FOTOGALERIJA Obilježen Dan hrvatskih branitelja općine Grude: ‘Za mjesec dana će se pokušati još jedan udar na Hrvate u BiH’

Vrijeme:7 min, 0 sec

 

Dan hrvatskih branitelja općine Grude bio je svečan, ali i emotivan. Suza u oku je zaiskrila mnogima. Obitelji, prijatelji, branitelji… sjećali su se svojih najmilijih, očeva, sinova, braće, prijatelja, suboraca…

 

Svečano obilježavanje počelo je u crkvi svete Kate u Grudama. U jeku rata fra Stanko Pavlović bio je župnik u Ljutom Docu. Crkva svete Ane tada je bombardirana od strane jugočetničkih agresora. Bog ga je sačuvao, s obzirom da se i on tu nalazio u trenucima kada je neprijatelj kojem ništa nije bilo sveto, udario na svetinje. Redovito ga se moglo vidjeti na terenu s hrvatskim braniteljima koje je hrabrio i pomagao u najtežim vremenima.

– Za dom, rod i Gospodina živi se, umire i bije! Da, raduje me što i danas među nama ima takvih koje nije strah sadašnosti ni budućnosti. Zato žrtva i žrtvovati se nije obilježje slabih koji ne znaju kud će, nego odvažnih, životom odgovornih i istinskih junaka. Zato ove riječi ne mogu nikada potamniti, bez obzira na razne probisvijete i prevaru ovog svijeta. Moral i moralnost nisu za priču i prepričavanje nego za život naše stvarnosti i hrabrost života među prljavim i nikakvim ljudima naše današnjice. Moral i moralnost uvijek svijetle i uvijek vrijede. Naša vjera, onda i danas je jedina prava mogućnost, najbolji imperativ i motivacija u životu. Zato Vjera, molitva, žrtva i domoljublje jesu neraspadljiva cjelina koja neka zlatnim slovima, vatrom gori u našim srcima i živo se ističe pred našim očima. Tako je bilo onda kad je domovina trebala i pozivala nas. A tako neka je i danas i uvijeke – kazao je među ostalim grudski župnik.

Nakon svete mise, svečanost se preselila u Park hrvatskih velikana u Grudama uz mimohod kojeg su predvodili mažoretkinje i mladići koji su nosili zastave HVO-a. Sve zastave hrvatskih ratnih postrojbi iz BiH toga vremena bile su u Grudama.

Program je vodila Franka Braćić koje je s posebnim emocijama čitala imena i prezimena poginulih i nestalih branitelja. Orkestar HKUD-a Seljačka Sloga Trebižat uveličao je program u glazbenom dijelu. Nazočne je blagoslovio fra Vinko Mikulić Bajević, vojni kapelan općine Grude, a pozdravne riječi uputio je Jure Tomas, ispred Odjela za branitelje općine Grude.

Zatim je riječ uzeo domaćin, grudski načelnik Ljubo Grizelj koji je pozdravio predstavnike ZHŽ-a, HNŽ-a, HBŽ-a… ali i veliko izaslanstvo iz Dalmacije. Prvi put su u Grude došli prijatelji i branitelji iz Pakoštana Nazočili su događaju imotski gradonačelnik Ivan Budalić, posuški načelnik Ante Begić i mnogi drugi.

– U današnjem danu se sjećamo svega što se događalo kroz protekle 32 godine. Došla je demokracija i političke slobode, radovali smo se svi zajedno, a odmah na početku smo primorani na Domovinski rat. Nužno je bilo stvaranje političkoga, ekonomskoga i vojnoga okvira HZ HB i HR HB. A prije 30 godina posebno važnog stvaranja HVO-a. Glavni mehanizam je bio nacionalna pomirba i svehrvatsko zajedništvo. Rezultat je: Obranili smo se. Ostali svoji na svome. Procese u Herceg Bosni je predvodio Mate Boban. Došlo je vrijeme mira. Bili smo kooperativni i HR HB smo unijeli u današnju BiH. Bitno doprinijeli postizanju najvažnijega nacionalnoga cilja stvaranja Hrvatske države! Posebno sjećanje ide na njezinoga stvaratelja dr. Franju Tuđmana. Poginuli i nestali umrli i svi vi živi branitelji, tome su dali najveći doprinos – istaknuo je načelnik Grizelj.

Kasniji slijed događaja bio je dominantno, ističe Grizelj, pod utjecajem međunarodnoga čimbenika i nije nam išao u prilog, bio je za Hrvate izrazito negativan.

– Posljedice su velike i trpimo ih i danas (tri puta nametnutog člana predsjedništva, vlade alijanse i platforme). Svaka država na svijetu se osniva i postoji da bi maksimalno činila dobro svojim ljudima. Država BiH to nama Hrvatima ne čini i kao takva nije ni dobra ni pravedna država. Naš je cilj to preokrenuti u našu korist. Izboriti se za jednakopravnost s ostala dva naroda. Bez obzira na sve poteškoće na tom putu ne smijemo se i nećemo umoriti nikako nećemo i ne smijemo odustati od toga cilja. Republika Hrvatska je nama u toj borbi najveći mogući prijatelj i saveznik. I stanje danas nam sve ukazuje na to da će se za mjesec dana opet pokušati još jedan udar s ciljem daljnjeg obespravljenja Hrvata u BiH. Kao i prije 30 godina ključni mehanizam za obranu je hrvatsko zajedništvo. Ono će se i ostvariti siguran sam u to. I naše političke i narodne ciljeve ćemo postići. Dragi prijatelji, poruka potrebe za neophodnim hrvatskim zajedništvom u ovom vremenu ujedno i poruka za kraj ovog obraćanja – istaknuo je grudski načelnik Ljubo Grizelj.

Na koncu se nazočnima obratio general zbora HVO-a Stanko Sopta Baja. Njegov govor prenosimo u cijelosti:

Andrijica Šimić, hajduk, borac za pravicu, štiteći svoj narod postao njegov legendarni junak, rođen u Grudama 1833. osuđen od ondašnjih okupatora na trideset godina robije, preminuo 1905. sahranjen u Runovićima sadašnja Republika Hrvatska.Od tih vremena prođoše dva stoljeća, i nema mira, i nema pravice, i bez junaka nema slobode i bez njih nema pjesme, nema radosti, nema tuge.

Prije i poslije Andrijice, preko prvog i drugog rata, Domovinskog rata, pa sve do danas, Grude, ovaj hrvatski hercegovački krš dade na stotine i tisuće znanih i neznanih junaka. Vitezova!

Danas smo tu, s ponosom im spomen i zahvalu dajemo, mi koji smo nadahnuti njihovom hrabrošću, koji štujemo njihovu borbu, mi koji osjećamo dug spram njihove patnje i žrtve. Oni su tkali Hrvatsku povijest zlatnim slovima!

Vas okupljeni prijatelji, koji ste prije trideset godina nastavili zlatnu nit hrvatskog domoljublja s velikom radošću pozdravljam!

Danas stojimo ispred spomenika Hrvatskim braniteljima, ispunjeni ponosom, no tuga je u nama kad mislima prolazi mladost, koja živote moraše položiti za slobodu Hrvatskog roda. Njih trideset sedam hrvatskih Vitezova ovog kraja, uveličaše žrtvenik Hrvatske slobode.

Komunizam, ta izopačena ideologija dvadesetog stoljeća, pobila je preko stotinu milijuna ljudi, mnoge narode u svijetu dovela je do civilizacijske propasti, a neki imperijalistički režimi zaogrnuti njome su i tada pokušavali ostvariti svoje bolesne ambicije. Komunizam je nepovratno nestao sa svjetske scene, no Velikosrpski režim na čelu s Miloševićem i tzv. JNA ratom i agresijom na Hrvatski narod htjedoše napraviti Veliku Srbiju.

Tu njihovu agresiju smo slomili!

Slomili su je hrvatski domoljubi!

Nas prije trideset godina nije mobilizirao zakon, nas je okupila ljubav spram domu i rodu svom, nadahnuti povijesnim junaštvom svojih predaka kao dragovoljci smo utemeljili Hrvatsko vijeće obrane.

HVO je Hrvatski narod!

Dragovoljci spremni na žrtvu ni od koga nisu tražili niti očekivali plaću. Bili su ispunjeni ljubavlju a plaća im je bila Hrvatska sloboda.

S vjerom u Boga i nadahnuti pravicom, oduprli smo se agresoru i porazili ga.
Ali i danas zlo i neke zle političke ambicije žele vidjeti Bosnu i Hercegovinu bez hrvatskog naroda ili ga svesti na drugorazrednu poziciju, kako bi netko drugi o njemu i u njegovo ime odlučivao.

Pokojni Zvonko Bušić je podnio trideset dvije godine uzničke žrtve, boreći se za slobodu hrvatskog naroda, legendarni junak domovinskog rata, Vukovarski vitez Blago Zadro dao je život zaustavljajući srpsku agresiju na Vukovar, Mate Boban stao je na čelo Herceg Bosne s istom nakanom. Par tisuća u ovom ratu vas naj odvažnijih okupi domoljubna nit, nit ljubavi za majku, za oca, za sestru, za nejač, za dom svoj.

Neka nas ta nit i danas drži, neka nikada ne otanča, neka ne pukne.

A oni koji su danas obvezni držati je, nanovo tkati, moraju imati na umu da je to stoljetna nit satkana od života vitezova, od krvi i suza hrvatskog naroda. To je nit vrijednija od bilo koga, to je nit života naroda!

Danas zahvaljujući njihovoj žrtvi ne morate davati živote već samo biti dosljedni i vrijedni njihove patnje, u protivnom povijest vas neće zapamtiti kao tkalce zlatne niti slobode hrvatskog naroda.

Dragi prijatelji, vi tkalci iz domovinskog rata koji i danas slavite i čuvate nit, tu koji ste se okupili i svi koji nisu ovdje nazočni, hvala vam! Iznad svega zahvaljujemo našoj braći, našim vitezovima koji darovaše živote, hvala njihovim obiteljima! Molimo za njih, a i za nas dragog Boga, da im udjeli u svom okrilju blaženstvo nebesko, a nama neka da snagu i mudrost da ustrajemo!

Dragi suborci čestitam vam dan branitelja HVO-a Grude!

Neka vječno živi Hrvatski narod, neka nam domovi bude ispunjeni dječjim osmijehom i veseljem!

S Božjim blagoslovom,
Živjeli!

Nakon službenog programa uslijedilo je fotografiranje nazočnih i prigodno druženje, a u Parku su tijekom večeri projicirane slike poginulih i nestalih branitelja što je bilo izuzetno emotivno.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo