Za europsku i multikulturalnu Crnu Goru, protiv „klerofašističkog“ djelovanja SPC-a

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Zbornik Međunarodne znanstvene konferencije „Nezavisna i europska Crna Gora ili velika Srbija“, objavljen prošle godine u Podgorici u organizaciji i nakladi Fondacije Sveti Petar Cetinjski i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, predstavljen je u četvrtak 25. studenoga u prostoru Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Zagrebu.

Kao gosti iz Crne Gore na predstavljanju su sudjelovali: za izdavača knjige dipl. ecc. Milorad Aleksić, Izvršni direktor Fondacije; prof. Slavenko Jovanović, zastupnik, publicist, član Savjeta Fondacije; mr. sc. Aleksandar Čogurić, profesor na FCJK (Fakultet crnogorskog jezika i kulture); mr. sc. Ana Pejović, doktorand teorije moderne umjetnosti, Biblioteka Njegoš Nikšić; dr. sc. Cvetko Pavlović, povjesničar, publicist, akademik DANU.

Iz Hrvatske su sudjelovali: prof. dr. mons. Juraj Kolarić; akademik Josip Pečarić; akademik Mile Pešorda; analitičar geopolitičkih odnosa Zdravko Mikulić; publicist, diplomat i analitičar međunarodnih odnosa Zdravko Gavran

Skup su pozdravili Ivan Valek, izvršni organizator predstavljanja i programa posjeta Hrvatskoj crnogorskih gostiju, te Ljubo Radović, predsjednik i predstavnik formalnih organizatora: Saveza Crnogoraca u Hrvatskoj i Hrvatsko-crnogorskog društva prijateljstva „Croatica Montenegrina“, koji je zahvalio svim sudionicima predstavljanja i susreta.

Nedavno preminulom akademiku Miloradu Nikčeviću, hrvatskom intelektualcu i književnom znanstveniku s osječkog sveučilišta crnogorskog porijekla i etničke pripadnosti, istraživaču hrvatsko-crnogorskih kulturnih prožimanja, spomen je prigodnom riječju odao Ivan Valek, a zatim je prikazan isječak iz dokumentarnog filma o Nikčeviću.

Dvije glazbene točke na pijanu izveo je Zoran Šonc, inače znamenit inovator, na žalost prešućivan u hrvatskoj javnosti: Himnu ljubavi i „It’s my way“, u vlastitu glazbenom aranžmanu.

Prethodne večeri održano je u Hotelu Puntijar neformalno druženje predstavnika Saveza Crnogoraca Hrvatske i intelektualaca iz Hrvatske s gostima iz Crne Gore. Razgovaralo se o aktualnom stanju Crne Gore i izazovima  s kojima se ona suočava na unutarnjem planu i u širem regionalnom kontekstu, o negativnoj ulozi i političkoj ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koju sudionici iz te zemlje smatraju i „klerifašističkom“, o dobrosusjedskim odnosima između Hrvatske i Crne Gore, o hrvatskoj autohtonoj manjini u Boki kotorskoj i o crnogorskoj manjini u Hrvatskoj kao dodatnim i nezaobilaznim mostovima povezivanja i razumijevanja dviju susjednih i jadransko-pomorskih zemalja, članica NATO-a, te o nekim konkretnim oblicima potpore potvrđivanju i afirmaciji Crne Gore u sklopu njezina integriranja u sustav europskih i zapadnih demokracija i o Hrvatskoj kao u tom smislu najbližem i najvažnijem susjedu i zemlji koja Crnoj Gori daje potporu u tom smjeru i zauzima se za napredak, stabilizaciju i pospješivanje procesa unutarnjih reformi i europske integracije zemalja tzv. Zapadnog Balkana.

Predstavljanje zbornika, koji je mnogo više od „samo još jedne knjige“, dogodilo se u politički nestabilnom razdoblju u Crnoj Gori, u kojoj vlada koalicija od 27, pretežno srpski, prosrbijanski pa i proruski orijentiranih stranaka, koja u parlamentu ima samo jednog zastupnika više. Takva situacija ne bi bila da Hrvati u Crnoj Gori nisu razdijelili svoje glasove na dvije izborne liste, pa nijedan njihov kandidata nije prešao manjinski izborni prag. Tribina se zapravo pretvorila u svojevrstan okrugli stol u okviru naznačenog okvira. 

Donosimo tekst izlaganja mr. sc. Ane Savove Pejović

Mr. sc. Ana Savova Pejović: „Čas anatomije“ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi*

Zaključnu riječ, svojevrsni rezime i hrvatsku poruku snagama koje žele suverenu, multikulturalnu, demokratsku, stabilnu, naprednu, proeuropsku i prema Zapadu okrenutu Crnu Goru iznio je Zdravko Gavran.

Jučerašnja izlaganja i drugi znanstveni i stručni prilozi bit će uvršteni u drugi, dopunski svezak Zbornika. 

Čitav je program, u trajanju oko 150 minuta, snimljen. Cjelovita snimka uskoro će biti postavljena na youtube.

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)