SVETAC DANA”Sveta Faustina Kowalska”

Vrijeme:2 min, 54 sec

Redovnica, mističarka.

05. LISTOPADA

Danas slavimo svetu Faustinu Kowalsku. Faustina je rođena kao Helena Kowalska u mjestu Glogowiec u Poljskoj 25. kolovoza 1905. godine. Obitelj je bila brojna i pobožna ali jako siromašna. Dok je Heleni bilo samo sedam godina osjetila je redovnički poziv dok je pribivala izlaganju Presvetog Sakramenta. Po završetku školovanja htjela je stupiti u samostan, ali su joj roditelji to zabranili, stoga je sa šesnaest godina postala domaćica. Uskoro je počela imati vizije Isusa, koji ju je uputio da se uputi u Varšavu i stupi u samostan.

U Varšavi je pokušala stupiti u brojne samostane, ali su je svugdje odbijali zbog njezina siromaštva. Konačno su je primili u red sestara Naše Gospe od Milosrđa. S dvadeset je godina ušla u samostan i primila ime Faustina od Presvetog Sakramenta te položila prve redovničke zavjete. Službovala je u brojnim samostanima kao kuharica. Došavši u Plock, Faustina se razboljela pa je poslana kući na oporavak. Nekoliko mjeseci kasnije vratila se u samostan. Viziju Isusa kao Kralja Božjeg milosrđa, odjevenog u bijelu haljinu i sa zrakama koje izlaze iz Njegova srca, imala je 1931. godine.

Isus ju je pozvao da bude uzorom kako biti milosrdan prema drugima i apostolom Božjeg Milosrđa. Zatražio je od nje i da se slika Božjeg Milosrđa blagoslovi na prvu nedjelju po Uskrsu i da se slavi kao Nedjelja Božjeg Milosrđa. Faustina nije znala slikati te je tek nakon tri godine našla umjetnika Eugena Kazimierowskog  da po njezinim uputama naslika traženu sliku. Uskoro se vratila u Varšavu i položila trajne zavjete. Odatle je upućena u Vilnius, gdje je ispovjedniku ispričala svoje vizije. On ju je uputio na psihijatrijsku procjenu, ali je Faustina bila savršena mentalnog zdravlja, pa ju je odlučio podržati.

Po ispovjednikovu nalogu počela je voditi dnevnik, a i slika je uskoro izložena na javno štovanje. Uskoro je izdala sličice sa slikom Božjeg Milosrđa i pratećom devetnicom, te se ova pobožnost uskoro jako proširila. Faustinino zdravlje se nastavilo pogoršavati a vizije su postajale sve Intenzivnije. Preminula je na današnji dan 1938. u Krakovu, gdje je i pokopana. Blaženom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. 1993., a svetom 2000. godine.

Sestre Milosrdnog Isusa danas slave blagdan svoje utemeljiteljice sv. Faustine Kowalske. Pravim imenom Helena, rođena je 25. kolovoza 1905. godine u mjestu Glogovjec u Poljskoj. Odrasla je u siromašnoj obitelji kao treće od desetero djece. Od rane mladosti isticala se ljubavlju prema molitvi, radu i osjetljivosti za siromahe. Već sa sedam godina počinje osjećati poziv za dublje služenje Gospodinu. Nakon završetka školovanja imala je želju ući u samostan, ali su roditelji bili protiv toga. No, sa 20 godina pridružuje se Kongregaciji sestara Blažene Djevice Marije od Milosrđa.

Faustininim ulaskom u samostan započinju i njezina mistična iskustva koja je opisala u svom Dnevniku. Viziju Isusa kao Kralja Božjeg milosrđa, odjevenog u bijelu haljinu i sa zrakama koje izlaze iz Njegova srca, imala je 1931. godine. Isus ju je pozvao da bude uzorom kako biti milosrdan prema drugima i apostolom Božjeg Milosrđa. Naime, preko Faustine Isus je svijetu prenio veliku poruku Božje milosti i pokazao uzor kršćanske savršenosti koja se zasniva na povjerenju u Boga i milosrđu prema bližnjima. Faustina je umrla od tuberkuloze 5. listopada 1938. godine, u dobi od 33 godine. Na njezinoj duhovnosti nadahnjivao se i blagopokojni papa Ivan Pavao II. koji ju je svetom proglasio 30. travnja 2000. godine. Istoga je dana ustanovio i Nedjelju Božjega Milosrđa, koja se otada slavi u prvu nedjelju nakon Uskrsa.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)