Scholz: Njemačka neće dati Ukrajini oružje za udare na ruski teritorij, niti će ukinuti vize za Ruse

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je razgovarao s građanima u Saskoj-Anhaltu i 90 minuta odgovarao na pitanja oko 150 ljudi koji su se prethodno prijavili za sudjelovanje, navodi njemački medij t-online.

Scholz je, kako se navodi u tekstu, uvjeravao građane kako će se i dalje ponašati “razborito i pažljivo” pri donošenju odluka o isporukama oružja Ukrajini. Cilj je podržati Ukrajinu, ali u isto vrijeme spriječiti eskalaciju rata kako se ne bi proširio.

Pri tom je opisao kakvo će oružje biti isporučeno Ukrajini, uključujući višecjevne bacače raketa, protuzračni tenk Gepard i radar za lociranje.

Američki predsjednik Joe Biden jasno je kazao da neće biti isporučeno oružje koje bi se moglo koristiti za napade na ruski teritorij, kazao je Scholz i dodao kako misli da je to načelo kojeg su se i svi ostali podjednako pridržavali i da Njemačka neće činiti ništa samostalno tj. da će se „uvijek orijentirati na ono što rade naši saveznici”.

Scholz se, također, jasno usprotivio stavu pojedinih zemalja EU (prije svega onih pribaltičkih) da se zabrani izdavanje viza Rusima. On može razumjeti susjedne zemlje, ali to je Putinov rat, a ne rat Rusa – „nikada ne biste trebali napraviti tu generalizaciju”, dodao je savezni kancelar a prenosi t-online.

Podsjećamo kako je Scholz nedavno kazao da će Njemačka nastaviti isporučivati ​​oružje Ukrajini i ponovio najavu svije vlade o prebacivanju u Ukrajinu samohodnih protuzračnih topova Gepard, haubica i sustava protuzračne obrane Iris-T s posebnim radarom, što bi se trebalo izvršiti idućih tjedana.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)