Već gotovo tri desetljeća Matica hrvatska u Mostar donosi radost umjetničkih nadahnuća

Vrijeme:4 min, 2 sec

 

Velebnom izložbom Sofije Naletilić Penavuše večeras (četvrtak) će u Galeriji kraljice Katarine Kosače biti otvoreno 26. izdanje Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, a trajat će sve do prve polovine lipnja. Tim povodom razgovarali smo s predsjednicom Matice hrvatske Mostar akademkinjom Ljerkom Ostojić.

Poštovana predsjednice Ostojić, čestitamo na još jednom Mostarskom proljeću koje i ove godine donosi bogat program. Sama će manifestacija biti otvorena jednom uistinu reprezentativnom izložbom, onom Babe Penavuše.

– Hvala vam na čestitkama. Evo, gotovo tri desetljeća Matica hrvatska donosi u Mostar radost umjetničkih nadahnuća. Ovogodišnje, 26. po redu Dane Matice hrvatske u ovo lijepo mostarsko proljeće otvaramo izložbom čudesne Sofije Naletilić, Babe Penavuše, samozatajne umjetnice, čija su se nadahnuća oživljena u drvu, skulpture posebne vrijednosti i simbolike, od maloga Širokog Brijega i srca Hercegovine razmiljela diljem kugle nam zemaljske. Sretni smo što podsjećamo na život i rad ove samouke umjetnice i stoga želimo posebno zahvaliti Franjevačkoj galeriji i muzeju u Širokom Brijegu što su nam iz svoga bogatog fundusa darovali ovu izložbu za sami početak manifestacije. Sve će svojim iznimnim glazbenim ugođajem popratiti izvrsna etnoskupina Čuvarice iz Rame. Uistinu se radujemo druženju i danima koji su pred nama.

Na ovogodišnjim je Danima planiran i bogat književni program – od velikih pera, poput Mire Gavrana, pa sve do romana prvijenca kolege Željka Andrijanića.

– Tako je. Predsjednik MH Miro Gavran i ove će nas godine obradovati književnom večeri i predstavljanjem svoga novoga romana “Portret duše” 7. svibnja u Galeriji kraljice Katarine. Riječ je o iznimno emotivnom romanu koji donosi priču o sedam žena. Pripovijedanje se odvija u različitim književnim i neknjiževnim vrstama (pripovijest, pismo, filmski scenarij, e-mail prepiska, pjesma, ratna reportaža i memoari) i nesumnjivo da je i ovaj Gavranov roman prava književna poslastica u kojoj će istinski uživati ljubitelji pisane riječi. Tu su još predstavljanja knjiga Miljenke Koštro, novinara Željka Andrijanića, a zanimljivo je da će se čak nekoliko liječnika, točnije dvije liječnice, jedan liječnik i jedan stomatolog, predstaviti sa svojim književnim ostvarenjima.

Upravo sam htjela upitati za tu zanimljivost. Koje ćemo to “liječničke” knjige imati prigodu vidjeti, zapravo – o njima slušati na Mostarskom proljeću?

– Tu je slikovnica u obliku stripa poznate mostarske radiologinje Zdravke Mile Marijanović “Roko, Bruno i Fran kod bake i djeda”. Tekstovi su objavljivani u nastavcima u našem dječjem časopisu “Cvitak”, a sada su dobili formu slikovnice. Mlada liječnica dr. Daria Ostojić predstavit će svoju knjigu-slikovnicu “Mala medicina” za koju je predivne ilustracije uradila također liječnica Monika Galić, a riječ je o svojevrsnoj maloj enciklopediji, leksikonu pojmova, predstavljenih po abecednom redu na način koji mogu razumjeti najmlađi. Darko Alfirević, inače specijalist patologije, predstavit će se svojim književnim opusom, a stomatolog Stanko Krnjić predstavlja poeziju ukoričenu pod naslovom “Krljušti”. Tu je i Dječji dan nazvan Književni zabavnik, gdje će se sa svojim radovima predstaviti desetak pjesnikinja i pjesnika, Cvitkovih suradnika, a poseban gost bit će Šimo Ešić.

Što je s kazališnim, likovnim i glazbenim programom?

– U goste nam ponovno dolazi Teatar Gavran s predstavom “Agencija za sreću”. Narodno pozorište RS-a ugostit ćemo s čuvenom predstavom američkog dramaturga Roberta Harlinga “Čelične magnolije”, a na programu je i komedija “Otvoreni brak” u kojoj glume naša Čapljinka Matija Prskalo i Zdravko Juraga. Tu su tradicionalno i mostarski lutkari s predstavom “Utopija”. Monija Jarak Mikulić, naša mezzosopranistica, osmislila je sa svojim Belcantom Večer Dalmacije na kojoj će nastupiti i Tamburaški sastav Misericordia te solisti. Ugostit ćemo i mladu violinisticu Anu Pešut, a u likovnom dijelu tu su izložbe Mirjane Drežnjak Naletilić, Ante Tolića i Vedrane Božić te izložba fotografija Ćirila Ćire Raiča koju radimo u suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače, a u povodu 30. obljetnice rada ove ustanove.

Uz Maticu i Proljeće i ove su godine tradicionalni partneri – sponzori i pokrovitelji, što je još jedan pokazatelj izvrsnosti ove manifestacije.

– Tako je, ponajprije zahvaljujem našem generalnom sponzoru HT Eronetu, potom sponzorima JP Elektroprivreda HZ HB i Croatia osiguranju d. d. Mostar te institucijama koje su naši supokrovitelji i od kojih također dobivamo značajnu potporu: Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Gradu Mostaru, Vladi HN županije, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Turističkoj zajednici HNŽ-a, hvala i našem visokom pokrovitelju Hrvatskom narodnom saboru BiH i Draganu Čoviću koji će, zajedno s nama, podijeliti radost još jednog Mostarskog proljeća. Svi naši sponzori, pokrovitelji i podupiratelji u ovim za kulturu i umjetnost tegobnim vremenima pomažu nam živjeti i pronositi dobar glas o kulturi, jeziku, tradiciji i identitetu hrvatskoga naroda. Matica hrvatska Mostar na tome će putu ustrajati i opstajati, kao što je to bilo i tijekom stoljeća.

Uistinu nas lijep program očekuje u idućim tjednima, sve do sredine lipnja. Akademkinjo Ostojić, možda još neka poruka našim čitateljima?

– Proljeće je tu, ono mostarsko, nezaustavljivo, među nama. Dišite ga i uživajte u njemu. Dobro nam došli na Dane Matice hrvatske! Dobro došli u grad posebnoga Proljeća!

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)