Pokolj hrvatskih civila u Medviđi 9. veljače 1993.

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

 

Kao odmazdu za poraz u oslobodilačkoj operaciji Hrvatske vojske, “Maslenica”, pripadnici zločinačke agresorske vojske ubili su dana 9. veljače 1993. godine u mjestu Medviđa u zadarskom zaleđu 10 hrvatskih civila (od kojih se četiri osobe još uvijek vode kao nestale). Najmlađa žrtva pokolja bila je Mira Erstić, djevojka od 18. godina, a najstarija baka Šimica Erstić od 88. Svi ubijeni bili su iz iste obitelji – Erstić. Među žrtvama je čak 7 žena.

 U Mediviđi je tijekom okupacije ubijeno još 8 žitelja.

 Ovi ničim izazvani zločini ostali su do danas nekažnjeni, iako je poznat identitet počinitelja. I ne samo to. Oni se jako rijetko spominju, kao uostalom i većina drugih pokolja u kojima su žrtve bili Hrvati, a čega je bilo diljem tada ratom zahvaćenih područja pod kontrolom srpskih terorista.

 Upravo je to i motiviralo slikara i filmskog autora Luku Klapana za snimanje dokumentarnog filma “Glas Medviđe” koji je svoju premijeru doživio u studenome 2017. godine u Zadru, a potom 7. prosinca i u Zagrebu.

 Kako sam autor filma (kojem je to drugi dokumentarac s tematikom iz Domovinskog rata) kaže, na ovaj se način htio odužiti onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i otrgnuti Medviđu i njezinu tešku i tragičnu sudbinu od zaborava.

 Prema svjedočenju Mirka Erstića (kojem su u ovom pokolju ubijeni otac i majka), glavni su egzekutori bili B. M. (tada 25-godišnjak) koji danas živi u Novoj Pazovi (Vojvodina); Ž. B. koji živi u Novom Sadu; S. B. koji se nalazi u inozemstvu; B. M. (u vrijeme počinjenja zločina 18-godišnjak) koji je nakon rata pobjegao u Batajnicu (kod Beograda) i P. P. koji se navodno ubio.  

 Jedna od preživjelih žrtava svjedočila je pred MKSJ u Den Haagu (Hrvat kojeg su pripadnici agresorske Martićeve milicije zarobili i držali zatočenog u Kninu) kao svjedok u procesu protiv Milana Martića i Slobodana Miloševića.

 Kod crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Medviđi podignuto je skromno spomen obilježje od kamenih ploča s imenima žrtava postavljenim oko metalnog križa. Na tom se mjestu svake godine (9. veljače) okupljaju hodočasnici i uz polaganje vijenaca i Misu zadušnicu mole za duše onih čije je živote ugasila mržnja susjeda. 

 Potresni dokumentarni film Luke Klapana, “Glas Medviđe” bit će prikazan i u utorak, 9. veljače 2021. godine, s početkom u 19:00 sati u Kneževoj palači – Koncertna dvorana braće Bersa u Zadru kao spomen na 28. obljetnicu pokolja Medviđana, ali i u znak sjećanja na sve druge žrtve što ih je narod ovog kraja podnio tijekom Domovinskog rata. Projekcija se održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Narodnog muzeja Zadar i udruge za audiovizualnu umjetnost, “Jedina solucija”. 

 Sjetimo se i imena nevinih i okrutno umorenih u Medviđi.

 U pokolju 9. veljače 1993. godine ubijeni su:

Dujo Erstić (1937.), 

Jeka Erstić (1942.), 

Petar Erstić (1944.), 

Jeka Erstić (1947.), 

Ivan Erstić (1920.), 

Jeka Erstić (1929.), 

Stoja Erstić (1932.), 

Šimica Erstić (1905.), 

Stoja Erstić (1931.) 

i Mira Erstić (1975.).

 

Nakon okupacije, ubijeno još osam hrvatskih civila: 

 

Božo Demo (1910.), 

Ivan Mršić (1934.), 

Šime Serdarević (1912.), 

Ika Serdarević (1926.), 

Ivan Adžić (1959.), 

Marko Genda (1944.), 

Anka Pilipović (1936.) 

i Marko Šarić (1937.)

 

Zlatko Pinter/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)