„…i spasavaš ih iz ruku neprijateljskih“

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Nekoliko izjava o “Oluji” i proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja zaslužuje citiranje i poseban osvrt. Komentar je prepušten starozavjetnom mudracu Sirahu… i čitateljima. 

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a na komemoraciji žrtvama Oluje: “Ne idemo u Knin, ali ni na skup u Novi Sad. Sve žrtve, ma s koje strane dolazile, moraju biti jednako vrijedne naše empatije.”

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba: Oluja je bila legitimna akcija, međutim isto tako treba reći da je bilo zločina.“

Ante Tomić, novinar: “Oluja je bila potpuno opravdana i neizbježna. Ali nije bila ni veličanstvena ni herojska.”

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik: “Plenković i njegova vlada neutralizirali su Knin kao simbol slobode i pretvorili ga u zabavu za političare.”

Ilija Vincetić, brigadir HV-a:  „Što je to Pobjeda? Kad dezerteri drže govore Pobjednicima! A Domovinska Zahvalnost? Kad policija privodi Marka Skeju!! A Dan branitelja? Kad su pred braniteljima barikade i policijski kordoni, a na bini dezerteri, kriminalci, lažljivci, smutljivci, prodavači magle, izdajnici!!!“

Starozavjetna knjiga Sirahova: Po velikom milosrđu i imenu svom izbavio si me … iz ruku onih koji mi o glavi rade, od mnogih kušnja koje pretrpjeh, od gušenja u vatri koja me okružila, iz središta ognja koji nisam potpalio… Duša moja bijaše blizu smrti…  i nije bilo nikoga da mi pomogne; pogledom sam pomoć ljudi tražio, ali uzalud. Tad se sjetih milosrđa tvojeg, o Gospode, i djela tvojih još od iskona, kako izbavljaš one koji te strpljivo čekaju i spasavaš ih iz ruku neprijateljskih. I nastavlja Sirah: – zazvah Gospodina: ’Ne ostavi me u dan nevoljni, u vrijeme moje nemoći protiv oholih. […] – I bi molba moja uslišana, izbavio si me od propasti, spasio me od vremena zloće. I stoga ću te hvaliti i slaviti i blagoslivljati ime Gospodnje.“(M. O.)

 

Prethodno:

„Oluja“ i… jel’ se sjeća tko…?

 

M. O./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)