Plenković: Naša trajna obveza je osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u Mostaru. Nakon sastanka u zgradi Predsjedništva Hrvatskog Narodnog Sabora, te svečane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović i premijer Hrvatske Andrej Plenković održali su konferenciju za novinare.

Lider HDZ BiH  Dragan Čović zahvalio se hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na svemu što je učinio i kao predsjednik Vlade Hrvatske, HDZ-a, ali i kao zastupnik u Europskom parlamentu u, kako je rekao, nesebičnoj potpori Hrvatima u BiH i BiH.

– Naš euroatlantski put ni izbliza ne bi bio toliko dinamičan da nije bilo potpore gospodina Plenkovića. I iz te zahvalnosti za ono što su učinili, dat ćemo svoju punu potporu kandidatima HDZ-a na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, rekao je Čović.

– Dolazim kao predsjednik HDZ-a i Vlade Hrvatske koja da je snažnu podršku BiH na njezinom putu ka EU i NATO-u, isto tako snažno jačajući gospodarske odnose i međusobnu trgovinsku razmjenu, kazao je Plenković

Plenković se osvrnuo i na nedavno održani Summit EU i zapadnog Balkana posvećen zemljama jugoistoka Europe.

– Nakon što su u listopadu prošle godine tri članice Eu blokirale proces proširenja EU na zemlje jugoistoka Europe u fascinantno kratkom roku uspjeli smo to deblokirati, kazao je Plenković.

Nakon razgovora s liderom HDZ-a BiH i svečane sjednice Predsjedništva ove stranke, kojoj je nazočio hrvatski premijer Plenković sa suradnicima, među kojima su ministrica kulture Nina Koržek Obuljen, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, Plenković je posjetio Hrvatsko Narodno kazalište.

Položili temeljni kamen za tvornicu Podravke

Hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su u popodnevnim satima temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Andrej Plenković, koji je postavio kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke, pohvalio je ovu investiciju.

“Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice”, istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog i Čapljine.

“Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome”, dodao je Čović.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

“Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak”, istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti “ključni čimbenik razvoja ovoga kraja”.

“Želimo da hrvatski narod ostane ovdje i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo da sirovine više uvozimo iz inozemstva, nego s domaćih polja. Razvijamo na sličan način proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj RH s drugim poljoprivrednim kulturama”, dodao je Pucar.

 

M.J./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)