SDA: Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, mi ćemo imati većinu u bošnjačkim klubovima, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije formiran Dom naroda Parlamenta FBiH.

“Time se želi stvoriti privid da je riječ o završenoj stvari kako bi se pri izboru preostalih u Klub Bošnjaka eventualno neko od aktera pokolebao i priklonio Osmorci. To se, međutim, neće dogoditi. SDA će sa partnerima imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH, a posljedično i u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH”, poručili su iz SDA.

Preuranjeni sporazum, koji je, kako insinuira SDA, po priznanju potpisnika pisan u centrali HDZ-a, protivan je volji građana.

“Njegov prvenstveni cilj je da se iz vlasti izbaci blok SDA i DF koji je dobio uvjerljivo najveću podršku glasača. To će za posljedicu imati svođenje volje probosanski orijentiranih birača kojih ima tri četvrtine, na polovicu vlasti u FBiH”, stoji u reakciji SDA.

Dalje se ističe da, sudeći prema najavama, Osmorka i HDZ vlast na državnoj razini namjeravaju praviti sa SNSD-om.

“Time bi se dalje nastavilo slabljenje probosanskog elementa, koji bi na državnoj razini bio sveden na jednu trećinu tzv. bošnjačke kvote, iako probosanske stranke u državnom parlamentu imaju 60 posto ruku. SDP mora spriječiti ovakav katastrofalan scenarij i izbjeći da napravi historijsku grešku. SDP ima priliku da u dogovoru sa oporbom iz entiteta RS i Pokretom za državu izabere dva delegata u Domu naroda PSBiH i formira državnu vlast bez SNSD-a. Time bi pokazao da se nije poveo za voljom dijela ostrašćenih lokalnih političara s kojima čini Osmorku, a kojima je jedini cilj da se dočepaju vlasti, već da je riječ o odgovornoj državotvornoj stranci”, navodi SDA.

U tome će SDP, kako navode, imati punu podršku SDA.

“Ukoliko umjesto toga izabere da SNSD-u pokloni četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, uvede ga u vlast i njemu i HDZ-u da u ruke sve mehanizme blokade države, a dominatni probosanski blok svede na tzv. bošnjačku kvotu od 33 posto, SDP će snositi historijsku odgovornost za posljedice koje u takvom scenariju neminovno slijede. Time će definitvno pokazati da im je nekoliko fotelja veći interes od interesa države”, zaključuje se u priopćenju SDA.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori