DORH istražuje Pupovca, Stanimirovića i suradnike zbog korupcije?

Vrijeme:3 min, 52 sec

Namještali poslove i izvlačili novac?

Redakcija portala Direktno u posjedu je zapisnika Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru u kojem Dragan Crnogorac, bivši predsjednik Zajedničkog vijeća općina Vukovar (ZVO) optužuje Pupovacpredsjednika SDSS-a i predsjednika Savjeta SNV-a Milorada Pupovca te druge čelnike te stranke i manjinske organizacije za milijunske financijske malverzacije.

U međuvremenu nam je potvrđeno da su zbog istog dokumenta državni odvjetnici krenuli u izvide kako bi provjerili ima li osnove za kazneni progon onih koji se spominju u zapisniku.

Kontaktirali smo Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vukovaru kako bi nam odgovorili jesu li počeli postupati po šokantnim tvrdnjama iz zapisnika, a na koje je u svojim istraživačkim tekstovima prvi ukazao portal Direktno.

“Povodom Vašeg upita od 10. listopada 2019., odgovaramo Vam da su izvidi u tijeku, a da o pojedinostima izvida državno odvjetništvo ne može govoriti, sukladno odredbama o tajnosti izvida”, odgovorili su iz ŽDO-a u Vukovaru.

Podsjećamo, u oči novinara portala Direktno upali su javni natječaji puni nelogičnosti i propusta u lokalnim samoupravama u kojima SDSS ima čvrstu političku poziciju, a koji su za posljedicu imali da ih osvoji tvrtka Projekt-gradnja d.o.o. iz Vukovara.

Kako je portal Direktno prvi pisao, riječ je o poduzeću u formalnom vlasništvu članova obitelji Jove Vukovića, bivšeg saborskog zastupnika iz redova SDSS-a. Naime, analizom poslovanja tvrtke otkrili smo da u upravo na području najjačeg političkog utjecaja SDSS-a ta tvrtka godinama osvaja milijunske javne natječaje.

Mogli su platiti manje, ali nisu htjeli?

Upravo ta tvrtka spominje se na gotovo svakoj stranici zapisnika sastavljenog u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru 10. travnja ove godine, u kontekstu preuveličavanja cijena radova financiranih po principu javne nabave.

“Prema mojim saznanjima, Srpsko narodno vijeće dobilo je od Republike Srbije početkom 2017. financijska sredstva u visini od milijun eura za otkup i obnovu Srpskog doma. Upravni odbor Srpskog doma u Vukovaru izabrao je Srđana Jeremića da kao ovlaštenog predstavnika radi potpisivanja dokumentacije s građevinskom tvrtkom koja bi izvodila radove. Odabrana je tvrtka Produkt-gradnja d.o.o. Vukovar, za koju je ZVO sklopio ugovor o izvođenju radova od 18. prosinca 2017. godine”, navodi Crnogorac u zapisniku.

Dodaje da je za te poslove čišćenja, uređenja, osiguranja dvorišne parcele i rušenja dvorišne zgrade Produkt-gradnja dobila gotovo 620.000 kuna s porezom na dodanu vrijednost (PDV). Crnogorac taj iznos u zapisniku spominje kao ‘previsok i nerealan’. Nedugo nakon toga, Projekt-gradnja je u travnju 2018. na javnom natječaju ZVO-a osvojila gotovo identičan iznos (623.280 kuna s PDV-om), ovoga puta za ‘rekonstrukciju ulične zgrade Srpskog doma’. Kako u zapisniku navodi Crnogorac, tvrtka je dobila puni iznos na račun i prije izvođenja radova.

Međutim, vrhunac poslovnog uspjeha tvrtka Produkt-gradnja doživjela je 3. svibnja, kada je, kako navodi i Crnogorac, sa ZVO-om potpisala i treći ugovor, ovaj put u vrijednosti od gotovo 5,55 milijuna kuna s PDV-om.
Posao procvjetao, milijunski poslovi tvrtke

Inače, tvrtka Produkt-gradnja u 2018. imala je prihod veći od 24 milijuna kuna i neto dobit od 528 tisuća kuna. U 2017. prihod je iznosio 16,7 milijuna kuna, a neto dobit 257 tisuća kuna. U 2016. tvrtka je ostvarila prihod od 10,8 milijuna kuna i neto dobit od gotovo 210 tisuća kuna. U 2015. prihod joj je iznosio 7,8 milijuna kuna, a dobit 181 tisuću kuna, dok je u 2014. prihod iznosio 3,07 milijuna kuna, a dobit 130 tisuća kuna.

U 2014. tvrtka je zapošljavala 29 radnika, da bi u 2018. imala prijavljeno 87 zaposlenih. Dakle, poslovanje tvrtke enormno je naraslo u svega nekoliko godina, uz visoke dvoznamenkaste stope rasta prihoda.

Pupi sud

Pupovac odbio komentirati optužbe

Zanimljivo, zapisnik navodi da je voditelj cijelog projekta Stanko Kereta u analizi 12. travnja naveo da nema potrebe ugovarati i ‘dijelove pripremnih, tesarskih i krovopokrivačkih radova, koji se preklapaju s već ugovorenim i odrađenim interventnim radovima, kao i cijelo uređenje okoliša, tako da bi ugovorena cijena za izvođenje radova u trećem ugovoru bila manja’, a iznosila bi oko 5,26 milijuna kuna s PDV-om. ZVO i Upravni odbor Srpskog doma nisu prihvatili prijedlog te su odlučili platiti veću cijenu.

U zapisniku stoji da Crnogorac smatra kako se neosnovanim uvećanjem visine građevinskih radova od najmanje milijun kuna oštetilo SNV, ZVO i Srbiju te tvrdi da su preplaćeni iznos sebi uzeli tadašnji predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić i predsjednik Upravnog odbora Vojislav Stanimirović.

Kontaktirali smo Jeremića da nam u ime ZVO-a komentira optužbe, ali odgovor nismo dobili do zaključenja teksta.

Milorad Pupovac javio se na telefonski poziv te naglasio da ne želi odgovarati na pitanja portala Direktno.

Leo Buljan

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori