Ruska nuklearna podmornica krišom ušla u Mediteran: ‘Djeluje u blizini Italije, vrlo je moćna’

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

U međuvremenu je talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji.

Pojavila se informacija da se ruska nuklearna podmornica navodno nalazi na Mediteranu. Prema obrambenom analitičaru H.I. Suttonu, obavještajni podaci otvorenog izvora sugeriraju da ruska nuklearna podmornica djeluje u blizini Italije.

Naručena 2013., Severodvinsk se smatra najboljom jurišnom podmornicom u ruskoj mornarici sa značajkama nevidljivosti i prigušivanja. Rečeno je da je to najmoćnija i najnaprednija ruska podmornica, koja ima neusporedivu stealth tehnologiju, aktivnu protutorpednu obranu i protuzračnu sposobnost. Severodvinsk može nositi do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad s dometom od 1600 milja – a svaka od njih mogla bi imati nuklearnu glavu. Vjeruje se da je ovo raspoređivanje povezano s rastućim napetostima sa Zapadom oko rata u Ukrajini, piše International Business Times.


Prema izvješćima, nije jasno koliko dugo podmornica djeluje u regiji. Vjerojatno je ondje raspoređena kako bi zamijenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila regiju 24. kolovoza i primijećena je kako plovi prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema Suttonu, kretanje Ustinova prema Ujedinjenom Kraljevstvu vjerojatno je bio manevar kako bi se druga podmornica ušla u Mediteran.

U međuvremenu je talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji. Odgovarajući na prijavu o prisutnosti podmornice u Sredozemnom moru, Italija je rekla da su “kretanja ruskih jedinica u Sredozemnom moru poznata”, nadalje napominjući da “podmornica o kojoj je riječ vrši tranzit u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet obalnog područja”.

 

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori