Akdemik Josip Pečarić: ZAHVALA PREDSJEDNIKU VLADE I MINISTRICI ZNANOSTI RH

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

ZAHVALA PREDSJEDNIKU VLADE I MINISTRICI ZNANOSTI RH

 

Poštovani Predsjedniče Vlade RH

Poštovana Ministrice znanosti RH

Sa zadovoljstvom vam skrećem pozornost da su izašli novi impakt faktori za 2019. godinu. Oba moja časopisa koja su prošle godine postali Q1 časopisi su i dalje Q1 časopisi.

Moja zahvalnost vama je zbog pozicije jednog od njih koji je 44. od 321. časopisa koji imaju impakt faktor:

44 MATHEMATICAL INEQUALITIES & APPLICATIONS

 

Naime, Vlada, tj. Ministarstvo je odbilo pomoći nakladniku u izdavanju tog časopisa. Ja vam moram zahvaliti jer smo postigli takav uspjeh bez pomoći onih kojima bi trebala biti zadaća da pomažu onima koji na takav način propagiraju hrvatsku znanost u svijetu.

Da bi razumjeli o čemu govorim izabrao sam 15 časopisa koji su rangirani iza časopisa koji niste htjeli pomoći, a čiji nazivi bi trebali biti dovoljni iole pismenijoj osobi da razumije o čemu se radi, a znamo da je gđa Ministrica i moja kolegica po struci:

  1. PROCEEDINGS OF THE LONDON MATHEMATICAL SOCIETY
  2. TRANSACTIONS OF THE AMERICAN MATHEMATICAL SOCIETY
  3. BULLETIN OF THE AMERICAN MATHEMATICAL SOCIETY

91, JOURNAL OF THE LONDON MATHEMATICAL SOCIETY-SECOND SERIES

  1. PROCEEDINGS OF THE ROYAL SOCIETY OF EDINBURGH SECTION A-MATHEMATICS
  2. PROCEEDINGS OF THE AMERICAN MATHEMATICAL SOCIETY
  3. ISRAEL JOURNAL OF MATHEMATICS
  4. CANADIAN JOURNAL OF MATHEMATICS-JOURNAL CANADIEN DE MATHEMATIQUES
  5. EUROPEAN JOURNAL OF COMBINATORICS
  6. BULLETIN OF THE LONDON MATHEMATICAL SOCIETY
  7. JOURNAL OF THE AUSTRALIAN MATHEMATICAL SOCIETY
  8. MATHEMATICAL PROCEEDINGS OF THE CAMBRIDGE PHILOSOPHICAL SOCIETY
  9. PACIFIC JOURNAL OF MATHEMATICS
  10. JOURNAL OF THE MATHEMATICAL SOCIETY OF JAPAN
  11. CANADIAN MATHEMATICAL BULLETIN-BULLETIN CANADIEN DE MATHEMATIQUES

O razlozima zašto vam se moram zahvaliti zbog nedavanja pomoći takvom znanstvenom časopisu govorio je nedavno i akademik Andrej Dujella na predstavljanju moje knjige MOJIH STO KNJIGA.

 Treća grupa knjiga odnosi se na znanstvenu situaciju i znanstvene institucije u Hrvatskoj. Pored svih svojih ogromnih znanstvenih uspjeha, više od 1200 znanstvenih radova, više od 100 knjiga, osnivanja i uređivanja časopisa s vrlo visokim impakt faktorom, članstva u Akademijama, akademik Pečarić je imao i brojne neprilike i neugodnosti od različitih hrvatskih znanstvenih institucija. Nažalost, te su se neprilike prenosile i na njegove projekte, časopise, pa i obitelj. Mnoge od tih neprilika je akademik Pečarić zabilježio u svojim knjigama, koje čitatelju mogu dati pogled na funkcioniranje znanstvenog sustava do kojeg ne bi mogao doći na osnovu konvencionalnih dokumenata i priopćenja (…)

Jedna od posljednjih takvih knjiga je knjiga “Je li političarima kriva matematika” iz 2019. godine, koju sam imao čast predstavljati. Moj govor na tom predstavljanju je objavljen na portalu “Hrvatsko nebo”, pa se ne bih želio ovom prilikom puno ponavljati. Ta knjiga je posvećena časopisima “Mathematical Inequalities and Applications” i “Journal of Mathematical Inequalities” i sjajnom uspjehu kojeg su ostvarili ulaskom u prvi kvartil (Q1) matematičkih časopisa u prestižnoj bazi Web of Science. Mogu samo ponoviti svoju čestitku akademiku Pečariću, profesoru Elezoviću i svim članovima uredništava tih časopisa.

https://hrvatskonebo.org

A jedan naslov iz ove knjige koju spominje akademik Dujella odnosi se na „pomoći“ koju je časopis MATHEMATICAL INEQUALITIES & APPLICATIONS dobio od vas: Hrčak: Naputak za tupave.

Treba li spomenuti da sam uzalud tražio pomoć i u tiskanju tih knjiga koje čitatelju mogu dati pogled na funkcioniranje znanstvenog sustava do kojeg ne bi mogao doći na osnovu konvencionalnih dokumenata i priopćenja.

Završit ću ovu zahvalu s posvetom iz te knjige. Posveta zapravo govori kako su se zapravo sami časopisi zahvalili vama na toj izuzetnoj pomoći:

Knjigu posvećujem časopisima:

Mathematical Inequalities and Applications (MIA),Journal of Mathematical Inequalities (JMI) i Operators and Matrices (OAM).

Iako ih hrvatski političari, pa i oni u znanosti (HRZZ, HAZU, Sveučilište…) ne smatraju dobrim časopisima oni su po svjetskim izvorima tvrdoglavo i dalje među najboljim hrvatskim znanstvenim časopisima i među najboljim svjetskim matematičkim časopisima.

Tako su MIA i JMI upravo postali Q1 časopisi, što je po mišljenju nekih kolega najveći uspjeh hrvatske matematike!

 

Još jednom veliko hvala,

Akdemik Josip Pečarić

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)