Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto od predsjednika i premijera zatražila da pokrenu razrješenje predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse te glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

 

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto izvijestila je u četvrtak da je od predsjednika i premijera zatražila da pokrenu razrješenje predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse te glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Zatražila je i formiranje povjerenstva za izradu Zakona o Državnom sudbenom vijeću i Državnom odvjetništvu.

 

“Uputila sam poziv hrvatskim predsjednicima države i vlade, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću, za hitnim djelovanjem u segmentu pravosuđa. Ovaj tjedan ponovno smo svjedočili vrijeđanju hrvatskih građana od strane pravosuđa koje ti isti građani financiraju. Svi već 20 godina znamo da pravosuđe udara po građanima i sirotinji, a kad su u pitanju moćnici, onda uvijek nailazimo na opravdavanja, na izigravanje i egzotična tumačenja zakona, a rezultat je uvijek isti – moćnicima se ništa ne događa, ma koliki njihovi prijestupi bili”, izjavila je Vidović Krišto novinarima u Saboru.

Istaknula je da su slučajevi Nadana Vidoševića i Dragana Kovačevića u potpunosti su demaskirali hrvatsko pravosuđe. “Kada je u pitanju poljoprivrednik koji vozi gnojivo na svoju njivu ili baka u Lici koja prodaje dvije litre rakije, onda je hrvatsko pravosuđe rigorozno i donosi drakonske kazne. Kada su u pitanju moćnici koji imaju kuće od 700 kvadrata u zagrebačkim elitnim četvrtima, s tajnim podrumima za skupocjene umjetnine, ili direktori javnih tvrtki, koji posjeduju devet nekretnina, onda pravosuđe nije slijepo na jedno oko, već nema ni vida, ni sluha, ni njuha”, upozorila je.

Od predsjednika i premijera zatražila je da odmah djeluju, jer je pravosuđe “rak rana”, a svi drugi problemi u Hrvatskoj su “samo metastaze tog glavnog karcinoma”.

“Od predsjednika i premijera tražim da odmah pokrenu razrješenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse te glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek te istovremeno formiranje povjerenstva koje će odmah započeti s izradom zakona o Državnom sudbenom vijeću i DORH-u. Taj novi zakon mora sadržavati obvezu utvrđivanja razmjera prihoda sa stvarnom imovinom svih pravosudnih dužnosnika te isto tako, u pravosuđu neće moći nitko obnašati dužnost tko je sudjelovao u totalitarnim organizacijama kao što su KPH, UDBA, KOS i druge”, rekla je. Ocijenila je da 30 godina od pada komunizma Hrvatska još uvijek ima “pravosuđe premreženo tim bivšim organizacijama, koje se usput i korumpiralo, a zbog tog i takvog pravosuđa imamo stanje kakvo imamo”.

Napomenula je da je to pismo uputila na znanje i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, čime, rekla je, počinje ostvarivati svoju najavu internacionalizacije problema kršenja Ustava i zakona od strane vladajućih moćnika, a sve na štetu hrvatskih građana.

“S obzirom na to da pretpostavljam da će me režimski mediji i plaćeni komentatori optuživati da tužim Hrvatsku u inozemstvo, odmah im odgovaram da tužim lopove u Hrvatskoj, a ne svoju ljubljenu Hrvatsku, jer samo Hrvatska u kojoj funkcionira vladavina prava, i u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom, može osigurati blagostanje i perspektivu”, zaključila je Vidović Krišto.

 

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta

Karolina Vidović Krišto

Hrvatsko nebo

Odgovori