VLADA FBIH NIJE IMENOVALA RAVNATELJA FUP-A: Bošnjaci opet blokiraju i ne dopuštaju da Hrvat dođe na čelo FUP-a

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Hoffmann je nakon sjednice izjavio kako je ovim jučerašnjim potezom nastavljeno kontinuirano kršenje Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, a reagirao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je upozorio da se ovdje radi o nastavku blokiranja važnih procesa u režiji bošnjačkih političkih struktura.

Brojni procesi u Federaciji BiH, unatoč pokazanoj volji za dogovor hrvatske strane, i dalje su u svojevrsnoj blokadi uslijed ponašanja bošnjačkih partnera u vlasti, a posljednja u nizu situacija dogodila se jučer kada se na sjednici Vlade Federacije ponovno nije imenovao novi ravnatelj Federalne uprave policije (FUP).

Zakonsko rješenje je jasno i govori kako ravnatelj policije i resorni ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, a uzimajući u obzir da je na čelu Ministarstva Bošnjak, pitanje imenovanja kadra iz reda hrvatskog naroda trebalo je biti tek stvar procedure. No, stvari su se zakomplicirale do te mjere da trakavica traje dulje vremena. Pred ministrima su se jučer našla dva kandidata – ​Ensad Korman, aktualni vršitelj dužnosti direktora i Svevlad Hoffmann koji je, podsjećamo, kadar koji dolazi iz hrvatskog naroda.

Sjednica

No, nakon što se upoznala i razmatrala dostavljenu listu kandidata, Vlada FBiH nije imenovala ravnatelja Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova jer ni jedan kandidat nije dobio podršku.

Hoffmann je nakon sjednice izjavio kako je ovim jučerašnjim potezom nastavljeno kontinuirano kršenje Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, a reagirao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je upozorio da se ovdje radi o nastavku blokiranja važnih procesa u režiji bošnjačkih političkih struktura.

– Ovdje je na sceni apsolutno neprihvatljiva blokada od strane SDA u Vladi Federacije, a nešto su ranije iskristalizirali stav prema kojemu ne žele nikomu drugom dati ovu poziciju osim Bošnjaku, a sve kako bi kontrolirali specijalne postrojbe federalnog MUP-a, što jasno pokazuje s kojim se to ciljem radi – upozorio je Čavara u izjavi za Večernji list.

Prolazi bez osude

Naglasio je kako je na sceni blokada koja traje desetak godina, ali nisu je zapazili međunarodni predstavnici koji moraju osuditi takvo ponašanje.

– Imamo nezakonito obavljanje poslova ravnatelja Federalne uprave policije jer su u isto vrijeme ravnatelj i ministar iz bošnjačkog naroda. S druge strane, zakon propisuje da se Vlada morala i prvi put odrediti u roku od 30 dana i izabrati ravnatelja u skladu s rang-ljestvicom koju je dostavio Neovisni odbor – dodao je Čavara. Kaže i kako je očito da se može nekažnjeno raditi što se god želi, podsjetivši kako takvo ponašanje prolazi bez posljedica, odnosno bez osude.

– Javno se kaže da neće imenovati ravnatelja Federalne uprave policije. Time krše zakon i Ustav Federacije BiH. Onda na takav način ruše sustav države, a govore da grade državu. Kako je grade kada sve institucije pokušavaju srušiti – napomenuo je Čavara. Na kraju, ističe kako sve ovo jasno pokazuje od koga dolaze blokade, zaključivši kako je odavno uzrok svih problema u Federaciji i BiH unitaristička politika i mišljenje kako je država BiH država brojnijih, a što je suprotno ustavima – kako Federacije tako i Bosne i Hercegovine. A jedna od blokada koja više nego sve ostale utječe na političke odnose u entitetu je i bošnjačko zaustavljanje izmjena Izbornog zakona, a kojima bi se omogućilo legitimno političko predstavljanje.

Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)