliko ulica nazvanih po suradnicima ustaškog režima, a prešućuje činjenicu da su svi raniji pokušaji preimenovanja naziva spornih ulica pripadali zbog toga što su bošnjački vijećnici u Gradskom Vijeću Grada Mostara bili protiv izglasavanja takve odluke.

Podsjećamo, mostarsko Gradsko vijeće 14. srpnja ove godine izmijenilo je nazive spornih ulica dok su neki prethodni pokušaji pripadali zbog blokada predstavnika bošnjačkih stranaka. Također, u istočnom dijelu Mostara još uvijek se nalazi Ulica Josipa Broza Tita, jednog od najvećih svjetskih zločinaca 20. stoljeća, zbog toga što ga se predstavnici probošnjačkih stranaka ne žele odreknuti.

S druge strane, bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić još 2011. godine tražio je na sjednici Gradskog vijeća da se u dnevni red uvrsti točka o promjeni naziva tri sporne ulice u Mostaru, a koja su nosila imena ministra u Vladi NDH dr. Mile Budaka i ustaških časnika Jure Francetića, te Ante Vokića i Mladena Lorkovića. Bešlićev prijedlog tada stavljen je na glasovanje, a prilikom odlučivanja hoće li se ta točka uvrstiti na dnevni red ili ne, između ostalih, vijećnici SDP-a , SDA, Stranke za BiH, glasovali su protiv, dok su za uvrštavanje glasovali vijećnici HDZ-a BiH.

Sarajlije hodaju po ulicama nazvanim po poklonicima nacizma

U kontekstu Izetbegovićeve izjave o mostarskim ulicama još je važnije napomenuti da radikalnom predsjedniku SDA nikakav problem ne predstavlja to što u Sarajevu i dalje imamo nekoliko ulica koje su nazvane po suradnicima nacističkog i ustaškog režima.

Tako u Sarajevu i dalje postoji ulica nazvana po antisemitu Mustafi Busuladžiću, Osmanu ef. Rastoderu, pripadniku i aktivistu muslimanske policije Huseinu ef. Đozi, bojniku 13. Handžar divizije, reisu Fehimu Spahi, koji je pozvao muslimane da pozdrave rađanje ustaške NDH. Tu je i ulica Asafa Serdarevića, jednog od osnivača organizacije “Mladi muslimani” (ilegalna organizacija islamskih aktivista u BiH, osnovana 1939.), Sulejmana Pačariza Hodže, pukovnika Hrvatskih oružanih snaga i “junaka iz Hrvatskog Sandžaka”.

Postoje i dvojica dužnosnika koji su služili kao administrativni djelatnici u NDH, a imaju svoje ulice u Sarajevu. Alija Nametak, koji je bio je ravnatelj Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH, čije ime nosi i jedna sarajevska škola, te Enver Čolaković, NDH-ov ataše za kulturu u Mađarskoj, kao i blizak suradnik Ante Pavelića.

Također, Alija Izetbegović, otac Bakira Izetbegovića u Sarajevu se tijekom Drugog svjetskog rata (zajedno sa Nadžibom Šaćirbegovićem kao dio izaslanstva “Mladih Muslimana” ) sastao s muftijom jeruzalemskim El Huseinijem. Ovaj muftija je kazao da su “jedini neprijatelji muslimana i islama na svijetu Engleska i Amerika udruženi sa Židovima”, a njega su 5. travnja 1943. godine dočekale tisuće oduševljenih muslimana u Sarajevu.

“Anifašističko” pismo Bošnjaka/Gota/muslimana Hitleru: FIRERU NAŠ

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)