Ljilja Zovko: Moramo izići na izbore zbog odgovornosti za buduće naraštaje i ljubavi prema Mostaru

Vrijeme:4 min, 53 sec

Ljilja Zovko nalazi se 8. mjestu Gradske izborne jedinice na listi Hrvatske demokratske zajednice BiH za Gradsko vijeće Mostara

U nedjelju 20. prosinca Mostarke i Mostarci konačno će moći birati svoje predstavnike u Gradskom vijeću Mostara. Lokalni izbori u Mostaru konačno će se ponovno održati. Zadnji su, podsjetimo, održani davne 2008. godine.

O aktualnoj situaciji i već spomenutim izborima Vrisak.info razgovarao je s kandidatkinjom HDZ BiH za Gradsko vijeće Mostar Liljom Zovko (dipl. ekonomist). Ljilja Zovko obnašala je važne političke dužnosti. Bila je izaslanica u Domu naroda Parlamenta BIH, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Također ima bogato iskustvo u bankarskom sektoru. Trenutno obnaša poziciju savjetnice ministrice Civilnih poslova pri Vijeću ministara BiH. Nalazi se 8. mjestu Gradske izborne jedinice na listi Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Nalazite se na listi HDZ BiH u Gradskoj izbornoj jedinici za Gradsko vijeće Mostara. Iza sebe imate bogato životno i političko iskustvo. Zbog čega ste se odlučili kandidirati na izborima u gradu na Neretvi koji će se održati 20. prosinca?

Najčešće pitanje koje mi postavljaju i kolege i građani, a ja istovjetno odgovaram, jer sam Mostarka i volim Mostar. Sretna sam da konačno imamo Lokalne izbore, koje čekamo dvanaest godina a osam dugih godina Mostar nema Gradsko vijeće i živi na „privremenom“ proračunu koji je trebao biti kratkotrajno rješenje.

Funkcionirati bez Gradskog vijeća je kao da ste „bez kisika“ pa vam treba aparat. Grad Mostar je „živio“ u veoma ovisnom položaju prema Parlamentu Federacije BiH. Mnogo toga se u Mostaru „zaledilo“ za tih osam godina u javnim institucijama i kreirala se nepodnošljive situacije za kvalitetan život građana.

Slavim dan kad je takva ovisnost završena i slavim dan kad možemo izabrati Gradske vijećnike u Gradsko vijeće.Svakodnevno apeliram na sve koji imaju pravo glasovanja, da izvrše svoju građansku dužnost i iziđu na izbore, toliko možemo biti odgovorni prema Mostaru, koji želi biti kao i drugi gradovi u BiH. Svi koji vole Mostar i svi koji žele živjeti u čistom, organiziranom, prelijepom Gradu Mostaru dužni su poslati poruku: „100% IZLAZIM i GLASUJEM“

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u Mostaru?

Nikad nije bilo napetije i teže stanje od 1997. godine, kad smo, iako neposredno iza rata, poštivali jedni druge i usvojili Amandmane na Ustav Federacije BIH o glavnim gradovima u Županijama/Kantonima s posebnim režimom u Federaciji BiH.

Mogli smo pretpostaviti kud vode nametnuti Amandmani pod maskom „konstitutivnosti na cijeloj teritoriji BiH“ a nakon čega je cijela lepeza amandmana išla na štetu najmalobrojnijeg naroda u BiH. Nakon 18 godina od nametnutih Amandmana, dočekali smo da se osporavamo kao narod i negira nam se kolektivno političko pravo na predstavničku demokraciju. Istovremeno medijski se šire laži i etiketira narod kao „krivac“ „UZP“ i slično.

U takvim političkim uvjetima se pridružio COVID 19 i epidemiološke mjere, uglavnom nikad kompliciranija situacija, a ja kao optimista kažem „svako zlo za neko dobro“ Zašto? Pa pokazali su se mnogi pozitivni učinci i prednosti novog-starog način života. Vratili smo se pravim vrijednostima, obitelj je na okupu, COVID nam je pokazao kako moramo jedni druge pomagati, jer danas pomoć treba tebi a sutra meni i nitko nije siguran ni zaštićen. Također očevi i majke mnogo više vremena provode s djecom. Shvatili smo kako mode, brand i trend nisu ono što zaista vrijedi, maske su nas naučile da je i šminkanje uzaludno kad je sigurnost u pitanju.

Upravo u takvim nemogućim uvjetima, kampanja za lokalne izbore se mijenja, seli se u virtualni i medijski svijet. Više se pozornosti daje svakom čovjeku kroz pojedinačne aktivnosti a nema velikih organiziranih skupova. Očekujem kako će Mostarci prepoznati svoju šansu i ulogu poslodavca koji 20.12. 2020. godine odabire tko će raditi za njega, a završni račun će podnijeti nakon četiri godine. Pokušavam motivirati i poticati izlazak birača 100% ZA MOSTAR. U tom slučaju pobjeđuje demokracija i to je demokratska promjena.

Koje su glavne smjernice Vašeg programa? Za što će te se zalagati ukoliko budete izabrani u Gradsko vijeće?

Već dugi niz godina bilježim sve što želim urediti „jednog dana“ kad budemo imali Gradsko vijeće i vijećnike. Na prvom mjestu zalagat ću se kako bi cjelokupno građevinsko investiranje bilo sukladno urbanim standardima u EU i kvalitete života građana grada Mostara. Imam iskustva, znanja i vještina u reviziji javnih institucija i sigurno ću se aktivno baviti i zalagati za transparentno i odgovorno raspolaganje resursima i ovlaštenjima gradske razine vlasti i svih nadležnih institucija. Mnogo je posla i svaki vijećnik će preuzeti određenu oblast a ja kao ekonomistica proračun i financije. Zalagat ću se za transparentno financiranje i transparentan proračun kroz izradu publikacije za građane koje bi bila u jednostavnoj formi i zvala bi se „proračun za građane“ što mnogi gradovi već realiziraju.

Jesu li Lokalni izbori u Mostaru festival demokracije, svojevrsni popis pučanstva po nacionalnosti ili su možda i jedno i drugo?

Ako se ostvare moja očekivanja te bude velika izlazak birača na lokalne izbore u Mostaru, to će biti festival demokracije. Kada se obznane rezultati znat ćemo u kojoj mjeri je i popis stanovništva. Poznato je, sve dok se Izbornim Zakonom ne osigura predstavnička demokracija kolektivnih prava svakog konstitutivnog naroda, taj narod ne može sebi velike slobode izbora dopustiti, štiti se i razumljivo je zašto.

Koja je Vaša poruka biračima? Zbog čega bi u nedjelju 20. prosinca trebali izići na izbore?

Moja poruka svim Mostarcima, Hrvatima, Srbima, Bošnjacima i onima koji se tako ne izjašnjavaju: Iziđite na Lokalne izbore, koje čekamo već dvanaest godina. Radi ljubavi prema gradu u kojem živimo, radimo, radi odgovornosti prema svojim naraštajima. Dakle 100% ZA MOSTAR i demokratske promjene koje svojim izlaskom i glasovanjem realizirate kao živu demokraciju. Preporuka, birajte graditelje, a ne ratnike, birajte mirotvorce a ne osvetnike, birajte dobre ljude na listama svojih političkih opcija, jer s obrazovanim, stručnim, i dobrim vijećnicima Mostar će cvjetati, a u uredno složenom mozaiku različitosti idemo naprijed ka kvalitetnijem i sigurnijem životu svih.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori