Hrvatska podržava reforme, predstavljanje konstitutivnih naroda sastavni dio Daytona i Ustava BiH

0

 

U Zagrebu je u utorak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije covid-19 i u procesu cijepljenja, te aktualnostima na razini EU, kao i konkretnoj gospodarskoj i ekonomskoj suradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i europskim okvirima.

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta.

Hrvatski premijer Plenković izrazio je potporu u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti europsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz potporu i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u lipnju 2020. godine u Mostaru, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara