Primjena odluke zbog kojeg bošnjački blok želi suspendirati Parlament FBiH značila bi i zabranu održavanja sjednica Vlade FBiH!

Vrijeme:3 min, 50 sec

 

 

CENTRALIZACIJA I OBRAČUN S HRVATIMA PREKO UREDBI SA ZAKONSKOM SNAGOM

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila zakazana za utorak otkazana je zbog, kako je naveo predsjedatelj tog Doma Mirsad Zaimović (SDA), zapovijedi kriznih stožera o zabrani javnih okupljanja, ali i preporuka liječnika. Inače, taj Dom čini 98 zastupnika.

No, što se doista krije iza ovakve odluke. Čini se da SDA, zajedno sa svojim bošnjačkim partnerima, SBB-om i DF-om, pod izlikom obrane od pandemije koronavirusa želi razvlastiti Parlament FBiH i provesti udar na ustavni poredak, piše Hrvatski Medisjki Servis.

Neostvarene ciljeve dovršiti – koronom

U takvim okolnostima Vlada FBiH bi mogla donositi uredbe sa zakonskom snagom i preuzeti ulogu zakonodavnog tijela. Projicirana situacija stvorena u „kuhinji“ osovine SDA-SBB-DF opasna je i nedopustiva zbog činjenice da se uredbe mogu donositi preglasavanjem političkih predstavnika Hrvata u Vladi FBiH. To bi značilo da se koronavirus može iskoristiti za neostvarene probošnjačke političke ciljeve centralizacije i unitarizacije te političko dodatno političko razvlaštenje Hrvata.

Bošnjački establishment oslanja se na Vladu Federacije BiH koja bi obavljala funkciju Parlamenta FBiH jer, kako kažu, Stožer CZ ŽS zabranio je javna okupljanja s više od 20 osoba.

Najdalje od sviju otišao je Zlatan Begić, zastupnik Komšićevog DF-a u Parlamentu BiH koji je kazao da bi se, protiv onog tko sazove sjednicu Parlamenta, trebala podnijeti kaznena prijava.

Ne bi mogla zajedati ni Vlada FBiH

Kada bi se odluka o zabrani okupljanja dosljedno provela ne bi mogao raditi Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ali što je puno važnije, ne bi se mogla održati niti sjednica Vlade FBiH na čemu inzistiraju predstavnici spomenutog bošnjačkog stranačkog trojca.

Naime, prema ustaljenoj praksi, osim 17 članova Vlade, na sjednici Vlade FBiH sudjeluje tajnik Vlade FBiH, tehničko osoblje (Stenogramska služba), predstavnici predsjednika i dvoje dopredsjednika FBiH, osobe koje predstavljaju predsjedatelja Zastupničkog doma i Doma naroda PFBiH, fotograf…

Dakle, na sjednici Vlade FBiH uvijek sudjeluje oko 30 osoba što je daleko premašuje broj osoba koji se smiju okupiti na jednom mjestu prema odluci Stožera CZ ŽS. To znači samo jedno, ako se dosljedno provodi odluka na koju se garnitura SDA-SBB-DF poziva ni sjednica Vlade FBiH u Sarajevu se ne bi mogla održati.

Stožeru CZ FBiH podržava Stožer ŽS

Vratimo li se na odluku Stožera CZ ŽS o zabrani okupljanja više od 20 osoba na javnim mjestima u Županiji Sarajevo vidjet ćemo da je ona usvojena 29. ožujka 2019, dakle u nedjelju. Taj datum bitan je iz razloga što je dan prije toga načelnik Stožera CZ FBiH, Fahrudin Solak, mimo zapovjednice Stožera Jelke Milićević, donio odluku da gradski i županijski stožeri CZ ne mogu bez prethodne konzultacije s Federalnim stožerom donositi odluke. To znači da je Federalni stožer morao biti upoznat s odlukom Županijskog stožera CZ ŽS na koju se pozivaju.

Diskutabilno je i to kako Županijski stožer može biti nadređen Federalnom stožeru, a to očito prolazi samo kada ide u prilog vladajućih iz bošnjačkog korpusa. Sve da se i provede zabrana okupljanja u ŽS zašto se sjednica ZD PFBiH, recimo, ne bi mogla održati u HD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru poštujući sigurnosni razmak od 2 metra, te uvažavajući druge preporuke epidemiologa.

Parlmenti u EU i susjedstvu zasjedaju

Da tu nešto „smrdi“ te da se „iza brda valja“ pokušaj konačne centralizacije Federacije i obračuna s Hrvatima govori nam činjenica da paralemnti u susjednim državama i državama EU, unatoč pandemiji koronavirusa, neometano zasjedaju.

Recimo, Hrvatski sabor privremeno je izmješten u  podrum Inine zgrade (zbog potresa koji je pogodio Zagreb) i zasjeda, također, uz poštivanje sigurnosnog razmaka mešu zastupnicima.

I u zemljama Europske unije situacija je slična. Recimo u Italiji, koja je najviše na svijetu pogođena pandemijom koronavirusa oba doma Parlamenta zasjedaju samo srijedom. Uz stroge mjere zaštite, u Francuskoj je rad reduciran samo za žurne zakone vezane za epidemiju koronavirusa. Njihova “aktualna prijepodneva” moguća su u nazočnosti samo predsjedavajućeg i predsjednika klubova.

U nekim državama (npr. Rumunjska) glasovanje se održava elektronskim putem. Tim primjerom mogao bi se voditi i Parlament FBiH.

Parlament mora zasjedati

Što god da je, Uredbe Vlade FBiH sa zakonskom snagom mogu se donositi samo za vrijeme ratnog stanja, prirodne ili druge nepogode, ali ako rade brojne institucije te zakonska rješenja treba prilagoditi stanju pandemije zašto onda ne bi radio Parlament FBiH (i BiH)?

Uostalom, zašto parlamentarci ne bi mogli raditi, ako mogu trgovine, medicinske ustanove, ljekarne, prijevozničke tvrtke…

Sve to ide u prilog činjenici da se kroz tobožnju brigu o zdravlju parlamentaraca želi izvršiti udar na ustavni poredak kako bi SDA zajedno s bošnjačkim partnerima mogla nesmetano donositi odluke sa zakonskom snagom.

 

B. Galić/hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori