FB komentar Marko Semren: BiH treba pokušati održati na Washingtonskim i Daytonskim principima iz 1994 i 1995 godine.

Vrijeme:4 min, 1 sec

 

 

 

Dogovor sa otimačima naših političkih prava iz WiD sporazuma ( OHR, Misija OSS u BH, Petrić, Ashdovn, Incko) nije moguć. Kada su to otimači dragovoljno vratili sva oteta politička prava. Nikad. Vraćanje otetog Hrvatima FBH ide samo preko pisanog zahtjeva otimačima za vraćenjem otetih političkih prava. A ako ne ide onda preko tužbe nadležnom sudu iz Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Isto vrijedi i za Konfederalni sporazum. Stoga bi predstavnici Hrvatskih stranaka okupljenih u HNS-u možda trebali na sjednici 19.02. 2022 između ostalog utvrditi i slijedeće:

1. Da HNS donese odluku o napuštanju pregovora oko Izbornog zakona. O najvažnijem za Hrvate FBH otetom Daytonskom pravu i njegovom vraćanju na snagu, a to je pravo na paritet u vladi FBH se uopće i ne pregovara? FBH su u Washingtonu 1994 godine stvorili hrvatski HVO i muslimanska ABH od teritorija koji su držali. Na temelju toga su Muslimani i Hrvati u Daytona dobili po 8 ministarstava u vladi FBH. Visoki predstavnik za BH Petrić 2001 godine Hrvatima otima 3 od 8 ministarstava i daje ih Srbima koji nisu sudjelovali u stvaranju Federacije BH u Washingtonu. A Bošnjaci sa 8 zadržanih ministarstava i Srbi sa 3 oteta ministarstva Hrvatima u vladi FBH imaju od 2001 godine do danas nametnutu većinu nad Hrvatima. Sve i da Bakir prihvati izmjene Izbornog zakona one ne podrazumijevaju i povratak otetog nam pariteta u vladi FBH, jer je gospodin Ljubić u svojoj apelaciji Ustavnom sudu BH slučajno zaboravio tražiti da nam Ustavni sud vrati oteti paritet u vladi FBH! Trebaju li nam polovična rješenja?

2. Da zbog 28 godišnje opstrukcije uspostave Konfederacije (dogovorene između RH i FBH) iz RH sabora sa 19.02. 2022 HNS povuče svoja 3 zastupnika.

3. Da HNS od RH sabora zatraži da pokrene pregovore sa FBH oko uspostave dogovorene ( 1994) i nikada uspostavljene Konfederacije RH i FBH.

4. Da to isto zatraži od Zastupničkog doma parlamenta FBH.

5. Da HNS o spomenutim anomalijama obavijestiti OHR. I EU tijelo za implementaciju svega dogovorenog u Washingtonu. I Daytonu.

6. Da od svih potpisnika Washingtonskog i Daytonskog sporazuma iz 1994 godine zatraži povratak navedenih sporazuma na tvorničke postavke. Tvorničke postavke podrazumijevaju: a) mogućnost međusobnog povezivanja hrvatskih županija. Ovu mogućnost udruživanja iz Washingtonskog sporazuma nam je oduzeo visoki predstavnika za BH Petrić. b) mogućnost ( koja je trajala do nasilnih izmjena Izbornog zakona isključivo na štetu Hrvata FBH iz 2001 godine) da isključivo Hrvati iz hrvatskih županija biraju ( bez upliva Bošnjaka iz bošnjačkih županija) Hrvate u hrvatsku kvotu Doma naroda FBH. Do 2001 godine hrvatski vitalni nacionalni interes u hrvatskoj kvoti Doma naroda FBH se branio sa 16 hrvatskih glasova od 30 hrvatskih glasova. A nakon nasilnih izmjena od 2001 godine hrvatski vitalni nacionalni interes u hrvatskoj kvoti Domu naroda FBH se brani sa 12 od 17 ( hrvatsko -bošnjačkih) glasova gdje ima i najmanje 5 bošnjački Hrvata. Iz bošnjačkih 5 županije gdje je Hrvata (nakon što su se od dobrote razbježali) ostalo u tragovima. Do 2001 godine bošnjaci se nisu mogli ubacivati u hrvatsku kvotu Doma naroda FBH. c) tvorničke postavke podrazumijevaju i vraćanje u točki 1. spomenutog otetog od Hrvata pariteta u vladi FBH.

7. Da im HNS ostavi primjeren rok za uspostavu Konfederacije i vraćanje Wi D sporazuma na tvorničke postavke.

8. Da ih HNS upozori na to da ako odbiju uspostaviti Konfederaciju i vratiti oba sporazuma na tvorničke postavke da će o tome pokrenuti spor pred nadležnim sudom.

9. Da HNS okupi i pripremi najbolji odvjetnički tim.

10. Da HNS pozove sve Hrvate ( političare, sportaše, biznismene…) da pomognu svojim istupima ( Mate, Bojan, Marin, Zlatko, Niko itd) u afirmaciji zahtjeva donesenih 19.2.2022 godine.

11 Da HNS Hrvatsku prijave EU zbog ne uspostave Konfederacije i zatraže da im se zbog toga blokira ulazak u Šengen.

12. Da HNS obavijestiti BH tijelo koje vodi pregovore oko ulaska BH u EU da HNS istupa iz pregovora do daljnjeg.

13. Da HNS pozove Hrvate BH da u što većem broju iziđu na naredne izbore.

14. Da HNS upozori Šmita da je ne legitiman i da kao takav ni slučajno ne šuruje s CIK-om

15. Da HNS zamoli Plenkovića i Milanovća da zašute oko Izbornog zakona i da se zajednički angažiraju na uspostavi konfederacije RH i FBH. I vraćanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma na tvorničke postavke.

I neka ne zaborave. RH je dvostruki ( zasad samo na papiru) garant. I Konfederalnog sporazuma. I izvornih (iz 1994 i 1995 godine) W i D sporazuma. Oko čega ne može niti smije biti kompromisa od strane HNS-a i RH. Ako konačna uspostava konfederacije (RH i FBH) i vraćanje na tvorničke postavke WiD sporazuma nisu condicio sine qua non naše konstitutivnosti u FBH, i jedini ispravan put ka našoj ev. budućoj federalnoj jedinici. jalovo petogodišnje pregovaranja sa Bakirom i međunarodnom zajednicom o ničemu, to zasigurno nije.

Marko Semren/FB/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)