Nakon šest dana pješačenja, hodočasnici iz Lašvanske doline stigli u Vukovar

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

 

Skupina koja broji osam hodočasnika iz Viteza, Travnika i Novog Travnika nakon šest dana pječašenja tijekom kojih su prošli put dug oko 260 km u četvrtak je, uoči godišnjice pada Vukovara, stigla u ovaj grad. Na umor se nitko od njih ne žali, čak ni jedina žena među njima Dragica Đido.

„Nema umora, put je prošao u najboljem redu“, kazuje nam Dragica koja se sa suprugom Perom uputila po prvi put na hodočašče Vitez- Vukovar. S bračnim parom Đido su pješačili i Ivan Rajković, Stojan Begić, Ivo Bavrka i Andrija Livančić i Ivica Kolenda, uz logističku potporu Josipa Buhe. „Sve je išlo prema planu, malo smo kasnili s ulaskom u Hrvatsku iz razloga što su ljudi htjeli ugostiti nas, pružiti nam mjesto za odmor, hranu, lijepu riječ i to sve govori kako smo prošli kao hodočasnici, bez ijednog problema, samo riječi podrške i ohrabrenja“, kaže Ivica Kolenda, predsjednik Udruge dragovoljava i veterana Domovinskog rata HVO-a HB, podružnice Travnik.

Nakon što su stigli u Vukovar, slijedi odmor večeras u vojarni, a ujutro će se biti dio Kolone sjećanja koja kreće ispred vukovarske Bolnice. Odajući počast žrtvama Grada heroja, hodočasnici iz Lašvanske doline poklonit će se i hrvatskim žrtvama u BiH, napose u Lašvanskoj dolini i Travniku. „Na dan pada Vukovara, istog datuma obilježava se i godišnjica pada travničkih župa Turbe i Podkraj koje su u ruke srpskom agresoru pale istog datuma, 18. studenog godinu dana poslije Vukovara, dakle 1992. godine.

U Vukovaru ćemo se pokloniti svim hrvatskim žrtvama od Vukovara do Travnika, sve su to žrtve istog hrvatskog naroda koji je stradao s obje strane granice“, zaključuje Kolenda. Ovogodišnje hodočašće Vitez- Vukovar bilo je peto po redu, a organizirala je je Udruga „Blaženi Alijzije Stepinac“ čiji je predsjednik Josip Buha, uz potporu hrvatskih branitelja i njihovih udruga na čelu s travničkom UDVDR HVO HB. Želja je hodočasnika pokloniti se žrtvama Vukovara ali i ukazati na brojne žrtve koje je hrvatskih narod u BiH imao u Domovinskom ratu u kojemu su Hrvati središnje Bosne posebno teško stradali. Upravo iz tog razloga na osobit način osjećaju veličinu žrtve koju je za Hrvatsku podnio Vukovar.

Ana Popović/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)