REAKCIJE: LOVRINOVIĆ: Kučan je iznio točne opservacije o BiH, VIDOVIĆ: Sarajevo to namjerno prešućuje

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Bosna i Hercegovina je bure baruta. Nije dobro što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet, izjavio je Večernjem listu prvi slovenski predsjednik Milan Kučan.

“To je pitanje državne konstrukcije BiH. Ona bi morala biti izvedena iz činjenice da je to država koju konstituiraju tri ravnopravna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ustavna konstrukcija nije takva jer postoje dva entiteta i tu Hrvata nema. Mislim da to nije dobro. Znače li njihovi ustavnopravni etntiteti i teitorijalnu podjelu u BiH, ja mislim da ne. Nije identitet neke nacije nužno vezan za taj teritorij, pogotovo ne u ovakvoj u principu federalno uređenoj zemlji. To su stari problemi koji se ne rješavaju i samo još produbljuju krizu, kazao je Kučan.

Milan Kučan je svjedok vremena i izravni sudionik događaja 90-ih godina, stoga njegove točne observacije stanja u BiH nimalo ne iznenađuju predsjednika kluba HDZa HNS-a, u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikolu Lovrinovića, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Sigurno sam da će oni koji cijene njegovo poslanje i njegovo sudjelovanje u svim tim događajima da će možda razmisliti o tome što je on rekao za BiH u svim segmentima njenog života nakon Daytona. Dakle ja vjerujem da će svi ozbiljni analitičari i političari uzeti u obzir njegovo razmišljanje o BiH, a tome se posebno nema što dodati, doista je na jedan kratak jezgrovit način prikazao stanje u BiH u svim sferama života a posebice u odnosu na politička prava Hrvatskog naroda koja su dovedena u pitanje nakon izmjene Ustava federacije i nametanje izbornog zakona 2002. godine, kazao je Lovrinović za RTV Herceg Bosne.

Upitan jeli BiH bure baruta kao što je to nedavno izgovorio francuski predsjednik Emanuel Macron, Kučan je odgovorio potvrdno jer je u pitanju nefunkcionalna zemlja podjeljena na dva entiteta, unutar koje je puno sukoba između većinskog muslimanskog i manjinskog hrvatskog stanovništva.

“Ona je bure baruta. To je valjda jasno svima koji se bave ili žele baviti Balkanom. Mislim da je velika greška međunarodne zajednice da šalje na to područje ljude koji ne poznaju povijest. Problemi balkanskih zemalja, uključujući i BiH, bez poznavanja prošlosti neaju sretna rješenja. Često se govori o Daytonskom sporazumu. On je prekinuo rat ali ima urođene probleme koje bi trebalo riješiti, ali ih međunarodna zajednica nije riješila do danas. Takva situacija ne pogoduju razvoju BiH, kazao je Kučan.

Politolog Danijel Vidović

Izjave bivšeg slovenskog predsjednika prošle su ispod radara većine bošnjačkih medija. Politolog Danijel Vidović ističe kako se namjerno prešućuju sve tvrdnje koje bi išle u prilog rješavanju hrvatskog pitanja u našoj zemlji.

“Poruka je ako mi u Sarajevu smatramo da nije relevantno, ako mi šutimo, da to doista i nije relevantno. To govori puno više o stanju svijesti, da kažem posprdno sarajevske političke čaršije, ali oni se jednostavno tako ponašaju da svaka druga kvalifikacija koja bi bila na nekom europskom tragu ne može ni biti drukčija nego ovako da kažem na rubu cinizma, kazao je Vidović

Kučan je za Večernji list komentirao i porast islamskog radikalizma u BiH. Istaknuo je da su oni koji govore o radikalizaciji BiH muslimana na neki način u pravu, jer su za vrijeme rata muslimanima dolazili u pomoć mudžahedini koji danas žive ovdje i imaju svoje obitelji.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo