‘Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu. Situacija bi mogla eskalirati do točke s koje nema povratka‘

Vrijeme:53 sec

Volodimir Zelenski rekao je u večerenjem obraćanju da je svijet za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu jer je posljednja redovita linija koja opskrbljuje električnom energijom ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, obnovljena nekoliko sati nakon što je bila presječena granatiranjem.

Ukrajinski predsjednik rekao je da dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), UN-ovog nadzornog tijela za nuklearnu energiju, moraju hitno dobiti pristup lokaciji.

Okrivio je granatiranje ruske vojske u četvrtak za požare u pepelištima obližnje elektrane na ugljen koji je isključio reaktorski kompleks, najveće takvo postrojenje u Europi, s električne mreže. Rekao je da pomoćni dizel generatori osiguravaju opskrbu strujom i čuvaju postrojenje sigurnim.

– Da osoblje naše postaje nije reagiralo nakon nestanka struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladati posljedice radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe – poručio je Zelenski.

Službenici IAEA-e trebali bi dobiti pristup mjestu u roku od nekoliko dana, rekao je Zelenski, ‘prije nego što okupatori odvedu situaciju do točke s koje nema povratka‘.

Odgovori