JOSIP VRIČKO: Je li “Uskrs” ove godine 19. veljače?!

Vrijeme:4 min, 2 sec

 

Čovićev jučerašnji imperativ sugerira kako se na izvanrednoj sjednici HNS-a neće raspravljati o „raznim pitanjima“, već o, kazao bi prognostičar Šemso, Mercedesu. Moglo bi, naime, biti kako je Hrvatima – a HNS predstavlja 90% njihove političke volje – dosta igračaka. I prijevara.

Piše: Josip VričkoKatolički tjednik

Pod egidom šokantno otkriće Šemsudina Mehmedovića, većina je bošnjačkih medija objavila prognozu toga esdeaovskoga parlamentarca kako će Hrvati, nakon izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora 19. veljače, proglasiti Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. I baš kao što aktualna bošnjačka politika ustrajno slijedi ono srpsku s kraja prošloga stoljeća, tako i taj povremeni stranački disident – Izetbegovićev (čak) oponent – drži kako je trenutačno zapravo cijeli svijet protiv Bošnjaka, pa je onda i treći entitet realan.

Sve je počelo s pojavom non papera u javnosti, koji su, tvrdi, kreirali ideolozi koji su napravili „fašistički projekt ‘srpski svet’, a koji je objeručke (?! – op. aut.) dočekan u Hrvatskoj, gdje sanjaju o nekom svom ‘hrvatskom svetu’“.

Gazimestan u Bužimu?!

Mehmedovićeva detekcija uistinu je dubinska, jer, optužujući – svekoliku! – Europsku uniju otkriva i kako je ta politika ciprizacije Bošnjaka zapravo usklađena na relaciji Bruxelles-Zagreb. I što je (onda) raditi opkoljenim Bošnjacima?! Politički meteorolog, dakako, zna i to. „… Zbog toga moramo učiniti sve da očuvamo institucije BiH kako bismo se mogli oduprijeti upravo ovakvim projektima koji su nažalost kreirani i na istoku i na zapadu, u našem najbližem susjedstvu.“

Zanimljivo je, a možda i znakovito, ovo „učiniti sve“… Znači li to kako će se već uskoro u Travniku ukazati stranački šef prognostičara Šemse i (ponovo) brojiti granate koje se tamo proizvode i veličati borbenu gotovost „temeljnog naroda“. Štoviše, a sve slijedom aktualne bošnjačke politike, možemo (li) očekivati kako će Izetbegović II., primjerice u ovih dana naročito borbenom Bužimu, citirati glasoviti (ali i zlokobni!) gazimestanski govor srbijanskog vožda na Vidovdan 1989.?!

„Šest stoljeća kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene. Ali bez obzira kakve da su, bitke se ne mogu dobiti bez odlučnosti i hrabrosti.“ Uz ambijentu primjereno: „Tekbir“ i „Allahu Ekber“!

Druže Šemso, kupit ću ti fiću

Malo, ipak, čudi ovaj Mehmedovićev strah od Trećeg – te crvene krpe pred bošnjačkim uplašenim očima. Naime, kada je nedavno u intervjuu za HRT Milorad Dodik kazao kako je treći entitet realna, i za Hrvate jedino prihvatljiva, opcija, u političku staklenu kuglu zagledani Šemso rastumačio nam je kako je to isto kao kada dječaku obećate Mercedes i odete na pijacu pa kupite lijepu igračku. Duhovit je… osim što je i – vidovit!

No glede vidovitosti, treba kazati i kako i u Hrvata ima onih sklonih gatanju. Tako je primjerice, uoči pregovora u Neumu, predsjednik HSS-a Mario Karamatić navijestio kako ćemo za 20-ak dana – ako ništa – znati ima li od ove zemlje išta ili nema. Znamo kako je završilo u Neumu… Tako, utvrdimo gradivo, da je čak i vječiti optimist Dragan Čović obznanio kako diže ruke! „S ovim ljudima nema više smisla raditi“, rezignirano je ocijenio neumski summit i pregovore s tzv. probosanskim strankama.

A kako smisao nije pronašao niti nekoliko dana nakon neumskoga summita na njegovu sarajevskom nastavku, najavljena izvanredna sjednica HNS-a zakazana za ovu subotu, dodatno je dobila na značaju. A pomoglo je, dakako, i Mehmedovićevo reklamiranje. U Hercegovini (a i šire) nadaju se kako je njegov fiks na Herceg Bosnu, dobra opklada! Vjeruju – čak! – kako bi, evo, “Uskrs” mogao doći i prije negoli to piše u katoličkom kalendaru!

Što su varali, varali su!

Hoće li. dakle, tako i biti? Već i to što je sjednica krovne hrvatske političke organizacije izvanredna, sugerira kako bi se uistinu moglo dogoditi nešto veliko. A što je veće od Trećeg?! Slijedom čega treba podsjetiti kako je prije nekoliko godina spomenuti lider HSS-a kritizirao Čovića zbog njegove strpljivosti i inzistiranja na pregovorima.

„Mišljenja sam da ako te netko prevari tri puta, nema potrebe s njim više razgovarati, jer će te prevariti i četvrti put“, kazao je Karamatić, ali i dometnuo kako je treći entitet babaroga kojom bošnjački političari plaše svoj narod. Ova posljednja konstatacija, uvjerili smo se na slučaju Mehmedović, stoji i danas. No čini se kako hadezeovski lider nije spreman da ga prevare peti – ili koji već?! – put.

A o njegovu trenutačnom raspoloženju svjedoči i priopćenje s jučer održanog radnog sastanka sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije. „Odluke i zaključci koje će Hrvatski narodni sabor usvojiti, bit će obvezujuće za sve hrvatske dužnosnike, bez iznimke!“

Nedovršena – dokad?!

Intonacija, ovaj Čovićev imperativ sugerira kako se na izvanrednoj sjednici neće raspravljati o „raznim pitanjima“, već o, kazao bi prognostičar Šemso, Mercedesu. Moglo bi, naime, biti kako je Hrvatima – a HNS predstavlja 90% njihove političke volje – dosta igračaka.

Vidjet ćemo, evo, je li ove godine “Uskrs” (malo) uranio u Tisućljetnoj i Nedjeljivoj, koju je, inače, vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić neki dan precizno definirao – nedovršena država?!

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)