Zoran Čapalija – Čaplja: DVIJE URE NEKULTURE

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

SUČELJAVANJE

 

Duel dvojice najizglednijih kandidata za predsjednika Vlade Republike Hrvatske na RTL televiziji,  za što postoji u hrvatskom jeziku puno bolji izraz – sučeljavanje, pretvorio se u dvije ure nekulture.

RTL televizija ne samo da je propustila mogućnost prikaza svoje kvalitete u medijskom prostoru već je u potpunosti uništila mogućnost informiranja gledateljstva o programima sučeljenih kandidata za predsjednika Vlade, kao i o njihovim kvalitetama i manama. Umjesto da vodi emisiju voditeljica je svojim nečinjenjem sučeljavanje pretvorila u lošu varijantu predstave koju bi mogli nazvati „Spikom na spiku“.  Još smješnije je to izgledalo kad je spiker Zoran Šprajc nakon emisije pokušao ustvrditi kako je to bila prava emisija i gotovo sudar dva titana. Takvom konstatacijom ostao je pomalo začuđen i RTL-ov vjerni komentator gospodin Žarko Puhovski.

Neprestanim upadicama u govor kandidata, što  je obilato koristio gospodin Davor Bernardić, sučeljavanje se pretvorilo u nadglasavanje  ili bolje rečeno nerazumljivu buku koja je ponekad  trajala i od više nekoliko minuta. Gospodin Bernardić svojim populističkim upadicama i optužbama sprječavao je gospodina Plenkovića u izlaganju. Bio je to pravi kaos. Tako je vjerojatno bio podučen od SDP-ovaca koji to uobičavaju koristiti na saborskim zasjedanjima pa radi toga završe i van sabornice. To čine oni koji nemaju što pametno za reći pa onda ne daju ni sugovorniku govoriti. Takav pristup dijalogu  ne samo da gospodinu Bernardiću nije donijelo bodove već je pokazalo određeni stupanj netolerantnosti povezano s nedostatkom elementarnog oblika ponašanja. Hoće li tako djelovati i kao eventualni budući predsjednik Vlade?

Tijekom cijelog sučeljavanja gospodin Bernardić prevrtao je i pokazivao nekakve šalabahtere koje usput rečeno nije bilo moguće dobro vidjeti, a jedino pitanje na koje je odmah znao odgovor bilo je pitanje za koga je, Franju Tuđmana ili Tita. U maniri pravog druga kao iz topa odabrao je Tita. Nakon toga čovjek ne može a ne upitati se od koje vremenske točke Restart koalicija planira ponovo početi. Jeli to možda 1945. kad su pogubili gotovo sve katoličke intelektualce ili pak od 1946. jer se pokazalo kako neki članovi koalicije misle da likvidacije Hrvata i drugog nesrpskog puka nisu provedene dovoljno dobro zbog šlampavosti izvršitelja pa se tako stvar treba popraviti. Možda žele ponovo krenuti od 1948. kada su na „ljetovanje“ na Golom otoku smjestili sve neistomišljenike. Možda žele krenuti od 1971. i mladim hrvatskim intelektualcima pendrecima i šipkama izbiti iz glave hrvatski nacionalni identitet koji je na našu sreću sve čvršći. Opredijelivši se za Tita, čovjeka koji je od međunarodne zajednice proglašen jednim od 10 najvećih zločinaca u povijesti čovječanstva,  potpuno je jasno o kojem obliku vlasti i demokracije maštaju.

Koje li je to pitanje i kako je uopće moguće uspoređivati  Tita i Franju Tuđmana. Voditeljica ne zaboravlja postaviti pitanje što kandidati misle o pozdravu „Za Dom spremni“. Kako nije upitala što misle o petokraki pod kojom je nakon II. Svjetskog rata nad hrvatskim narodom učinjen genocid, pod kojom je 1991. na Hrvatsku izvršena agresija i počinjeni su stravični zločini, a takozvano povjerenstvo ju je „legaliziralo“. Ne postaje li pomalo upitno koju političku opciju to RTL televizija podržava.

Zaključiti kako je nakon ovog sučeljavanja situacija u biračkom tijelu ostala ista ne predstavlja ništa drugo nego pokušaj spašavanje druga Bernardića. Onaj koji može tvrditi kako su bili jednako dobri ili je potpuno slijep ili je vrlo zločesta osoba. Iz aviona se vidi kako je to bilo nemoguće jer je drug Bero od straha izgubio prave šalabahtere.

 

 

Zoran Čapalija-Čaplja/Hrvatsko nebo         

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)