Lirika Velikog petka u DHK-u

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Lirika Velikog petka u DHK-u

U prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu u petak 8. travnja 2022. održan je tradicionalni susret „Lirika Velikog petka“, jedan od mnogih programa u sklopu svečanosti Pasionske baštine. Prigodno, okupljene je na početku pozdravio donedavni predsjednik i jedan od utemeljitelja udruge Pasionska baština Jozo Čikeš, a zahvalu na kraju susreta izrekla je nova predsjednica Eva Kirchmayer-Bilić.

U središtu pak sadržajem bogata programa, koji je vrsno osmislila i uspješno njime moderirala književnica Tuga Tarle, bila je tema „Muka Gospodinova kroz prizmu ženske osjećajnosti“. U temu je uvela teatrologinja dr. sc. Sanja Nikčević govoreći o važnosti žena u drami Kristove muke i posve novim ulogama koje im upravo Krist dodjeljuje, mijenjajući tako dotadašnji odnos prema ženama i čineći ih ravnopravnim dionicima društva, a potom je slijedilo predstavljanje šest hrvatskih književnica koje su u svoju poeziju utkale Kristovu muku – Enerike Bijač, Ive Čuvalo, Božice Jelušić, Ljiljane Matković Vlašić, Dragice Vranjić Golub i Tuge Tarle. Uz svako predstavljanje okupljeni su imali priliku čuti odabrane njihove pjesme u dojmljivoj interpretaciji dramske umjetnice Nade Rocco.

Nakon predstavljanja, tri su se književnice (E. Bijač, I. Čuvalo i D. Vranjić Golub) i same obratile nazočnima te im progovorile o nadahnuću Kristovom mukom u svojem pjesničkom stvaralaštvu.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Lucija Klarić (mezzosopranistica), Doris Brajković (gitara) i Tomislav Špehar (violina) s prelijepim izvedbama pjesama „Cijeno neprocjenjiva“ i „Crveni plašt“.

1lirika

2lirika

3lirika

4lirika

5lirika

6lirika

naslovna lirika

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)