GODIŠNJICA POKOLJA: Predstavljen program obilježavanja Bleiburške tragedije

Vrijeme:2 min, 44 sec

Počasni bleiburški vod (PBV) na konferenciji za medije izvijestito je javnost u zemlji i iseljeništvu o programu održavanja ovogodišnje komemoracije u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije.

Komemoracija će se, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i u suorganizaciji s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) u liturgijskom dijelu, održati 15. svibnja na tri lokacije: Bleiburškom polju, zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj i na Udbini. Na konferenciji za medije govorili su nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, zamjenik predsjednika PVB-a Milan Kovač te voditelj predstavništva PBV-a u RH Bože Vukušić.

“Kad je Europa već počela živjeti u miru, hrvatski narod je nakon tih dana doživio najveću kalvariju i pogrom od jugoslavenske vojske gdje je bez suda i sudišta pogubljeno na najsuroviji način i pobacano u rudarske rovove na stotine tisuća nevinih ljudi. Ove godine komemoriramo 76 godina od te strašne tragedije”, rekao je Kovač.

Glavni pokrovitelj je Hrvatski sabor, supokrovitelj HNS BiH, a uz koordinaciju organizacije PVB-a tu su i Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu HBK i Biskupska konferencija BiH.

“Zbog epidemioloških razloga prisiljeni smo komemoraciju izmjestiti s Bleiburškog polja gdje se održavala neprekidno 68 godina”, rekao je Kovač. Svima koji će doći na Udbinu na svetu misu, neka sa sobom ponesu samo krunicu da se molimo za duše naše braće i sestara čija duša vapi za molitvom, poručio je.

Mons. Križić objasnio je zašto Udbina.

“Biskupi su smatrali da bi Udbina bila najprikladnija jer vani ima dovoljno prostora što Macelj nema, a Marija Bistrica je natrpana programima. Udbina je viđena i kao središte Hrvatske gdje postoji Crkva i Svetište hrvatskih mučenika. Pojavljuju se članci kao da Crkva sve ubijene želi proglasiti mučenicima, to je konstrukcija ili neznanje. Kada Crkva moli misu za pokojne, ne slavi pokojne, nego Boga”, rekao je biskup.

Vukušić je dodao da će se molitva održati na Mirogoju kod središnjeg križa i na Bleiburgu.

“Na tim će mjestima i državne delegacije položiti vijence, s time da će se na Mirogoju izmoliti dova koju će moliti imam zagrebačke džamije. HTV će nakon Dnevnika u 12.15 na prvom programu prenositi misu s Udbine. Jedina izmjena u odnosu na dosadašnje programe je da će se 22. svibnja za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta održati misa na Radimlji kod Stoca u BiH”, zaključio je Vukušić.

Vukušić je kazao da je potvrđen dolazak predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na komemoraciju na Mirogoju i misu u Udbini, a vijenac će na Bleiburškom polju u ime Sabora i Vlade položiti veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić.

“Predsjednika Republike Zorana Milanovića nismo zvali jer je on javno rekao da ne želi doći na komemoraciju, pa smo smatrali da ga nema smisla zvati. Premijera Andreja Plenkovića smo zvali, on će doći ili će poslati izaslanstvo”, rekao je Vukušić.

Na pitanje novinara hoće li pozvati sudionike da ne donose simbole vezane uz Nezavisnu Državu Hrvatsku, Kovač je ustvrdio kako su uvijek govorili da je to hodočašće i dan molitve za žrtve.

“Nikada nismo govorili da netko ponese nekakvo neprimjereno obilježje. Uvijek smo govorili da se toga okane, da to ne doprinosi lijepoj slici te se narušava sam integritet i liturgije. Pozivamo naše ljude da dođu stvarno kao hodočasnici, koji će moliti i samo moliti”, poručio je Kovač.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)