ČOVIĆ: Hrvatski nacionalni i kulturni identitet ugrađen je u jezgro BiH

Vrijeme:1 min, 10 sec

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Zagrebu s vodstvom Matice hrvatske. Uz predsjednika Matice hrvatske Miru Gavrana, sastanku su nazočili Marijo Jareb, Božidar Petrač, Damir Zorić, Dubravka Oraić Tolić – potpredsjednici Matice hrvatske, Ivica Nuić – glavni gospodarski tajnik Matice hrvatske, Marijo Dominiković – glavni tajnik Matice hrvatske, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na današnjem susretu razgovaralo se o zajedničkim projektima u oblasti kulture, promociji hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta i svim predstojećim zajedničkim aktivnostima. Naime, Matica hrvatska nedavno je proslavila 180. obljetnicu svog osnivanja i najstarija je hrvatska kulturna organizacija. Čović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i izrazio spremnost i maksimalni doprinos na jačanje odnosa hrvatskih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini s Maticom hrvatskom u Zagrebu.

Očuvanje jezika, kulturne baštine i organiziranje kulturnih događanja skupa s hrvatskim kulturnim organizacijama diljem svijeta predstavljaju motiv za okupljanje hrvatskog naroda i svih novih generacija. Naglašeno je kako je hrvatski kulturni i nacionalni identitet sastavni element jezgra Bosne i Hercegovine. Diskriminacija i nametanje političkih predstavnika nikada nisu i ne mogu biti dio političke kulture u multinacionalnim društvima poput BiH.

U političkim okolnostima kada se hitno treba osigurati legitimna predstavljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na svim razinama vlasti u BiH, današnji susret s Maticom hrvatskom bio je prilika da se pošalje snažna poruka za reforme izbornog zakonodavstva kao uvjeta za približavanje perspektive EU koja počiva na nacionalnim i kulturnim različitostima.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori