VON DER LEYEN KOD RIMCA: Duboko sam impresionirana

Vrijeme:4 min, 21 sec

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i hrvatski premijer Andrej Plenković danas su obišli Rimac Automobile.

Mate Rimac dočekao je šeficu Europske komisije i Plenkovića, a tu su bili i hrvatski ministri Gordan Grlić Radman, Zdravko Marić, Oleg Butković i Radovan Fuchs te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Nakon obilaska tvrtke Ursula von der Leyen se sastala s Rimcem, nakon čega su održali konferenciju za medije.

Rimac je nakon obilaska odgovarao na pitanja novinara, prenosi Index.hr.

“Što se tiče Bugattija, ne želim da zvuči kao da smo napravili nešto svemirsko. Naš uspjeh tek stiže i tek dolazi. Preko 1000 zaposlenika, preko 200 milijuna eura investicija, i to za proizvodnju u Hrvatskoj. Preuzimanje Bugattija je velika odgovornost. To je prvi put da je Volkswagen izdvojio brend i nama dao povjerenje. Bugatti je uspješna firma, nije gubitaš, zadnje tri godine je profitabilan”, rekao je Rimac.

Koliko još jednoroga očekuje?

“Infobip je strašno dobar primjer kako se iz Hrvatske može napraviti čudo. Ako smo mi i Infobip jednorozi, da dođu još dva, tri, to bi bila ogromna stvar za državu. Robotaxiji će biti puno veći od Rimac Automobila. To je veliki potencijal. Ne znam za firme koje su toliko blizu da postanu jednorozi, možda je Photomath tu najbliže”, kazao je Rimac.

Kad ćemo vidjeti novi projekt – Robotaxi?

“Žao mi je što pričamo o nekom tajnom projektu. Nismo još tu, tu je auto koji su svi vidjeli unutra. Želimo to dovesti do više razine i prikazati vjerojatno početkom iduće godine. Rollout očekujem 2024. godine, da će ti auti voziti po gradu, a imat ćemo i infrastrukturu do tada”, priča Rimac.

“Nemam garanciju, ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima – vratit ćemo. To će biti totalno autonomni auti. Nismo mi nikoga uvjeravali, nego su oni došli nama. Mi imamo kapacitet privući stotine milijuna eura investicija. Oni su došli kod nas, tražili projekt i mi smo ga imali. Naši investitori će uložiti milijune, samo dio toga će biti iz EU fondova”, dodao je.

“Radimo preko godinu dana na razvoju novog Bugattija, i to ovdje, u Hrvatskoj”, otkrio je Rimac.

“Budućnost mobilnosti će se sasvim promijeniti”, rekao je Rimac. “Mi smo mlada firma, tek smo na početku. Naš sljedeći veliki korak je projekt robotaxi. Ne želimo ga još javno pokazati, prije nego što ga dovedemo do više razine”, rekao je Rimac.

“Često me pitaju ljudi kada ću napraviti nešto što mogu Hrvati kupovati. Robotaxiji će biti za svačiji džep. Tu će stvoriti jako puno vrijednosti i dovući stotine milijuna eura investicija”, dodao je Rimac.

“Ovo je važan i velik dan za Hrvatsku”, rekao je Plenković. “Ovaj projekt će biti projekt budućnosti, on je sto posto digitalan i sto posto zelen. Poanta plana je iskoristiti ova sredstva za reforme, onima koji su kreativni i koji će doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta. Zato je plan dati podršku onima koji su hrabri i kreativni i koji će dati priliku stvaranju novih radnih mjesta i sigurnom prometu”, dodao je Plenković.

Von der Leyen: Duboko sam impresionirana

“Mate, vidjevši vašu prezentaciju silno sam impresionirana, vidjela sam budućnost prijevoza ovdje u Hrvatskoj i to je zapravo odgovor na klimatske promjene i na potrebe digitalizacije, jer se sve temelji na pametnoj povezanosti i umjetnoj inteligenciji. I isto tako vidjela sam koncept koji ljudima vraća vrijeme i isplativost.

Jako mi je drago da EU ulaže u ove inovacije i uvjerena sam da je EU iduće generacije onaj instrument za postavljanje standarda za ostatak svijeta u pogledu inteligentne mobilnosti koja je dobra za okoliš. Veoma sam impresionirana”, rekla je Ursula von der Leyen.

Rimac preuzima Bugatti, sjedište u Hrvatskoj

Podsjetimo, prije par dana objavljeno je da tvrtka Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija, a kompanija Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Time su potvrđena nagađanja da će Rimac preuzeti Bugatti, čuvenu kompaniju poznatu po superluksuznim jurilicama.

Iz Rimac Automobila poručuju da se radi o “prijelomnom događaju u povijesti kompanije”, a potez opisuju kao “udruživanje s ikonom automobilskih brendova, Bugatti Automobiles, u novu automobilsku i tehnološku kompaniju”.

U samo 10 godina Rimac Automobili napredovali su od start-upa i jednog čovjeka u garaži do stvaranja nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., u suradnji s dvama od najpoznatijih i najsnažnijih automobilskih brendova na svijetu – Porscheom i Volkswagen Grupom, navodi se u priopćenju.

Taj hrvatski brend dokazao je da može ne samo držati korak nego i otvarati nove vidike, namećući drugima standarde performansi i tehnologije. Udruživanje tehničkih znanja i učinkovitog poslovanja Rimca sa 110 godina tradicije dizajna i snažnog brenda Bugattija vodi nastanku najznačajnije kompanije na tržištu hiperautomobila, objavili su iz Rimac Automobila.

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., s udjelom od 55%. Mate Rimac zadržat će svoj udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%. Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti, po kojima je Rimac poznat i kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila, bit će odvojeni u novi poslovni subjekt – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje neovisna tvrtka koja surađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimac Automobila./HMS/

Odgovori