Koalicija za Mostar odgovorila Konakoviću: “Spustite se na zemlju, ne pomažite nam”

Vrijeme:2 min, 32 sec

Koalicija za Mostar 2020, odgovorila je lideru Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću, osvrćući se na njegov jučerašnji poziv Bakiru Izetbegoviću, gdje mu je uputio zahtjev da zaustavi proces izbor gradonačelnika u Mostaru.

“Pitanje: zašto ste uputili zahtjev gospodinu Bakiru Izetbegoviću kada je ovdje u pitanju Koalicija za Mostar 2020, zašto niste uputili zahtjev i ostalim predsjednicima stranaka, članica Koalicije. Nemojte se praviti važni i pozivati gospodina Bakira Izetbegovića. Spustite se na zemlju i razgovarajte s mostarskim vijećnicima. Mi ovdje odlučujemo”, navode iz Koalicije za Mostar.

Pozivali su ga da pošalje, kako su rekli, “nepostojeće vijećnike u Gradskom vijeću Grada Mostara na razgovor o programu s predstavnicima Koalicije za Mostar.”

“Interesantno je zašto se baš sad pojavljuje Konaković i traži program gradonačelnika, što izgleda kao kupovina vremena za BH Blok koji nastoji uvjeriti OHR i međunarodnu zajednicu da naredi tajno glasanje što bi BH Bloku osiguralo da sakriju svoju sramotu i izdaju, a to poslije prikažu kao izdaju Koalicije za Mostar 2020. Program BH Bloka, baziran na njihovom predizbornom programu, bjanko potpisujemo, ako uz taj program donesu i potpise svih svojih vijećnika i tako garanciju da će glasati za dr. Zlatka Guzina, našeg kandidata za gradonačelnika”, istaknuli su.

Podsjećaju Konakovića, da je zaključak o javnom glasanju donesen prije svega da se sačuva obraz.

“Koalicija ima 11 vijećnika, a HDZ 13. Zašto niste poslali poziv Čoviću? Za zaključak je glasao BH Blok, zašto njima niste uputili poziv? Niste jer oni traže od OHR-a da poništi zaključak o javnom glasanju, za koji su oni glasali pa ne mogu to od sramote. Zamolili su Vas da to uradite, ali, mora se priznati, nevješto jer ste se obratili samo jednom predsjedniku stranke koji u sastavu Koalicije ima 9 vijećnika. Drugi razlog može biti da vas predstavnici BH Bloka nisu upoznali s činjenicom da su predstavnici BH Bloka i Koalicije za Mostar 2020 tijekom međusobnih razgovora zaključili da nam se programi 90% preklapaju”, naveli su u priopćenju.

To je bio jedan od zaključaka sa sastanka BH Bloka i Koalicije, istaknuli su, dodavši da Konaković, očito ne čita što u Mostaru dogovaraju, već samo piše što bi trebali uraditi.

“Molim Vas da nam više „ne pomažete“. Gospodine Konakoviću, ponijeli su Vas rezultati Sarajeva i mislite da iz Sarajeva možete upravljati procesima u Mostaru”, kazali su.

Na kraju priopćenja su ga pozvali da ne bude megafon BH Bloka.

“Pustite nas da u miru završimo ovu historijsku mostarsku priču kada smo stvorili sve uvjete da imamo gradonačelnika dobivši 18 vijećnika iz probošnjačkih stranaka, bez Vas i Vaše stranke. Gospodine, Konakoviću, ako imate obavezu prema međunarodnoj zajednici, negdje je drugo završite, nemojte u Mostaru. Nemojte da Vas Mostar zamrzi prije već što formirate svoju stranku u njemu. Nije Vama do Mostara, jer da jeste, svoj ogromni trud i napor koji unosite u implementaciju izbora u Mostaru usmjerili biste na jedinstvo BH Bloka i Koalicije za Mostar 2020, a ne stalno i otvoreno svrstavanje na stranu BH Bloka i unošenje razdora među nas”, zaključuju iz Koalicije za Mostar 2020.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)