Sarajevo u 14 godina “otelo” drugim sredinama 2,7 mlrd. KM

Vrijeme:2 min, 30 sec

U nekoliko navrata pokretana je inicijativa za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda, no nikada nije prihvaćena.

Tuzlanska županija ima veći broj stanovnika nego Sarajevska, dvostruko je veća po površini, ima nešto manji broj školske djece, ali nema nikakav koeficijent za raspodjelu novca od neizravnih poreza, pa, za razliku od Sarajevske, dobiva dvostruko manje novca koji se, da apsurd bude još veći, slijeva u Sarajevsku županiju koja na taj način diskriminira sve druge županije, piše Večernji list BiH. Nije obrađena 2020., u kojoj su zabilježeni puno manji prihodi u svim sredinama, no službeni podaci kojima raspolažu u Ministarstvu financija frapantni su i zapravo otkrivaju kako se, po onome sloganu iz bivše Jugoslavije iz 1981. godine, “Trepča radi, Beograd se gradi”, kada su štrajkali rudari u rudniku Trepča. Sada to dobiva puni smisao u bh. okolnostima kao “drugi rade, Sarajevo otima”.

ZHŽ planira tužbu

Otkako je 2006. godine uveden sustav poreza na dodanu vrijednost koji predstavlja temeljni prihod svake razine vlasti, pa sve do kraja 2019., prikupljeno je i podijeljeno županijama odnosno općinama u federalnom entitetu oko 20 milijardi KM. Točnije, 19,96 milijardi KM. Od toga ukupnoga iznosa, više od četvrtine otišlo je Sarajevskoj županiji – čak 5,75 milijardi KM. Polovina toga novca trebala je završiti u proračunima drugih županija i općina. Uspoređujući Sarajevsku i Tuzlansku županiju u posljednje tri godine, dolazi se do zaključka kako je riječ o klasičnoj diskriminaciji jer je, primjerice, Tuzlanska županija u 2019. godini imala prihode od PDV-a u iznosu od 294 milijuna maraka, a Sarajevska županija 501 milijun KM. Sarajevo ima takav povlašten status jer za njega koeficijent, odnosno ponder s kojim se množe prihodi iznosi 2. Prema sada važećem Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, raspodjela PDV-a vrši se prema formuli da 57 posto na nju utječe broj stanovnika u županiji, zatim šest posto površina županije, 24 posto prihoda dodjeljuje se na temelju broja učenika u osnovnom obrazovanju te 13 posto u srednjem obrazovanju. Uz Sarajevsku županiju, nešto privilegiraniji status imaju Posavska županija, Hercegbosanska te Bosansko-podrinjska županija. Za razliku od Tuzlanske županije, koja svake godine bude oštećena za najmanje 60 milijuna KM, nešto su manji iznosi za koje su oštećene druge županije. Procjenjuje se kako je ZH županija, koja je najavljivala mogućnost pokretanja tužbe protiv FBiH, u 14 godina oštećena za najmanje 50 milijuna KM, HNŽ za oko 120 milijuna KM…

Uzaludne inicijative

U nekoliko navrata pokretana je inicijativa za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda, no nikada nije prihvaćena. Čak su to zajednički poticali Tuzlanska i Hercegovačko-neretvanska županija, no zbog snažnih lobija i utjecaja SŽ-a do toga nikada nije došlo. U međuvremenu su i stručnjaci Svjetske banke pokrenuli izradu novoga zakona, no na tome se zastalo. Posljednju inicijativu za brisanje koeficijenata i pravedniju raspodjelu uputila je u veljači ove godine skupina zastupnika predvođena SDA-ovcem Salkom Zildžićem, u kojoj su istaknuli kako su stanovnici drugih županija “provođenjem postojećeg zakona stavljeni u diskriminacijski položaj u odnosu na građane Sarajevske županije”.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “Sarajevo u 14 godina “otelo” drugim sredinama 2,7 mlrd. KM

Odgovori