WASHINGTON POST/Rastu tenzije između SAD-a i EU oko ukrajinske ekonomije

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Rastu tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije oko ukrajinske ekonomije, piše The Washington Post. Naime, SAD sve češće traži od Europe da pojača financijsku pomoć ratom zahvaćenoj Ukrajini.

 

Na ovotjednom sastanku čelnika financija najmoćnijih država svijeta u Washingtonu američka ministrica financija Janet Yellen u više je navrata progovorila o tome.

Washington Post piše kako je Yellen poručila svojim europskim suradnicima da trebaju “pojačati brzinu i količinu novca koji ide u Ukrajinu”. U tome su je podržali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i premijer Denis Šmihal, koji su virtualnim putem sudjelovali na sastanku Svjetske banke.

Veliki pad ukrajinske ekonomije

Prema projekcijama Svjetske banke, ukrajinska ekonomija ove će godine pasti za 35%, a početkom iduće godine inflacija bi mogla doći do 40%, što je blizu tzv. hiperinflacije. Ukrajinski izvoz se strmoglavo urušio, baš kao i porezni prihodi. Milijuni ljudi su pobjegli iz zemlje, a ruski napadi uništili su ili oštetili važnu infrastrukturu, uključujući i električnu mrežu.

Zelenskij je na sastanku u srijedu izjavio kako je Ukrajini potrebno 38 milijardi dolara hitne ekonomske pomoći samo za iduću godinu. U to nije uračunato 350 milijardi dolara, koliko je Svjetska banka procijenila da će biti potrebno za oporavak Ukrajine nakon što rat završi.

Ovaj tjedan je objavljeno da će Europska unija donirati Ukrajini novih 500 milijuna eura pomoći, a od početka rata EU je ukupno u Ukrajinu poslao nešto više od tri milijarde eura – dakle, može se reći oko tri milijarde dolara.

Istovremeno je SAD pomogao Ukrajini s 8.5 milijardi dolara te se obvezao na dodatnih 4.5 milijardi do kraja godine, piše Washington Post te dodaje da se EU obvezala na iznos od 11 milijardi dolara, a dosad je poslala samo tri milijarde.

Američka ministrica pozvala Europu na “korak više”

“Pozivamo naše partnere i saveznike da nam se pridruže tako da brzo isplate njihove postojeće obveze prema Ukrajini, ali i tako da naprave korak više kako bi pomogli Ukrajini u onome što joj je najnužnije te kako bi joj pomogli u ponovnoj izgradnji i oporavku”, poručila je američka ministrica Yellen.

Neimenovani europski dužnosnik odgovorio je na američke pozive. “Europska unija prihvaća milijune izbjeglica iz Ukrajine i zbrinjava ih na svom teritoriju. To se treba uzeti u obzir kada govorimo o podršci i pomoći Ukrajini”, rekao je pa dodao:

“Također, Europska unija se dugoročno obvezala za poslijeratnu izgradnju Ukrajine. Ovo nije utrka ili natjecanje u ljepoti. Pomoć Ukrajini nam je ključan interes te smo usredotočeni i radimo sve što možemo da pomognemo pobijediti agresora i ponovno izgraditi njihovu državu.”

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)