VIDEO/APOKALIPTIČNI PRIZORI Vatra “guta” Australiju, poginule 24 osobe, izgorjele tisuće kuća

Vrijeme:1 min, 3 sec

Svijet i danas obilaze apokaliptične snimke iz Australije. Vatrena stihija i dalje hara jugoistokom zemlje, a rješenje problema još se ne nazire. Od rujna kada su počeli požari poginule su 24 osobe, uginuli milijuni životinja, uništene su tisuće kuća, a izgorjelo je više od 5 milijuna hektara zemlje.

Požarima je pogođeno svih šest australskih saveznih država i jedan teritorij. U okolici Sydneya temperatura je dosegnula 48°C, a vjetrovi brzinu od 80 km/h. Oblak dima nad Australijom velik je poput Europe.

– Trenutačno je aktivno 48 požara. Izgubili smo oko 900.000 hektara zemlje. Na istoku države i dalje su na snazi upozorenja o izvanrednom stanju, rekao je povjerenik za izvanredna stanja Savezne države Victorije Andrew Crisp.

Stotinu tisuća Australaca upozoreno je da napuste svoje domove. Tisuće njih već su krenule. Materijalna šteta tek će se procjenjivati.

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske. U toj saveznoj državi gori pedesetak požara od kojih je šest opasno. Hladnije vrijeme i lagana kiša u nedjelju bi trebali ublažiti vatru u Victoriji u kojoj trenutno gori oko milijun hektara zemlje. Potvrđeno je kako je tamo ovaj tjedan izgorjelo 110 nekretnina.

Zbog australskog pakla nebo se crveni čak i nad Novim Zelandom.

Hina

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)