Europski šef diplomacije zabrinut nakon posjeta Moskvi

0

 

Europski šef diplomacije Josep Borrell rekao je u nedjelju nakon povratka iz Moskve da je vrlo zabrinut zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave “konstruktivniji” dijalog s EU-om i pozvao je europske čelnike da poduzmu “daljnje korake”, uključujući mogućnost sankcija.

“Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti prigodu za konstruktivniji dijalog s EU-om. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake”, rekao je u poruci na Twitteru visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku.


“Zemlje članice će odlučiti o daljnjim mjerama i da, one mogu uključivati sankcije”, rekao je Borrell nakon povratka iz Moskve.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju se sastati 22. veljače kako bi odlučili što dalje nakon Borrellova posjeta Moskvi od 4. do 7. veljače i njegova razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tijekom kojega je Kremlj odbio zahtjev europskih čelnika za oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU-a iz Rusije.

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica.

Čelnik europske diplomacije ne može ništa predlagati, može samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvješću o posjetu.

“Vratio sam se u Bruxelles veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije”, napisao je.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara