Iranci odbili pjevati himnu na SP. Vlasti sada prijete njihovim obiteljima

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Vlasti su obiteljima igrača iranske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu zaprijetile zatvaranjem i mučenjem ako se igrači ne budu “ponašali kako treba” prije današnje utakmice protiv SAD-a, rekao je izvor upoznat sa situacijom za CNN.

Naime, Iranska revolucionarna garda (IRGC) pozvala je nogometaše na razgovor nakon što su odbili pjevati nacionalnu himnu na prvoj utakmici protiv Engleske 21. studenog. Izvor navodi kako im je na sastanku rečeno da njihove obitelji čeka zatvor i mučenje ako ne budu pjevali himnu ili na bilo koji drugi način budu politički prosvjedovali protiv teheranskog režima.

“Sigurnosne službe prate nogometaše”

Igrači su pjevali himnu prije svoje druge utakmice protiv Walesa prošlog petka, u kojoj je Iran pobijedio 2:0. Izvor, koji pomno prati iranske sigurnosne agencije aktivne u Kataru tijekom Svjetskog prvenstva, rekao je da je desetak agenata iz IRGC-a nadziralo iranske nogometaše, kojima nije dopušteno druženje izvan momčadi ili susret sa stranim državljanima.

“Postoji velik broj iranskih sigurnosnih službenika u Kataru koji prikupljaju informacije i prate igrače”, rekao je izvor i dodao da se Carlos Queiroz, portugalski izbornik iranske reprezentacije, sastao s časnicima IRGC-a nakon njihovih prijetnji iranskim igračima i njihovim obiteljima.

Izvor nije naveo kakav je bio sadržaj tog razgovora. Naime, Queiroz je rekao da iranski igrači mogu prosvjedovati na Svjetskom prvenstvu, ali samo u skladu s pravilima FIFA-e. Igračima su uoči utakmice s Engleskom, rekao je izvor, obećani skupi darovi i automobili, ali je režim nakon odbijanja pjevanja nacionalne himne prešao na prijetnje.

“U posljednjoj utakmici protiv Walesa vlasti su poslale stotine navijača glumaca kako bi stvorile lažan osjećaj podrške među navijačima. Za utakmicu protiv SAD-a režim planira značajno povećati broj takvih glumaca i poslati ih na tisuće”, rekao je izvor.

Iran i SAD danas igraju u ključnoj utakmici skupine B.

Mijenjanje izgleda iranske zastave

Glasnogovornik povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk rekao je nedavno da Iran prolazi kroz “potpunu krizu ljudskih prava” dok se vlasti nasilno obračunavaju s prosvjednicima. Naime, zemlja se posljednjih mjeseci suočava s masovnim protestima koji prijete režimu na vlasti više od 40 godina.

Prosvjedi su počeli poslije smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koja je umrla u pritvoru nakon što ju je uhitila moralna policija zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

U nedjelju su iranski državni mediji pozvali na izbacivanje SAD-a sa Svjetskog prvenstva nakon što je nogometni savez Sjedinjenih Država na društvenim mrežama iskazao podršku prosvjednicima u Iranu. Savez je privremeno objavio iransku državnu zastavu na svojim službenim Twitter, Instagram i Facebook profilima bez amblema Islamske Republike.

Kazao je da je to napravio tijekom 24 sata kako bi dao “podršku ženama u Iranu koje se bore za osnovna ljudska prava”, ali da je kasnije namjeravao vratiti službenu zastavu.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država rekao je za CNN da agencija nije sudjelovala u odluci nogometne reprezentacije SAD-a o mijenjanju izgleda iranske zastave i davanju podrške prosvjednicima u Iranu.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)