Lovel Franić: : Domovinski pokret i Most bez izborne koalicije gube oko 10 mandata!

Vrijeme:11 min, 59 sec

 

Organizacija, osnivanje i djelovanje političke stranke vrlo je zahtjevan i složen pothvat jer zahtijeva kadrovsku bazu, stranačku infrastrukturu i logistiku te prije svega novac jer je to iznimno skup projekt. No pred izbore za Hrvatski sabor 2015.g. našla se skupina mladih ljudi, entuzijasta i političara koje svi ti uvjeti i zahtjevi koji stoje pred svima koji osnivaju stranku nisu obeshrabrili i pokolebali u njihovu naumu, jer su bili mladi, hrabri, sposobni, moralni, motivirani te spremni u to uložiti i vlastiti novac; zbog čega su i bili dorasli ostvarenju tog i takvog složenog i ne baš lakog pothvata.

 ULOGA BIKERA STANKOVIĆA      

Njihovu pak sposobnost, marljivost, društvenu i ekološku odgovornost te humanističku viziju i misiju zapazio je urednik i voditelj tv-emisije „Nedjeljom u dva“ („N u 2“), pjesnik, plemeniti literat i biker-operativac Aleksandar Stanković, te im primjereno njihovom političkom, društvenom, domoljubnom, rodoljubnom, moralnom i estetskom potencijalu poklonio odgovarajuću pažnju i potporu. Pa je tako u vremenu pred izbore koji su održani 8. studenog 2015.g. tijekom mjeseca rujna i listopada kao goste od ukupno osam termina u čak četiri emisije „N u 2“  pozvao trojicu političara iz tek osnovane stranke Most nezavisnih lista (Most NL). Politički program i ciljeve te novoosnovane i javnosti nepoznate stranke mogli su u udarnom nedjeljnom tv-terminu predstaviti i tumačiti biračima dr. sc. Drago Prgomet, dr. sc. Ivan Lovrinović te dr. med. Božo Petrov, koji je bio gost u dvije emisije od kojih je druga bila samo tjedan dana prije izbora!

JAVNOBILJEŽNIČKO JAMSTVO

Na izborima su kao tek osnovana stranka postigli iznimno dobar uspjeh osvojivši čak 19 saborskih mandata, a kako su se javnosti i biračima predstavili te od oligarhijskih medija i paradržavnog „centra moći“ podržani kao stranka desnog i demokršćanskog političkog i domoljubnog društvenog spektra; birače pak, njihove glasove i mandate oduzeli su logično i očekivano HDZ-ovoj „Domoljubnoj koaliciji“!

Političkoj i parlamentarnoj praksi te politološkoj teoriji i terminologiji  dali su nezaboravan i trajan prinos institutom ugovora kod javnog bilježnika kao jamstva biračima izbornog programskog političkog kredibiliteta, leksičko-semantički unikatnom sintagmom „tripartitna vlada“ ali koja u konkretnom političkom kontekstu nije i velika koalicija, „brifiranjem“ potrebe sporazuma s MOL-om o arbitraži zbog čega su hrvatski porezni obveznici oštećeni za oko pet milijardi kuna, terminom „duopol“  klasika politološke misli i terminologije Bože Petrova, derogiranjem članka 11. stavci 1, 2 i 4 Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) prema kojem je posudba samo onaj novac koji je državnom dužnosniku posuđen uz ugovorenu i javnobilježnički ovjerenu kamatu.

A teoretičar, burevjesnik društvenog preporoda i moralna vertikala Mosta NL Božo Petrov objavio je u njegovoj imovinskoj kartici da mu je naslovni nadbiskup Martin Vidović posudio 20.000,00 eura bez kamate zbog čega to ne može biti te i nije posudba nego dar, a prema članku 11. stavak 4 ZSSI-a državni dužnosnici mogu primiti dar vrijednosti do  najviše 500,00 kuna“ ali on ne može i ne smije biti u novcu! I je li zbog tog očiglednog sukoba interesa protiv državnog dužnosnika Bože Petrova prema ZSSI-u pokrenut odgovarajući postupak?  Nije! A zašto nije na to bi pitanje trebala odgovoriti tadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanje sukoba interesa i današnju osnivačica stranaka i političarka Dalija Orešković Letica.

RASPUDIĆEVO UKAZANJE U EMISIJI „N U 2“    

U nedjelju 24. svibnja Godine Gospodnje 2020. u kultnoj emisiji zapadnobalkanskog „regiona“ „Nedjeljom u 2“ ukazao se kao gost  doc. dr. sc. Nino Raspudić, što kao da pomalo podsjeća na reprizu Mostova „desanta“ na tu emisiju pred izbore u studenom 2015.g. jer je nedavni gost bio i Mostova riječka perjanica vjeroučitelj Marin Miletić. Pod geslom „Vrijeme je“ a bez pripadajućeg izvornog nastavka „da se krene“ iz predizborne aktivističke pjesme Gorana Bare i Majki koju su u izbornoj kampanji gudili u uši Ivici Račanu i ljevičarima te poduprli „trećejanuarski“ prevrat na izborima 2000.g., Nino Raspudić obznanio je Urbi et orbi  da ulazi u politiku te da će kao nezavisni kandidat biti nositelj jedne od Mostovih izbornih lista.

MOSTARSKI BRUCE LEE

Za neke je to bilo iznenađenje da stručnjak i znanstvenik, talijanist i sveučilišni nastavnik koji na matičnom zagrebačkom Filozofskom fakultetu kao politički konzervativac i demokršćanin nije pokazao ama baš ni najmanji interes ili aktivnost u kritici ili i obuzdavanju neokomunističke rekonkviste koja je uvodila čak i nastavne programe s paleokomunističkim sadržajima – ulazi u politiku. Drugi su pak u tome vidjeli samo javno priznanje činjenice da je navodni arivist, mostarski „Bruce Lee“ te uvjereni pacifist zbog čega nije mogao sudjelovati u obrani rodnog grada u drugoj bitki za Mostar 1993./94.g.; već poodavno educiran, formatiran te operativno duboko implementiran i u dnevnu politiku!

Što je i koja je od te dvije mogućnosti veća istina (pr)ocijenit će čitatelji sami prema svom znanju i iskustvu, no za mnoge će i dalje ostati enigma odnosno nepoznanica percipira li Nino Raspudić da on kao politički „konzervativac i demokršćanin“ zajedno s Mostom NL samostalnim izlaskom na izbore razjedinjuje desno biračko tijelo i raspršuje glasove njegovih birača? Što nikako nije zanemariva politička i izbornostrateška činjenica u uvjetima inačice razmjernog izbornog sustava s visokim izbornim pragom od 5 posto dobivenih glasova po izbornoj listi, te i malih izbornih jedinica od po samo 14 zastupničkih mandata. Te k tome još i u prosjeku relativno malim brojem birača u izbornim jedinicama što se zorno može pokazati usporedbom s varijantom razmjernog izbornog sustava koji se primjenjuje na saveznim parlamentarnim izborima u Njemačkoj, gdje je cijela država jedna izborna jedinica s 350 zastupničkih mandata, izborni prag je 5 posto a birača je oko 60 milijuna!

NA OSVAJANJE MANDATA NE UTJEČE SAMO  D’HONDTOVA METODA

U varijanti razmjernog izbornog sustava koja i kakva se primjenjuje na izborima u Hrvatskoj, zbog visokog izbornog praga od 5 posto veliki broj izbornih lista ne može ga prijeći zbog čega uopće ne sudjeluju u podjeli mandatâ, tako da ti glasovi budu izgubljeni i doslovno „propadnu“. A zbog sinergijskog djelovanja visokog izbornog praga i malog broja od samo 14 mandata u izbornoj jedinici, stupanj razmjernosti odnosno mogućnosti D’Hondtove metode da kvantitativno što vjernije odnosno što razmjernije pretvara glasove u mandate je i time nešto snižena i to više na štetu listâ koje s manjim brojem dobivenih glasova prijeđu izborni prag. I onda se takav učinak izbornog inženjeringa malim izbornim jedinicama multiplicira i kumulira u 11 izbornih jedinica, umjesto demokraciji primjerene izborne geometrije da je cijela država jedna izborna jedinica! Istina, D’Hondtova metoda izravno pretvara glasove u mandate, ali na mogućnost osvajanja mandata neizravno utječu i visina izbornog praga i broj mandata u izbornoj jedinici.

Zbog toga je to inačica razmjernog izbornog sustava koja iznevjerava ciljnu predodžbu tog sustava da što veći broj glasova birača sudjeluje u podjeli mandata tj. da što manji broj listâ ostane ispod praga i posljedično da glasovi „propadnu“ tj. da ne sudjeluju u podjeli mandatâ. Što pak onemogućuje i sprječava da što veći broj birača (te i stranaka, neovisnih lista, društvenih i alternativnih skupina itd.) preko izabranog zastupnika budu predstavljeni u parlamentu čime bi on bio reprezentativnijeg sastava i vjernijeg kvantitativnog odraza biračkoga tijela, a zahvaljujući tome bi i društvo kao cjelina politički i interesno bilo manje antagonizirano i znatno stabilnije!

SIMULACIJA REZULTATA IZBORA S DVIJE I ZAJEDNIČKOM IZBORNOM LISTOM        

Kakav i koliko presudan utjecaj na rezultate izbora može imati pojava raspršivanja glasova birača desnog biračkoga tijela, može se pokazati pa i dokazati simulacijom izbora i hipotetičkih izbornih rezultata. Ako na primjer samostalne izborne liste nazovimo je tako „Domovinske koalicije“ Miroslava Škore i partnera („DK“)  te Mosta NL, hipotetički u izbornoj jedinici dobiju po 6,5 posto glasova birača osvojit će vjerojatno svaka po jedan mandat. No, ako bi nastupili sa zajedničkom izbornom listom i  dobili 13 posto glasova, njihova bi lista s tim postotkom glasova u pretvaranju glasova u mandate D’Hondtovom metodom vjerojatno dobila tri mandata! Kad se ta i i takva simulacija izbornog procesa i njegovih rezultata projicira u 10 izbornih jedinica, vidi se da bi samostalne izborne liste „DK“ i Mosta NL vjerojatno osvojile svaka po ukupno oko 10 mandata ili nešto više, a da bi sa zajedničkom izbornom listom vjerojatno osvojili znatno više tj. ukupno oko 3o mandata!                                                                                                                                      Što znači da samostalan izlazak „DK“ i Mosta NL na izbore te posljedični rascjep njihovog desnog biračkoga tijela i raspršivanje glasova birača; unaprijed sprječava svaku mogućnost da desni politički centar postizborno u Saboru čak i udružen bude ikakav  značajniji politički čimbenik koji može učinkovito utjecati na donošenje odluka i kreiranje ekonomskih, gospodarskih, društvenih, obrazovnih, demografskih, zdravstvenih i ostalih tekućih i razvojnih planova i strategija! Ako je pak to možda cilj odbijanja izborne koalicije s DP-om i samostalnog izlaska na izbore Mosta NL i Nina Raspudića,  onda su tom i takvom izbornom strategijom nedvojbeno postigli – pun politički pogodak!

Među mnogobrojnim komentarima čitatelja na portalima nastupa Nina Rapudića u emisiji „N u 2“ je i ovaj: „Ulaskom Raspudića u Sabor saborske bi diskusije dobile jednu višu razinu, za razliku od dosadašnjeg kokošarenja“. Što je doista točno, ali u kontekstu činjenice da parlament nije debatni klub, natjecanje u retorici ili umjetničko klizanje gdje se ocjenjuje i umjetnički dojam, tko će imati najviše koristi od tog podizanja samo retoričke i estetske razine saborskih rasprava i ophođenja? Pa vrlo je logično predviđanje da će to biti oni  kojima će rascjep desnog biračkoga tijela omogućiti da kao i do sada bez demokratskog izbornog legitimiteta svojom partitokratsko-klijentelističko-uhljebničkim mrežom „nalegnu“ na državni proračun, i donose  odluke protivne zajedničkom interesu hrvatskog društva i općem dobru naroda!

ORGANIZIRANO BUĐENJE DUBOKIH SPAVAČA      

Tranziciju iz totalitarnog sustava i konsolidaciju demokracije ne čini samo izborna smjenjivost vlasti nego i institucionalizacija cjelokupnog ideološkog i političkog spektra, tj. i njegovog stvarnog a ne dirigiranog i fiktivnog desnog pola. No, pred svake izbore raznim nedemokratskim pa i nelegalnim postupcima, smicalicama  i potvorama taj se istinski desni pol političkog spektra razjedinjuje i destruira, čime se ujedno onemogućuje i završetak procesa tranzicije Hrvatske iz totalitarnog poretka te uspostava i konsolidacija stvarne a ne daljnje održavanje fasadne demokracije odnosno autoritarizma!

Svoj nastup u emisiji „N u 2“ Nino Raspudić završio je  geslom odnosno sloganom za predstojeće saborske izbore: „Hrvatska se budi!“. U čemu je u potpunosti u pravu, jer dosadašnje iskustvo potvrđuje da se pred svake izbore veliki broj „dubokih spavača“ organizirano budi  da bi kao kandidati na izbornim listama mesijansko-moralističko-ezoterijskih stranaka sudjelovali na izborima, kako bi time dali svoj nezamjenjivi prinos i potporu stvaranju privida demokratskih izbora i folkloru dogovornog višestranačkog parlamenta!

 

Izvori i tematski povezani članci                                                          

teleskop.hr/igor-peternel-optuzio-plenkovica-za-ovrsni-tsunami-sada-ga-je-uhvatila-panika-a-ceh-ce-platiti-gradani                                                                                        Bliski Škorin suradnik otkriva zašto s Mostom nisu ni počeli razgovori o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Zagreba                                                 28. 11. 2020.     

teleskop.hr/57925-2                                                                            04. 12. 2020.      

M. Škoro neizravno kritizirao Most: Ima onih koji a priori ne žele razgovarati                        narod.hr/hrvatska/mario-radic-dp-most-nije-za-zajednistvo-i-zbog-toga-hrvatskom-vladaju-plenkovic-i-pupovac                                                                  15. 12. 2020.     

Mario Radić (DP): Most nije za zajedništvo i zbog toga Hrvatskom vladaju Plenković i Pupovac                                              

teleskop.hr/https-teleskop-hr-58141-2                                                   10. 12. 2020.     

Filozof Marko Vučetić: (…) „Most je napravio politički iskorak jer je razotkrio vlastiti identitet, ali je napravio dobro hrvatskoj političkoj sceni zato što gdje se Most nalazi, desnica tu nema uspjeha, odnosno relevantnost, i istaknuo da bi za takav Most i sam glasao na sljedećim izborima. Da nije bilo sukoba Mosta i Domovinskog pokreta sadašnja Vlada sigurno bi bila sastavljena od HDZ-a i desnice. Za Most koji razbija desnicu bih glasao bez ikakvih problema jer je brana razvoju desnih politika“                                                                                                                                                narod.hr/hrvatska/hrvoje-vargic-zasto-je-pozitivna-stvar-za-demokrscanstvo-da-most-i-domovinski-pokret-ne-idu-na-izbore-zajedno                                           27. 05. 2020.

Zašto je pozitivna stvar za demokršćanstvo da Most i Domovinski pokret ne idu zajedno na izbore                                          

ideje.hr/nino-raspudic-docent-emeritus-na-temelju-se-cega-predstavlja-kao-filozof-i-proglasava-idiotom                                                                               27. 08. 2020.

Nino Raspudić, docent emeritus. Na temelju se čega predstavlja kao filozof i proglašava idiotom?

slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/grmoju-u-sabor-izabrali-siscani-i-moslavci-dok-je-on-glasao-u-metkovicu-most-moze-biti-zadovoljan-s-8-mandata-ali-ne-i-rezultatom-u-d

PORAZ U BAZI      Grmoju u Sabor izabrali Siščani i Moslavci, dok je on glasao u Metkoviću. Most može biti zadovoljan s 8 mandata, ali ne i rezultatom u dolini Neretve  06.07.2020.

hu-benedikt.hr/?p=123292    Crtica o Mostu    29.06. 2020.

kamenjar.com/visnja-staresina-duboka-drzava-ne-da-promjene/       25. 05. 2020.

Duboka država ne da promjene                                                                           fokusonline.eu/2020/06/most-uzeo-iz-proracuna-31-027-960-kuna-kolakusic-sve-vratio/

MOST uzeo iz proračuna 31.027.960,00 kn, Kolakušić sve vratio                22. 06. 2020.

hrvatskonebo.org/2020/06/28/lovel-franic-glasujuci-za-isto-i-iste-jedino-se-mogu-izabrati-isto-i-isti/                                                                                               28.06.2020.

Glasujući za ISTO i ISTE, jedino se mogu izabrati ISTO i ISTI!                                          telegram.hr/politika-kriminal/netko-se-zbilja-potrudio-otvorio-je-vise-od-20-portala-na-kojima-dijeli-fake-anketu-po-kojoj-most-rastura-na-izborima/             04. 07. 2020.

Netko se zbilja potrudio; otvorio je više od 20 portala na kojima dijeli fake anketu po kojoj Most rastura na izborima. Navodna istraživanja na više od 20 portala javljaju o tome da Škorini birači masovno prelaze Mostu tražeći sigurnost

narod.hr/hrvatska/bracni-par-selak-raspudic-sto-mislite-tko-je-dobio-vise-glasova

Bračni par Selak-Raspudić: Što mislite tko je dobio više glasova           06. 07. 2020.

Komentari čitatelja Želimir Marić

Nino Raspudić i Marija Selak nikako nisu naivni i točno su znali što će polučiti njihovo uskakanje na „demokršćanski“ Mostov vlak koji se odjednom i naglo pojavio iz tunela Mostove „ideološke neutralnosti“ – razbijanje alternative HDZ-u, za račun HDZ-a.    teleskop.hr/51924-2                                                                              20. 07. 2020.

Bez dlake na jeziku: Ante Prkačin o Titu, Plenkoviću, Milanoviću, Pupovcu, Raspudiću, …

hrvatskonebo.org/2020/11/30/demokratski-deficit-i-kancelarska-vlast-soft-totalitarizam-od-hdz-a-i-plenkovica-do-hrvatske/                                                  30. 11. 2020.

Demokratski deficit i kancelarska vlast: Soft totalitarizam od HDZ-a i Plenkovića do Hrvatske

hrvatski-glasnik.com/2020/11/30/pukla-ljubav-suverenista-na-izbore-ne-idu-sa-skorom-salju-bernardicu-protiv-bandica/                                                           30.11. 2020.

Suverenisti na izbore ne idu sa Škorom. Šalju Bernardicu na Bandića?

hrvatskonebo.org/2019/11/30/ruza-tomasic-i-hrvatski-suverenisti-koalicijski-partneri-merkel-i-macrona/                                                                               30.11. 2019.

Ruža Tomašić i Hrvatski suverenisti koalicijski partneri Merkel i Macrona!

 

Hrvatsko nebo