BiH ispunila jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Članovi Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta danas su usvojili Poslovnik o radu ovog odbora, nakon pet godina usuglašavanja, čime je riješen jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije za BiH.

Predsjedavajući Nebojša Radmanović /SNSD/ nakon današnje sjednice novinarima je rekao da je uspješno riješeno i sporno pitanje načina glasovanja.

“Biro koji se sastoji od predsjednika i dva potpredsjednika iz našeg parlamenta i ovog odbora i Europskog konsenzusom donosi odluke. Na amandmane se može djelovati. Tu je prijedlog bio natpolovičnom većinom. Mi smo ipak došli do toga i danas smo usvojili nakon toliko godina da se o tome odlučuje dvotrećinskom većinom. Mislim da je to dobro za sve u BiH”, rekao je Radmanović.

On je dodao da je to pokazatelj da se parlament ipak može usaglasiti, bez obzira na različita mišljenja, ocijenivši da je danas napravljen jedan u nizu uspješnih koraka koji će uslijediti.

Radmanović je napomenuo da odlučivanje nadpolovičnom većinom, na čemu su ranije insistirali iz Europskog parlamenta, nije bilo moguće prihvatiti zbog ustavnog sustava BiH i načina odlučivanja u BiH.

“Mi se moramo toga držati”, istaknuo je Radmanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Nikola Lovrinović rekao je da je zadovoljan urađenim, te da je to na neki način satisfakcija za njegov rad u prošlom mandatu kada je bio na čelu i Odbora i Zajedničkog povjerenstva za europske integracije.

“Nismo ovaj posao uspjeli završiti tada, a danas je taj posao priveden kraju”, rekao je Lovrinović.

Lovrinović je dodao da će se naknadno vidjeti kako će se organizirati prvi susret s izaslanstvom Europskog parlamenta zbog epidemije virusa korona.

“Mi smo ostavili mogućnost da se to organizira i online”, kazao je Lovrinović.

Član Parlamentarnog odbora Denis Zvizdić rekao da je jako važno konstituiranje ovog tijela i usvajanje Poslovnika o radu, načina glasovanja i usvajanje preporuka.

“Ovo je još jedan iskorak na putu BiH ka europskim integracijama i vrlo jasno je pokazano opredjeljenje da BiH u budućnosti bude članica EU”, rekao je Zvizdić.

On je ocijenio da je to veoma važna poruka koju može BiH poslati Bruxellesu – da je pored izbora u Mostaru i drugih aktivnosti riješeno i ovo pitanje kao jedan od prioriteta.

 

Srna/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)