Iz stranih medija: Al Jazeera: Hrvatska, vječiti Vučićev alibi

Vrijeme:5 min, 8 sec

 

Nenad Kulačin otkriva na portalu Al Jazeera prave razloge Vučićeve srdžbe na Plenkovićevu vladu zbog sankcioniranja uvoza ruske nafte putem Jadranskog naftovod (Janafa) preko Hrvatske po odluci Europskog vijeća. Razotkriva i kako funkcionira korumpirani i huškački srbijanski režim te kako Srbe psihološki pripravlja na faktično proglašenje sankcija Rusiji. Prenosimo kolumnu u cijelosti u prijevodu sa srbskoga na hrvatski jezik.

Nenad Kulačin

Alibi-politika predsjednika Srbije nastavlja se, jer sada mora okriviti nekoga za skoro uvođenje sankcija Rusiji.

Nova kanonada naprednjačkog nacionalističkog tajfuna i izljeva gnjeva prema Hrvatskoj zapljusnula je čitavu regiju, i to u trenutku kada se cijela Europa bila okupila u Pragu, odakle se očekivala iskra nade. Umjesto toga, razjareni su neki stari, možda i nikada neugašeni ognji.

Treba biti, kako to umije kazati mandatarica koja još nikako da postane premijerkom, Ana Brnabić, brutalno iskren pa priznati da se Srbija – voljom, prije svega, Aleksandra Vučića – našla u situaciji u kakvoj jest. Ne računa li se Bugarska, Srbija je jedina europska zemlja koja uvozi rusku naftu. Ta nafta u Srbiju stiže preko „Jadranskog naftovoda“ u Hrvatskoj. Valja napomenuti da je ta nafta, na koju članice Europske unije imaju zabranu uvoza zbog sankcija Rusiji, 20 posto jeftinija od druge nafte koja se, također, kreće tim naftovodom. I sada je Hrvatska rekla, koliko god to bolno bilo – “Ne može se više tako!”

Tko surađuje s ‘ustaškom tvorevinom’

Poslije više puta ponovljenih tvrdnji da je vlast u Hrvatskoj “ustaška”, svakodnevnog moraliziranja i udjeljivanja lekcija, netko se nadao da će i dalje moći uvoziti rusku naftu usred sankcija protiv Moskve kroz Jadranski naftovod, koji je u vlasništvu te “ustaške” države. Uostalom, mogao se takav odgovor i naslutiti, jer ga je često spominjao Vučić.

Zašto bi Hrvatska omogućivala protok nafte koju Srbija kupuje minimalno 20 posto jeftinije od one koju ona nabavlja, i to u trenutku kada Hrvatska slijedi politiku EU-a prema Rusiji? Ako su već u Hrvatskoj na vlasti “ustaše”, zašto bi bilo tko u Srbiji na bilo koji način surađivao s “ustaškom tvorevinom”? Zašto ti veliki Srbi imaju bilo kakav odnos s tim “ustašama” i zašto Srbija nije prekinula diplomatske odnose s tim “ustaškim režimom”? To su samo neka od pitanja koja se nameću.

Ispada da su sve članice EU-a lude, samo je Vučić eto pametan pa ispred nosa cijele Unije kupuje rusku naftu i želi nastaviti to raditi u danima kada Vladimir Putin ruši gradove i ubija civile širom Ukrajine. Čemu se, ustvari Vučić nadao u Pragu? Da će mu još jednom progledati kroz prste? Ima, doduše, argument Bugarske u ruci, ali naši istočni susjedi imaju rafineriju u vlasništvu privatne ruske tvrtke Lukoil, koja nije pod međunarodnim sankcijama. Vlasnik Naftne industrije Srbije jest ruska državna tvrtka koja je odavno pod sankcijama.

Vlast potkrada svoje građane

Hrvatska je samo stavila brklju za rusku naftu, jer joj je sigurno nelogično da neko drugi kupuje tu naftu i koristi se naftovodom koji prolazi kroz tu zemlju, a pritom da može samo gledati, a ne i sama kupiti ju jeftinije od one koju nabavlja za sebe. Uostalom, ako je Srbija kupovala određene količine nafte 20 posto jeftinije od tržišne vrijednosti po kojoj ju druge zemlje u regiji nabavljaju, kako je onda moguće da građani Srbije plaćaju najskuplju litru goriva u krugu okolnih zemalja? Ta cijena koju građani plate na pumpi morala bi biti barem za nijansu povoljnija od onih koji nemaju tu povlasticu.

Ekonomski analitičari u Srbiji izračunali su da je, zahvaljujući toj razlici, netko u Srbiji za šest mjeseci ostvario dobit od 380 milijuna eura. Ništa to ne dopire do građana Srbije, kojima se svakodnevno vrijeđa inteligencija pričama Vučića, Brnabić i neizostavnog Aleksandra Vulina. Vlast koja potkrada vlastite građane gdje god to stigne tom istom narodu bjesomučno laže i ubrizgava mu parole iz devedesetih godina prošlog sstoljeća. Uostalom, što nije građanima objasnio zašto je Bugarska izuzeta iz tog paketa?

I umjesto da u Pragu sjedne s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i pokuša da riješiti problem, objasniti susjedu situaciju, Vučić nije htio susresti se s njim. Reče po povratku iz Praga da nije imao volje vidjeti se s Plenkovićem. Zato se, po svom prokušanom receptu, svađao s hrvatskim novinarima. Ceh je naplatio njima, održao im bukvicu i poručio im “Živjela Srbija!”. Hrvatska je po tko zna koji put iskorištena za Vučićev alibi. Njemu su potrebni alibiji da bi pravdao svoju politiku. Cijena goriva je do prije nekoliko dana smanjivala se je, ali je u Srbiji rasla. Tu formulu on nikako da objasni građanima Srbije. Zato će sada udariti po Hrvatima, kao onomad zbog Jasenovca, i pravdati sebe nauštrb njih.

Najlakše je ‘udariti’ po susjedima

Vučićeva alibi-politika nastavlja se, jer sada mora okriviti nekoga za skoro uvođenje sankcija Rusiji. Treba biti siguran da bi on Rusiji odavno uveo sankcije da to podupire većina građana Srbije. Ovako ima problem s vlastitim pristašama, a najlakše će ih nadigrati okrivljivanjem Hrvatske. Vučićevim biračima draže je mrziti Hrvate nego voljeti Ruse, to je zajamčeno. Ne znamo još kakav je stav po tom pitanju patrijarha Porfirija, koji je donedavno bio žitelj Zagreba kao metropolit zagrebačko-ljubljanski.

Sada je očito da će Srbija morati uvesti sankcije Rusiji, jer je to Vučić i sam najavio pri nedavnom obraćanju narodu. Sve dok bude mogao, on će balansirati, a onda kada to više ne bude mogao, priopćit će to narodu. I naravno da neće on biti kriv, već Zagreb, Bruxelles, Washington i tko zna tko sve još. On narod uvelike pripravlja za taj trenutak. Vatreni govori i huškanje na Hrvatsku svakako će mu pomoći. Hoće li oni i narodu pomoći da lakše prebrodi dane neizvjesnosti, ostaje vidjeti. Realno, na Hrvatsku nema pravo da se ljuti. Kada je tako dalekovidan bio, mogao je umjesto stadionā graditi naftovod. Doduše, jeftinije je i ništa ne košta “udariti” po susjedima.

 

Izvor:

https://balkans.aljazeera.net/opinions/2022/10/14/hrvatska-vjeciti-vucicev-alibi

 

Povezani sadržaj:

Svjedok: Vučić je, kao da ga sada gledam, došao do nas i govorio koga će ubiti, a koga zaklati. Meni je rekao da sam kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati

 

Al Jazeera/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)