(VIDEO/FOTO)Obilježena obljetnica Gromova u Petrinji

Vrijeme:2 min, 20 sec

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji u petak, 17. svibnja 2019., obilježena je 28. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 12. obljetnica ustrojavanja njezine sljednice, 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Uz nekadašnje i sadašnje pripadnike Gromova te građane Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, svečanoj obljetnici nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, župan Sisačko- moslavačke županije Ivo Žinić te ostali predstavnici Hrvatske vojske, lokalnih vlasti i braniteljskih udruga.

Ovom prigodom novim pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi uručene su zelene beretke, a najuspješnijim pripadnicima pohvale, nagrade i poticajne mjere. U sklopu obljetnice svečano je otvorena i spomen soba 2. gardijske brigade Gromovi.


“Ratni ponos, junaštvo i viteštvo pripadnika 2. gardijske brigade predstavljali su, a i danas predstavljaju svijetli primjer kako se i s koliko srca voli i brani Lijepa naša”, kazao je general Matanović, podsjećajući nove pripadnike na važnost časnog nošenja zelene beretke – simbola snage, hrabrosti, ponosa i časti.
General Šerić s posebnim se pijetetom prisjetio poginulih i nestalih pripadnika Gromova koji su svoj život položili na Oltar domovine: “Današnje svečano otvaranje spomen sobe 2. gardijske brigade Gromovi trajna je uspomena na sve njih i na ratni put brigade, na što posebno moramo biti ponosni”.

“Budite ponosni jer ste vi prvi koji ste uvježbali i prikazali novu sposobnost Hrvatske vojske, a to je pomorski desant borbenih oklopnih vozila Patria”, kazao je general Kundid pripadnicima bojne, istaknuvši pritom njihove uspjehe i postignuća. Novim pripadnicima poručio je da časno i ponosno nose zelenu beretku za koju su njihovi prethodnici za vrijeme Domovinskog rata položili svoje živote.

Sisačko- moslavački župan Žinić podsjetio je na važnu ulogu koju je 2. gardijska brigada imala u Domovinskom ratu te čestitao novim pripadnicima: “Vi ste budućnost Hrvatske, vi ste budućnost ove gardijske brigade!”

Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi bojnik Ivan Radić poručio je svim novim pripadnicima kako uvijek trebaju brižno čuvati uspomenu na svoje prethodnike koji su stvarali Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu. “Vi ste perjanica Hrvatske vojske, a to ste dokazali uspješnim izvršavanjem zadaća, vi ste danas kao i Gromovi ’91. godine – najbolje iz hrvatskog naroda”, poručio je bojnik Radić postrojenim pripadnicima bojne.

Također, izaslanstva su položila vijence ispred kapelice Svetog Ilije i služena je misa koju je predvodio petrinjski vojni kapelan Antonio Mikulić.

morh.hr/ https://www.morh.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)