17 savezničkih helikoptera doletjelo u vojarnu Udbina

Vrijeme:1 min, 12 sec

Na teritoriju Republike Hrvatske održava se međunarodna vojna vježba Immediate Response 19, u sklopu koje je 16. svibnja 2019. u kasnim poslijepodnevnim satima u vojarnu “Josip Jović” u Udbini sletjelo 17 helikoptera iz sastava američkih zračnih snaga, koji će sudjelovati u vježbi.

Riječ je o 12 helikoptera UH-60 Black Hawk i pet helikoptera CH-47 Chinook koji su u Hrvatsku stigli  iz zračne baze Aviano iz Italije, a planirano je da sudjeluju u  provedbi zračnog desanta iz vojarne na Udbini na vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Na području vojarne u Udbini, danas, 17. svibnja 2019. u poslijepodnevnim satima planirana je provedba uvježbavanja zračnog desanta.

Vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske na vojnom poligonu “E. Kvaternik” Slunj i u vojarni “Josip Jović” Udbina, te na području Slovenije i Mađarske.

 


U vježbi sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD-a, Albanije, Crne Gore, Kosova, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, BIH, Italije i Njemačke

Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

 

Hrvatska vojska sudjeluje u vježbi Immediate Response u sastavu multinacionalne bojne s mehaniziranom satnijom PATRIA,zapovjednom satnijom, satnijom za potporu i vodom vojne policije.

 

morh.hr/ https://www.morh.hr/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori