KREŠIĆ ZA HMS: Ne bih se iznenadio ako Milanović više pomogne bh. Hrvatima nego drugi predsjednici

Vrijeme:3 min, 56 sec
Rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj za Hrvatski Medijski Servis komentirao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista. Ističe da se novoizabrani predsjednik RH Zoran Milanović već dokazao svojom podrškom Hrvatima u BiH kada je bio s njima za vrijeme bošnjačkog proljeća 2014. godine što je trebalo rezultirati ukidanjem županija u Federaciji BiH. Kaže da je, zajedno s Andrejom Plenkovićem, Milanović najjača politička osoba u Hrvatskoj. Međutim, napominje da su ga razočarali tekstovi u medijima u RH koji su se zasnivali na strahu od toga da će Hercegovci odlučiti izbore za predsjednika RH, što graniči sa šovinizmom.

 

Krešić smatra da je Milanović najbolji kandidat koji se našao na Pantovčaku još od smrti Franje Tuđmana dodajući da mu konkurencija u tom pogledu nije pretjerano jaka.

-Milanović je ako se promatra kratka hrvatska povijest vjerojatno najbolji kandidat koji se našao na Pantovčaku od smrti Franje Tuđmana. Doduše konkurencija mu i nije osobita; od Stjepana Mesića koji neće ostati upamćen ni po čemu osim po izdaji i pričanju viceva, do Ive Josipovića kojega se može smatrati najbezličnijem političkom pojavom ili pak Kolinde Grabar-Kitarović koja nije bila dorasla funkciji koju je obnašala, rekao je Krešić.

Bio s Hrvatima za vrijeme bošnjačkog proljeća

Sugovornik HMS-a napominje da se Milanović, u odnosu prema Hrvatima u BiH, već dokazao kada je bio s njima za vrijeme bošnjačkog proljeća 2014. godine što je trebalo rezultirati ukidanjem županija u FBiH te stavljanjem zabrane pristupa arhivi HVO-a u Zagrebu.

“U odnosu prema BiH Milanović se već dokazao ne samo riječima nego i djelima. Ponajprije zbog razmontiranja Komšića za kojega je doslovno poručio da je nemoralna politička pojava koja ne zna što je čojstvo, porukom bh. Hrvatima da ja s njima 2014. Kada je bošnjačko proljeće trebalo izroditi ukidanjem županija, te stavljanjem zabrane pristupa arhivu HVO-a u Zagrebu kojega su zloporabile bošnjačke službe u svrhu montiranih optužbi protiv bh. Hrvata”, rekao je Krešić koji dodaje da ne bi bio iznenađen kada bi Milanović uradio više za bh. Hrvate nego drugi predsjednici RH.

-Zajedno s Plenkovićevim Milanović je trenutačno najjače što Hrvatska ima na političkoj pozornici. Ne bih se iznenadio da više pomogne u rješavanju problema bh. Hrvata nego drugi predsjednici. Kada je u pitanju odnos dviju država treba očekivati stišavanje napetosti ako Sarajevo odustane od miloševićevskog treniranja bh. Hrvata kao što je to srbijanski čelnik činio na Kosovu 90-ih majoriziranjem Albanaca. U ovome slučaju ključna je odgovornost na Sarajevu odnosno Bošnjacima. Milanović zasigurno neće podržavati preglasavanje sunarodnjaka. Utoliko će bošnjačkoj politici biti teže obmanjivati javnost i provoditi pokušaje bošnjakizacije zemlje, rekao je Krešić.

Za poraz kriva sama Grabar-Kitarović i najbliži suradnici

Krešić napominje da Grabar-Kitarović od prije pet godina i sada nije politički ista osoba. Smatra ju osobno odgovornom za jučerašnji poraz, a uz bok stavlja i njene najbliže suradnike.

“Za poraz na predsjedničkim izborima ponajprije je kriva Kolinda Grabar Kitarović koja se očito nalazi u jako osjetljivom razdoblju života. Količina njezinih gafova je zabrinjavajuća pojava, ne samo za stranku ili grupaciju kojoj pripada nego i za nju osobno. Rekao bih da KGK na početku mandata i do jučer uopće nije bila ista osoba. Veliku štetu nanijeli su joj i njezini bliski suradnici koji su se pokazali većim igračima SDP nego Milanovićev pobjednički tim”, istaknuo je Krešić.

Odnos dijela medija u RH prema Hercegovini je šovinizam

Sugovornik HMS-a kaže da su najviše razočarenja izazvali tekstovi u nekim medijima u Hrvatskoj, dominantno naklonjenih Milanoviću, koji su se zasnivali na strahu da bi Hercegovci mogli presuditi izbore što, kako kaže, graniči sa šovinizmom.

-S treće pak strane promatrajući medije i javnost u Hrvatskoj ne treba biti previše inteligentan kako bi se zaključilo kako je većina bila apsolutno naklona kandidatu SDP-a. A najviše razočaranja izazvali su tekstovi koji su se zasnivali na strahu od toga kako bi Hercegovci mogli presuditi, što je graničilo sa šovinizmom kakav smo mogli slušati prije 20 godina kada je haaški krivokletnik i vjerojatno jedan od najvećih političkih štetočina u povijesti Hrvatske Stjepan Mesić dolazio na vlast, rekao je Krešić za HMS.

Odgovoran i HDZ jer se odmaknuo od desnice

Novinar Večernjeg lista kaže da je za izborni poraz Kolinde Grabar-Kitarović kriv i sam hrvatski HDZ jer se odmaknuo od stranaka na desnici, a što su birači znali kazniti.

“Postoji dakako i odgovornost samog HDZ-a i vodstva s obzirom na njihovo odmicanje od stranaka na desnici. Sam Andrej Plenković pri tome je bio najmanji problem ‘desnici’, a puno veći je njihov pokušaj da se Hrvatsku još uvijek ideološki drži u sukobu ustaše partizani, što je uostalom izričaj dobrog dijela ljevice. Pa, ipak, ovi izbori će dovesti do pokušaja smjene Plenkovića iako iskreno sumnjam u uspjeh”, kazao je Krešić.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori