Napadnute i zastrašivane hrabre žene koje dižu glas protiv srbizacije Crne Gore

Vrijeme:6 min, 25 sec

 

Oni koji se angažiraju u aktivnostima za suverenu Crnu Goru nalaze se na političkom udaru nakon što je u prosincu 2020. zavladala što prosrbijanska što proruska koalicija, a sve češće suočavaju se i s fizičkim prijetnjama. Crnogorski mediji bilježe neke od tih slučajeva, a dnevnik Pobjeda iznio je kako su se od 28. srpnja do 1. kolovoza na meti našle tri žene, tri hrabre građanske aktivistice. Napadačima je, očito, cilj bio zastrašiti ih i ušutkati. Državno odvjetništvo, kao i dosad, ne pridaje tim prijetnjama gotovo nikakav značaj.

 

Prijetnja pištoljem knjižničarki i građanskoj aktivistici koja je na zubu SPC-u

Doktorandica teorije moderne umjesnosti, mr.sc. Ana Pejović, načelnica Dječje biblioteke “Njegoš” u Nikšiću, građanska aktivistica koja beskompromisno kritizira „kleronacionalistički režim” na vlasti u Crnoj Gori, Crkvu Srbije (tzv. SPC) i grubu srbizaciju njezine države, našla se na meti huligana (?) 29. srpnja u blizini svoje kuće u Nikšiću. Kada automobilom pošla na posao, čim je izašla na ulicu, iza nje se iznenada pojavilo vozilo svijetlo sive boje – marke „golf”, čije registarske oznake nije vidjela. „To vozilo iza mene krenulo je većom brzinom s namjerom da udari u moje, zbog čega sam automatski skrenula krajnje desno i zaustavila ispred kuće mog susjeda.“ Pogledala je zatim lijevo i u zaustavljenom ’golfu’ koji je htio udariti u njezino vozilo ugledala dva muškarca, od kojih je suvozač u ispruženoj ruci držao pištolj crne boje uperen prema njoj. Instinktivno se prignula ne bi li nekako zaštitila – navela je Pejović u prijavi policiji. Kada se pribrala, krenula je za tim vozilom koje je naglo krenulo i velikom se brzinom udaljavalo, prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu prema naselju Ćemenca. Odmah poslije prepada u Nikšiću, koji se dogodio oko 8.25 sati ujutro, Pejović se spakirala i pošla na Cetinje k svojoj obitelji.

Prvo je odlučila da slučaj uopće ne prijavljuje policiji, jer ne očekuje da će ga pokušati rasvijetliti. No kada joj je sestra u ponedjeljak, 1. kolovoza rekla kako je primijetila da se oko njezine i kuće njihove majke u Nikšiću, kasno noću, mota i zastajkuje nepoznat muškarac, ipak je pošla u policiju, iako bez velikih očekivanja. Zahtijeva da se slučaj istraži, da se pogledaju video-snimke, budući da su kamere postavljene na susjedovoj kući i na obližnjoj zgradi.

„Kako sam istaknuta crnogorska građanska aktivistica i antifašistkinja, smatram da se navedeno može ponoviti i u gorem obliku, vjerojatno tako što će mi N. N. osobe pokušati nauditi na sličan ili na gori način“, zaključila je u prijavi Pejović, dodajući da ju takva zastrašivanja ne će ušutkati. „I dalje će moja struka biti znanost, a moja ideologija antifašizam. I dalje će jedino moje strahopoštovanje biti Kantova izreka ’zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni’. I dalje ću tvrditi da ima nešto iznad smrti što se čašću neumrlom zove, po tome će nas poznati nebesa“, poručila je ona napadačima i njihovim velikosrbijanskim ideolozima.

„Pobjeda „ se obratila policiji, to joj je 2. kolovoza iz uprave policije priopćeno da je postupanje po prijavi u tijeku. Neslužbeno je doznala kako je naloženo „izuzimanje video-nadzora” s nekoliko objekata. Kada predmet bude kompletiran, dostavit će se državnom odvjetništvu, koje će se očitovati o kvalifikaciji i daljnjem postupanju.

Pokušaj izazivanja prometne nesreće s Ivanom Pajović

Na meti neidentificiranih muškaraca našle se 28. srpnja i građanska aktivistica s Cetinja Ivana Pajović. Dok se automobilom vraćala iz Budve, s posla, primijetila je da ju prati crno vozilo sa zatamnjenim staklima, budvanskih oznaka i da su u njemu trojica muškaraca. Neko vrijeme to je vozilo na dionici s trima trakama vozilo usporedno s njom, no u jednom trenutku to je vozilo naglo ubrzalo, prešlo u njenu traku i prepriječilo joj put. Da bi izbjegla sudar, morala je naglo zakočiti, pri čemu je udarila u potporni zid pa se automobil zaustavio. Pribravši se, krenula je za napadačima, koji su vozeći vrlo brzo u Lapčićima skrenuli prema selu Pobori.

„Ne dvojim da je ovo bio pokušaj ugrožavanja mog života, namjerno izazivanje prometne nesreće. A vozilo, prema mojim neslužbenim doznanjima, pripada Crkvi Srbije, odnosno njezinoj Metropoliji crnogorsko-primorskoj“, kazala je Pajović „Pobjedi“, kojoj je iz policijske uprave rečeno 2. kolovoza da je policija „poduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti”, no da je državni odvjetnik  ocijenio kako „u navedenom događaju nema elemenata kaznenog djela”. „Tako je ovaj svojevrstan pokušaj ubojstva na cesti za crnogorsko državno odvjetništvo (tužilaštvo), očito, nevidljiv, a Pajović će se morati sama zaštititi“, gorko zaključuje list, a zatim opisuje treći slučaj.

Darinki Ljubiša izrezali gume na automobilu, no državno odvjetništvo to smatra privatnom stvari

Darinka Ljubiša prijavila je 1. kolovoza policija da joj je netko na automobilu izrezao gume. No državno odvjetništvo priopćilo je „da je riječ o kaznenom djelu uništenja i oštećenja tuđe stvari za koje se gonjenje poduzima po privatnoj tužbi”. Podgoričkom dnevniku rekli su iz državnog odvjetništva i to da su „policijski službenici operativnim putem došli do doznanja o mogućem izvršitelju predmetnog događaja“, te da policija, „u okviru svojih nadležnosti svakodnevno poduzima aktivnosti u cilju zaštite osobne i imovinske sigurnosti svih građana”.

Građanski aktivist Aleksandar Saša Zeković, koji je i sam gotovo svakodnevno na meti, kategoričan je u tvrdnji da su nasilnici potaknuti nečinjenjem institucija. „Od posljednjih parlamentarnih izbora svjedočimo kampanji nasilja i represije protiv predstavnika opozicije, civilnog društva i pripadnika različitih manjinskih grupa koje uglavnom ostaje nekažnjeno. Vladajuće stranke i mediji koji ih podupiru uglavnom se ponašaju kao da neistomišljenici zaslužuju takav tretman samo zato što su protiv vlasti i protiv dominacije svetosavlja nad Crnom Gorom“, istaknuo je Zeković za „Pobjedu“. Upozorivši „kako se produbljuje politička kriza, sve izraženije nasilje i govor mržnje”, te kako je policija sve više politički i stranački zlorabljena, dodao je: „Pravosudna tijela nemaju adekvatan odgovor na nasilje, a optužni akti i presude ne pridonose njegovu suzbijanju. Vladajuća URA i stranke koje su bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi regrutirale su znatan broj osoba koje protiv političkih neistomišljenika, u koje pripadaju i novinari i građanski aktivisti, provode negativne i klevetničke kampanje, i otvoreno im prijete nasiljem.“

U Crnoj Gori „formirala se svojevrsna svetosavska milicija, poduprta od bliskih medija”U Crnoj Gori „formirala se svojevrsna svetosavska milicija, poduprta od bliskih medija”, smatra Zeković te nastavlja: „Ti mediji često potiču agresiju, diskriminaciju i govor mržnje i toleriraju uznemirujuće i primitivne komentare na koje država po pravilu uopće ne reagira. Na to ukazuju i pokušaji diskreditacije i dehumanizacije aktivista civilnog društva Zlatka Vujovića i Tee Gorjanc-Prelević, protiv kojih je otvoreno stala vladajuća URA i kolumnisti vodećeg medija bliskog vlastima.“

Građanska inicijativa „21. maj” pozvala je 2. kolovoza Upravu policije i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) da javno priopće koje su aktivnosti poduzeli povodom prijetnji smrću zastupniku Skupštine Crne Gore Predragu Boškoviću i drskog ponašanja prema građanskoj aktivistici Ivani Pajović. Na proruskom i prosrpskom portalu „IN4S” objavljen je komentar s porukom Boškoviću: „Za tebe i gospodara ti jedino je metak lijek”. Portal „IN4S” već se niz godina neodgovorno ponaša objavljivanjem protuzakonitih komentara, a njegovi urednici i novinari najčešće i inicijatori govora mržnje i agresivnosti, upozorila je sada građanska inicijativa „21. maja”. Pozvala je policijsku upravu „da priopći što je poduzela povodom drskog i bezobzirnog ponašanja na javnom mjestu stanovitog Pavla Radevića sa Cetinja prema građanskoj aktivistici Ivani Pajović”. Taj je na Facebooku nazvao Pajović „umobolnom”, „džukelom” i „plaćeničko- huškačkom stokom”, zbog čega ga je ona, s pratećim dokazima, to prijavila policiji i državnom odvjetništvu. Udruga je dodala kako je policiji prijavila osobu koja joj je slala uznemirujuće i primitivne e-poruke „povodom incidenta između ruskih i ukrajinskih turista u jednom ugostiteljskom objektu u Petrovcu”.

 

Povezani sadržaji:

Mr. sc. Ana Savova Pejović: „Čas anatomije“ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi*

Za europsku i multikulturalnu Crnu Goru, protiv „klerofašističkog“ djelovanja SPC-a

 

Pobjeda/Hrvatsko nebo

 

Odgovori