Svetogrdna tumačenja na račun Isusa Krista u anglikanskoj kapelici sveučilišta Cambridge

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

Anglikanski vjernici napuštali su prošle srijede navečer bogoslužje u kapelici Sveučilišta Cambridge, u Engleskoj, zgranuti, neki i u suzama, nakon što je student-demonstrator Joshua Heath održao propovijed u kojoj je Isusa proglasio transrodnom osobom, takvim kao da je promijenio spol, a ranu koja krvari na boku izjednačio s vaginom, izvijestio je britanski The Telegraph, a prenijelo američko katoličko glasilo Aleteia.

Student-demonstrator okupljenim je vjernicima protumačio da bi tako bilo na temelju njegova tumačenja nekih slika iz razdoblja srednjeg vijeka i renesanse koje oslikavaju Isusovo raspinjanje na križ i skidanje njegova tijela s križa – prizor poznat kao Pietà.

Asistent Heath na tom je sveučilištu doktorirao, a zanimljiva je koincidencija da je mentor doktorata bio bivši canterburyjski (anglikanski) nadbiskup Rowan Williams – središnji lik među tamošnjim anglikancima i čovjek koji se često družio s papom Benediktom XVI. u smislu ekumenskih nastojanja, i s njim potpisao zajedničku izjavu, a poslije je pohvalio i prijepornu encikliku pape Franje „Laudato si“.

The Telegraph izvješćuje i kako je rektor kapelice Presvetog Trojstva (Trinity College) Michael Banner reagirao na pritužbe šokiranih studenata anglikanskih vjernika. On je Heathova gledišta nazvao „legitimnima“, dajući mu time za pravo da i takva proizvoljna mišljenja, zapravo blasfemična lupetanja, iznosi u kršćanskoj kapelici.

Jedna članica studentske vjerničke zajednice napisala je u pismu rektoru kapelice Heathu: „Napustila sam bogoslužje u suzama. Ponudili ste mi razgovor nakon toga, no bila sam odviše pod šokom… Posebice prezirem takvo prikazivanje kada se ono primjenjuje na našega Gospodina, s propovjedaonice, pri molitvi večernje [iz Časoslova]. Prezirem i samu pomisao da bi nas se pozivalo na razmatranje muke ’trans-Krista’, novog krivovjerja našega doba.“

Škotska i Island prednjače u svetogrdnom prikazivanju Isusa

U lipnju je kršćane razjarila odluka Škotske zajednice učitelja, škotskog zavoda za školstvo, da promiče dramski komad koji prikazuje Isusa Krista kao ’transrodnu’ osobu na proslavi u lipnju, koji LGBT-aktivisti nazivaju „mjesec ponosa“. Ta produkcija nosila je naslov „Evanđelje po Isusu Kraljici Neba“. Komad dočarava ’transrodnog’ (muškoga koji je i ženski ili se pretvara u ženski) Isusa kako danas dolazi natrag na svijet“, izjavio je za BBC News redatelj Jo Clifford, koji je Isusa identificirao kao ženu,. „Ona ima pričest, dijeli kruh i vino s publikom, što je stvarno gesta solidarnosti u lice sa smrću, i blagoslivlja ih.“

Na Islandu pak, još u rujnu 2020., Nacionalna crkva Islanda prikazala je bradatog Isusa sa ženskim grudima u oglasu koji je imao za cilj ohrabriti djecu da pohađaju vjeronauk nedjeljom. Animirani oglas – kao dio kampanje koja košta oko 15 tisuća dolara, a kojoj je najveći doprinos dao ured tamošnjeg (luteranskog) biskupa prikazao je Isusa s grudima kako skakuće uokolo dok pokazuje prstom na crkvu.

Kada je oglas prikazan na društvenim medijima, jedan komentator napisao je: „Postoji razlog zašto sam napustio Nacionalnu crkvu i osnovao drugu kršćansku zajednicu.“ Drugi je komentar glasio: „Biskupe, sram te bilo.“ Neki su u svojim osvrtima taj oglas označili kao nešto „neukusno“ i „osobito glupavo“. Jedan komentator napisao je: „Crkva bi se morala sramiti zbog takva ponižavanja Isusa.“

 

Aleteia/Hrvatsko nebo

Odgovori