Süddeutsche Zeitung: Sve na početak

Vrijeme:3 min, 7 sec

 U europskim glavnim gradovima nagađa se o budućim odnosima s Velikom Britanijom

Velika Britanija napustila je Europsku uniju, ali o tome kako bi odnosi nakon brexita trebali točno izgledati tek se mora pregovarati. Ključno pitanje ostaje: koliko će europske pravne stečevine London prihvatiti, gdje će staviti naglaske i koja će instanca odlučivati u slučaju spora? U Velikoj Britaniji sve su više u fokusu VBzanimanja detalji sporazuma: „Velika Britanija konačno se oprostila, ali još nemamo pojma kako ćemo ostati u kontaktu.“ Ta opaska jednog britanskog diplomata pokazuje koliko su idući koraci malo isplanirani unaprijed.

U Francuskoj nema zluradosti. Većina Francuza je, kao i većina Europljana, s tugom ispratila Britance, a posebno zato što Europa u nestabilnom svijetu mora biti jača. Ipak, u Parizu se osjeća izvjesno olakšanje jer je brexit-saga zaokupljala pozornost europskih institucija iako se Unija morala baviti i drugim gorućim pitanjima. „Sada se situacija počinje rješavati, sada ćemo moći razgovarati o budućnosti“, izjavio je jedan diplomat. U Parizu se isto kao u Bruxellesu i Berlinu očekuje da će pregovori o budućim odnosima biti teški. Francuzima žele da odnos ostane što je moguće uži te žele pokazati da je status treće države nepovoljniji od statusa redovne članice jer bi u suprotnom euroskeptični krugovi, počevši s Marine Le Pen, mogli osnažiti uoči predsjedničkih izbora 2022.

Duboko u sebi Francuzi se nadaju da će Ujedinjeno Kraljevstvo uz pomoć novih globalnih snaga i Donalda Trumpa uvidjeti da mu je u interesu ostati u europskoj orbiti. I Španjolsku čeka mnogo posla do konačnog uređenja odnosa s Velikom Britanijom. Između Španjolske i Velike Britanije postoji intenzivna međuovisnost, i u gospodarskom i financijskom pogledu. U Španjolskoj žive stotine tisuća Britanaca, a u Velikoj Britaniji žive stotine tisuća Španjolaca. Ujedinjeno Kraljevstvo drugi je trgovinski partner Španjolske i prvo odredište španjolskih inozemnih ulaganja. U Španjolskoj su Britanci drugi najvažniji ulagači. Oko 19 milijuna britanskih turista svake godine posjeti Španjolsku i EUtamo potroši oko 13,3 milijarde eura. Španjolska je Britancima prvo odredište za življenje u Europi. U Španjolskoj živi oko 370 000 Britanaca, i nisu svi od njih u mirovini: polovina je mlađa od 59 godina.

Sporazum o izlasku trebao bi regulirati prava tih ljudi, uključujući njihove kvalifikacije, mirovine i zdravstveno osiguranje. Ipak, ostaje još mnogo otvorenih pitanja u pogledu njihovih prava na rad i slobodu kretanja. Gibraltar će biti možda najosjetljivija tema koja će se naći na pregovaračkom stolu između Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Obje vlade ovih dana će sklopiti sporazum čiji je cilj spriječiti da Gibraltar postane porezna oaza. „Taj će sporazum biti konačan“, priopćili su španjolski diplomatski izvori. A memorandumima bi se trebalo regulirati način sprječavanja krijumčarenja, policijska suradnja i prava radnika.

Cilj je postići to da se aktualna situacija promijeni u što manjoj mjeri. Izazovi su u svakom slučaju golemi, a u Madridu vlada stah da bi nacionalistička i populistička agenda Londona mogla pomrsiti planove. Slična pitanja zaokupljaju i talijansku vladu koja mora regulirati prava talijanskih državljana u Velikoj Britaniji, trgovinske odnose i suradnju u području obrane i sigurnosti. U jedanaest mjeseci koliko će trajati prijelazno razdoblje Rim neće mijenjati svoju pregovaračku poziciju.

Marco Peronaci, posebni povjerenik za brexit, naveo je opasnosti koje vidi talijanska strana: Svaka zemlja ima svoje vlastite interese, ali ne smije nastati doja da će se sada dijeliti plijen, primjerice u pitanjima ribolovnih prava i plaćanja doprinosa. Iz tog razloga Italija teži ravnoteži: prijepor s Londonom po mišljenju Peronacija ne bi nikome bio na korist. Ipak, za vladu u Rimu suradnja u području unutarnje i vanjske suradnje najveći je izazov. „Od ključne je važnosti da kanal za razmjenu podataka i informacija ostane otvoren – to se posebno odnosi na informacije o terorizmu i suradnju u području obrane. Italija je u tim pitanjima ovisna o Londonu.

Süddeutsche Zeitung

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)