Procurili detalji tajne komunikacije Moskve i Pekinga uoči invazije na Ukrajinu: ‘Kinezi su preklinjali Putina da pričeka…‘

Vrijeme:6 min, 37 sec

 

Izvješće zapadnih obavještajnih službi ukazuje da su kineski dužnosnici imali određenu razinu saznanja o ratnim namjerama Vladimira Putina

U izvješću zapadnih obavještajnih službi navodi se da su visoki kineski dužnosnici početkom veljače rekli visokim ruskim dužnosnicima da ne napadaju Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, prema visokim dužnosnicima administracije američkog predsjednika Joea Bidena i jednom europskom dužnosniku.

Izvješće pokazuje da su visoki kineski dužnosnici imali određenu razinu saznanja o ruskim ratnim planovima ili namjerama prije početka invazije prošlog tjedna. Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u Pekingu 4. veljače prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Moskva i Peking objavili su tada izjavu od 5000 riječi, u kojoj su naveli da njihovo partnerstvo “nema granica”, prenosi The New York Times. Istovremeno su osudili proširenje NATO-a te ustvrdili da će uspostaviti novi globalni poredak baziran na pravoj “demokraciji”.

Obavještajni podaci o razmjeni poruka između kineskih i ruskih dužnosnika bili su povjerljivi, a prikupile su ih zapadne obavještajne službe i dužnosnici koji su ih pregledali i smatrali vjerodostojnim. Viši dužnosnici u Sjedinjenim Državama i savezničkim vladama prenijeli su ih dok su raspravljali o tome kada bi Putin mogao napasti Ukrajinu.

Međutim, različite su obavještajne službe imale različita tumačenja i nije jasno u kojoj su se mjeri te informacije dijelile. Jedan dužnosnik upoznat s radom obavještajnih službi rekao je kako materijal ne ukazuje nužno da su se razgovori o invaziji vodili na razini predsjednika Xija i Putina. Drugi dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima odbili su otkriti detalje. Dužnosnici su govorili o izvješću pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti obavještajnog rada.

“Ove su tvrdnje spekulacije bez ikakvog temelja i namjera je preokrenuti stvar da se okrivi i okleveta Kinu”, rekao je Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, upitan u srijedu putem e-maila jesu li kineski dužnosnici pozvali ruske kolege da odgode invaziju na Ukrajinu do završetka Olimpijskih igara.
SAD mjesecima htio pridobiti Peking

Kina je održala svečanost zatvaranja Olimpijskih igara 20. veljače. Idućeg dana Putin je naredio da još više ruskih vojnika uđe na područje istočne Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista, nakon što je državna televizija prenijela sastanak između njega i njegovog Vijeća nacionalne sigurnosti i dugački govor u kojem je rekao da Ukrajina treba biti dio Rusije, a ne postojati kao država.

U ranim satima 24. veljače ruska vojska započela je invaziju punog razmjera na Ukrajinu, uključujući napade na ukrajinske gradove balističkim projektilima, topničkim granatama i tenkovskim jedinicama. Američki i europski dužnosnici rekli su kako im je teško vjerovati da je puka slučajnost što je Putinova invazija započela tek nakon Olimpijskih igara.

Kina i Rusija godinama jačaju svoje gospodarske, diplomatske i vojne veze. Xi i Putin su se susreli 37 puta kao državni čelnici prije razgovora u Pekingu uoči Olimpijskih igara. Ambiciozna zajednička izjava koju su dvije države objavile tijekom tog sastanka uznemirila je američke i europske dužnosnike, posebno zato što je to bilo prvi puta da je Kina izričito stala na stranu Rusije u pitanjima koja se tiču ​​NATO-a i europske sigurnosti. Europski čelnici osudili su Kinu i Rusiju posljednjih tjedana, uključujući i govore na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Mjesecima su pojedini američki dužnosnici pokušavali pridobiti Kinu u nastojanjima da spriječe rat u Ukrajini. Nekoliko dana nakon što je Joe Biden razgovarao sa Xijem na video summitu 15. studenoga, visoki američki dužnosnici odlučili su prezentirati obavještajne podatke o gomilanju ruskih trupa oko Ukrajine visokim kineskim dužnosnicima kako bi ih pokušali nagovoriti da uvjere Putina da odustane od svojih namjera u Ukrajini.

Amerikanci su, između ostalog, razgovarali s Qin Gangom, kineskim veleposlanikom u Washingtonu, te ministrom vanjskih poslova Wang Yijem. Na polovici tih sastanaka, uključujući onaj u Washingtonu između američkih dužnosnika i kineskog veleposlanika samo nekoliko sati prije ruske invazije, kineski dužnosnici izrazili su skepsu da će Putin napasti Ukrajinu, rekli su američki dužnosnici.

Putin nije htio riskirati da naljuti Xija

Nakon jedne diplomatske razmjene u prosincu, američki dužnosnici primili su obavještajne podatke koji pokazuju da je Peking te informacije podijelio s Moskvom, rekavši Rusima da Sjedinjene Države pokušavaju posijati razdor i da Kina neće pokušati spriječiti ruske planove i akcije, naveli su američki dužnosnici.

Ravnatelj CIA-a William Burns, odletio je u Moskvu 2. studenog kako bi suočio Ruse s informacijama, a 17. studenoga američki obavještajni dužnosnici podijelili su svoja saznanja s NATO-om.

Britanski dužnosnici procijenili su da je Putinov napad uoči Olimpijskih igara bio moguć, ali malo vjerojatan, prema informacijama više dužnosnika upućenih u obavještajne podatke Londona. Te procjene su se dijelom temeljile na izvješću zapadnih obavještajnih službi, ali uglavnom na analitičkoj procjeni da ruski plan za prevladavanje zapadnih sankcija uvelike ovisi o potpori Kine i shvaćanju da Putin neće riskirati da naljuti Xija.

Britanski dužnosnici također su ocijenili da je zajednička izjava Putina i Xija početkom veljače jasan znak potpore Kine, nešto što bi Peking nerado učinio da je Putin bio spreman zasjeniti Olimpijske igre tako što će započeti napad prije njihova kraja, tvrde osobe upoznate s britanskim promišljanjima.

Američki obavještajci pratili su kako Moskva oko 10. veljače obavlja završne pripreme, vrste manevara koji neposredno prethode napadu. Savezničke obavještajne službe doznale su iz presretnutih komunikacija da se visoki ruski zapovjednici okupljaju na sastanku, za koji su neke zapadne vlade vjerovale da je trenutak ključne odluke vojnih zapovjednika da započnu s napadom. Ova obavještajna informacija bila je dio onoga što je navelo Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, da 11. veljače upozori da bi do ruskog napada moglo doći prije kraja Olimpijskih igara.
Pogrešne procjene

Više je dužnosnika tada reklo da su američki dužnosnici prikupili obavještajne podatke prema kojima Rusija razmatra 16. veljače kao mogući datum za početak vojne akcije. To se predviđanje pokazalo pogrešnim, iako samo za nekoliko dana.

U procjenjivanju bi li Rusija mogla ignorirati želju Kine da se održi mir tijekom Olimpijskih igara, neki su američki dužnosnici smatrali da je Putin imao više razloga za to. Iako su ti dužnosnici priznali da je odnos Putina s Kinom važan, Rusija je željela brzo započeti i dovršiti napad prije nego što spremnost njenih trupa opadne. Putin, ocijenili su američki dužnosnici, također nije želio da se smatra da ima pretjerano poštovanje prema bilo kojoj drugoj sili.

I američki i britanski obavještajni dužnosnici također su pogrešno procijenili da su problemi s opskrbom, koji su mučili ruske snage u Bjelorusiji tijekom vojnih vježbi, nadiđeni, što je omogućilo nastavak invazije, barem prema riječima osobe upućene u procjene. U stvarnosti, problemi s opskrbom i dalje su ometali ruske snage dok su kretale u Ukrajinu.

Otkako je počeo rat, kineski dužnosnici dosljedno su složni s Rusijom. Izrazili su podršku zabrinutosti Rusije u vezi NATO-a te su rekli kako bi ruski i ukrajinski dužnosnici trebali voditi pregovore. U priopćenju kineske vlade o telefonskom razgovoru prošlog petka između Xija i Putina ponavljaju se ta stajališta. Glasnogovornici kineskog ministarstva vanjskih poslova odbili su nazvati rusko djelovanje “invazijom” te su okrivili Sjedinjene Države za raspirivanje napetosti oko Ukrajine.

Kineski dužnosnici također su kritizirali sankcije koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i europske zemlje. U srijedu je Wang Wenbin, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, na tiskovnoj konferenciji u Pekingu izjavio da bi Rusija i Ukrajina trebale “tražiti političko rješenje koje će udovoljiti legitimnim sigurnosnim zabrinutostima obiju strana”. “Kina će nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u promicanju deeskalacije situacije u Ukrajini”, rekao je.

Američki i europski dužnosnici pozorno promatraju ponašanje Pekinga kako bi vidjeli hoće li on pomoći Rusiji da izbjegne sankcije. Prije invazije, Peking i Moskva objavili su 30-godišnji ugovor o kineskoj kupovini plina putem novog plinovoda. Kina je također ukinula ograničenja na uvoz ruske pšenice. No, američki dužnosnici očekuju da će velike kineske državne banke izbjegavati otvoreno kršenje sankcija Rusiji, zbog straha da bi time ugrozile vlastite globalne komercijalne aktivnosti.

Jutarnji list/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)