Australci u pandemiji zatvorili granice za strane radnike, sada ih preklinju da dođu

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Australskom brzorastućem i od pandemijskog šoka potpuno oporavljenom gospodarstvu prijeti zastoj zbog kroničnog manjka radne snage. Ispod naslova “Australija je zatvorila svoje granice za strane radnike, a sada ih očajnički treba”, ugledni CNN donosi priču kako se ta zemlja sada suočava s posljedicama svoje restriktivne politike vođene više od dvije godine tijekom pandemije.

Nakon što su australske zatvorene granice dugo onemogućavale dolazak stranih radnika, sada je Vlada odlučila povećati migracijsku kvotu. Dozvolit će dolazak dodatnih 35 tisuća radnika, koje poslodavci hitno trebaju jer se suočavaju s ogromnim problemom sada već kroničnog nedostatka radne snage. Kako se stopa nezaposlenosti spustila na samo 3,4 posto, približavajući se povijesnom minimumu, potpuno je jasno da je presušio bazen iz kojeg bi poslodavci mogli “pecati” nove zaposlenike s domaćeg tržišta rada, prenosi Jutarnji.hr.

Od Vlade traže brzu promjenu migracijske politike. Upozoravaju i da to što nekoliko stotina tisuća ljudi još uvijek čeka da se obrade njihovi zahtjevi za izdavanjem vize dodatno destimulira strane i visokokvalificirane radnike da uopće podnesu zahtjev za dobivanje radne dozvole. Boje se da će se ti radnici odlučiti za odlazak u neku drugu zemlju, jer nije Australija jedina država s razvijenim gospodarstvom i manjkom radne snage.

Relativno friški australski premijer Anthony Albanese kaže da je njegova nova vlada lijevog centra naslijedila od prethodne administracije čak milijun neriješenih zahtjeva za izdavanjem viza. Iako se povećavaju sredstva za rješavanje tih silnih zaostataka, stručnjaci upozoravaju da bi se i Vlada mogla naći u istom problemu kao i poslodavci – da neće uspjeti pronaći dovoljno radnika kvalificiranih za obavljanje tog posla.

Zaustavljen priljev migranata australskoj ekonomiji stvorio je ogromne probleme. Poljoprivredni proizvođači ne mogu pronaći dovoljno radnika za žetvu, bolničko osoblje radi prekovremeno, a građevinski radnici razvučeni su na više gradilišta.

“Taj problem prisutan je svugdje. Tražimo radnike u IT-u, ugostiteljstvu, radnike za brigu o djeci i starijim osobama, građevinare…”, rekao je za CNN Zahan Mistry, direktor tvrtke koja nudi usluge potrebne stranim radnicima koji žele dobiti vizu i radnu dozvolu.

Iako se gospodarstvo zemlje oporavilo od pandemije, a stopa inflacije iznosi podnošljivih 6,1 posto i još uvijek je niža nego u Velikoj Britaniji i SAD-u, stručnjaci tvrde kako se Australija ipak ne može natjecati s Kanadom i Novim Zelandom u privlačenju kvalificiranih radnika. Australska imigracijska politika notorno je stroga pa vizni režim može biti frustrirajuće spor čak i prema stranim radnicima s vrlo traženim vještinama.

Da se stranog radnika dovede u Australiju treba između osam i dvanaest mjeseci, što je naravno vrlo destimulirajuće za tvrtke koje hitno trebaju nove radnike – upozorava Mistry. Problemi su, kaže, počeli i prije pandemije jer je Australija još prije pet, šest godina počela provoditi strožu migracijsku politiku.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori