Na biralištima u Mostaru zabilježene su velike i nezapamćene gužve. Kako javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa, na biračkim mjestima u osnovnoj školi fra Petra Bakule građani strpljivo čekaju kako bi obavili svoju građansku dužnost te preferirali jednog od dvoje kandidata za predsjednika RH (Kolinda Grabar Kitarović ili Zoran Milanović) koji im je programom i svjetonazorom najbliži.

U Bosni i Hercegovini u drugom je krugu na izbore za predsjednika RH do 16:30 izišlo 28,327 birača, dok je u istom razdoblju u prvom krugu predsjedničkih glasovalo njih 19.389, što je povećanje od 31.56% . Na 19 izbornih mjesta u mostarskoj osnovnoj školi fra Petra Bakule do 11:30 glasovalo je 13.819 birača. Detaljan prikaz o izlaznosti u BiH možete pogledati OVDJE  tako što odaberete “detaljan prikaz”, nakon toga “inozemstvo” te “Bosna i Hercegovina”.

U Banja Luci je do 16:30 glasovalo 416 hrvatskih državljana, u Livnu 3.816, u Sarajevu 1.748, u Tuzli 2,081, u Vitezu 5.850.

U Mostaru su zabilježene velike gužve u prometu, a posebice u blizini biračkog mjesta. Međutim, glasovanje se unatoč velikim gužvama odvija bez ikakvih većih problema.

Treba napomenuti da neki mediji iz RH forsiraju priču o ogromnim gužvama u Mostaru te općoj mobilizaciji, a (svjesno ili nesvjesno) zaboravljaju da hrvatski državljani u BiH mogu glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Dakle, samo u Mostaru, Vitezu, Livnu, Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Probajmo zamisliti situaciju što bi se dogodilo kada bi grad veličine Rijeke glasovao samo u jednoj osnovnoj školi i kakve bi se gužve tada stvorile. Osim birača iz Mostara u samo jednoj mostarskoj osnovnoj školi glasuju i birači svih ostalih okolnih gradova i općina u Hercegovini.

U nedjelju ujutro u Hrvatskoj i inozemstvu otvorena su sva biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora, sedmih od stjecanja neovisnosti. Za birače u Hrvatskoj otvoreno je 6. 409 mjesta, od čega su 72 posebna, na njima glasuju pripadnici Oružanih snaga, pomorci, zatvorenici, osobe u domovima socijalne skrbi.

Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada vrijedi i izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objava ili procjena izbornih rezultata.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik RH bira se i u 47 država, na 124 mjesta.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.